Tenis

Roko se upisao i u New Yorku

Ivor Krapac • ponedjeljak, 25.08.2008.
Roko se upisao i u New Yorku
Foto: Bojan Poturica

Wimbledon više nije jedini Grand Slam turnir na kojem Roko Karanušić zna za prolazak prvog kola glavnog ždrijeba. Nakon dvije pobjede na londonskoj travi, Roko je upisao i prvu na newyorškom betonu, na početnoj prepreci US Opena pao je Amerikanac Ryan Sweeting...

Punih pet godina trebalo je Roku Karanušiću da se drugi put u karijeri okuša u glavnom ždrijebu posljednjeg Grand Slam turnira sezone. U prvom kolu 2003., u svom jedinom dosadašnjem nastupu, nije mogao protiv Juana Ignacija Chele, u međuvremenu je zapinjao u kvalifikacijama, a 2006. nije ni došao, dok je ove sezone napokon dočekao svoju priliku.

Kvalifikacije nisu bile potrebne, Rokov renking danas je dovoljno dobar za izravan ulazak u glavni ždrijeb, a prava šansa koju je čekao ima ime i prezime. Američki kvalifikant Ryan Sweeting, 277. na svijetu, definitivno je pobjediv suparnik i Roko je to i iskoristio, slomivši domaćeg aduta sa 7:5, 7:5, 3:6 i 6:2.

Prva dva seta odredila su sve. Oba su bila tijesna i u oba je presudio break hrvatskog aduta u 11. gemu, za vodstvo od 6:5. Kad se našao u rupi od dva seta zaostatka, Sweetingu se, pokazalo se, bilo preteško vratiti.

U trećoj dionici uspio je održati nadu na životu uz ključni break u šestom gemu, dok je četvrti set ujedno bio i posljednji. Roko nije dao da se stvar dodatno zakomplicira, priveo je meč kraju s dva uzastopna breaka i četiri gema u nizu nakon 2:2.

Nakon dvije već spomenute wimbledonske, iz pretprošle i ove sezone, Karanušiću je ovo ukupno treća pobjeda u glavnom ždrijebu na Grand Slamu. Drugo kolo dosad mu je bilo maksimum, a hoće li se to promijeniti, odredit će dvoboj s Japancem Keijem Nishikorijem, 126. na svijetu.

Japanac je sa 6:2, 6:2, 5:7, 6:2 iznenadio 29. nositelja, Argentinca Juana Monaca, tek oporavljenog od upale pluća. 18-godišnjaku iz Shimanea ovo je prva Grand Slam pobjeda u karijeri, dosad je odigrao samo ove godine u Wimbledonu, uz predaju Marcu Gicquelu u prvom kolu...

Roko i Nishikori dosad se nisu susretali, newyorški dvoboj bit će prilična nepoznanica za obojicu, no šansa ne izgleda loše - ima i puno težih stvari od 126. tenisača svijeta u drugom kolu Grand Slam turnira.

Tenisači, prvo kolo: Karanušić (Hrvatska) - Sweeting (SAD, Q) 7:5, 7:5, 3:6, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!