Ostali sportovi

Počinje EP za juniore

Ante Jukić • subota, 30.08.2008.
Počinje EP za juniore

U češkom Brnu danas započinje Europsko prvenstvo u odbojci za juniore. Naša reprezentacija smještena je u drugu skupinu, a nastup u Češkoj će otvoriti dvobojem protiv Bjelorusije...

Tjedan dana nakon završetka, usudili bi se reći, nikad jačeg olimpijskog turnira, očekuju nas nova odbojkaška uzbuđenja. U sljedećih 10-ak dana u češkom Brnu se, naime, održava Europsko prvenstvo za juniore, na kojem će nastupiti i naša reprezentacija. Izabranici Gordan Šnajder smješteni su u drugu skupinu, a u prvom kolu ih očekuje dvoboj s Bjelorusijom. Osim ove dvije reprezentacije, u skupni se još nalaze selekcije Francuske, Češke, Nizozemske i Slovačke.

Inače, CEV je organizaciji ovog prvenstva posvetio puno pozornosti, budući da se radi o igračima koji bi trebali igrati glavne uloge u svojim reprezentacijama na OI u Londonu za četiri. Otprilike je to bila i glavna misao Jana Hroneka, dopredsjednika CEV-a i predsjednika organizacijskog Odbora prvenstva.

"Sve je spremno za početak. U pripremi natjecanja je sudjelovalo više od 150 volontera i mogu reći da očekujemo vrhunski turnir. Ova generacija igrača je zaista izvrsna", riječi su kojima je Hronek najavio smotru najboljih mladih odbojkaša Europe.

Izbornik domaće selekcije, Jiri Zach, svoja je očekivanja sažeo u sljedećoj izjavi.

"Iako bi ulazak u polufinale bio nešto predivno, pogotovo stoga što igramo pred domaćom publikom, ne bih bio nezadovoljan ni borbom za peto mjesto. Jedino bi voljeli izbjeći završetak natjecanja odmah nakon razigravanja po skupinama, to bi bio neuspjeh", zaključio je Zach.

Naslov pobjednika, osvojen prije dvije godine na domaćem terenu, brani reprezentacija Rusije. Njihov izbornik, Vladimir Kondra, istaknuo je važnost juniorskih prvenstava za rezultate seniorske vrste u skoroj budućnosti.

"Na ovom prvenstvu očekujem uzlet generacije koja bi u Londonu trebala vratiti primat europskoj odbojci. Bez obzira na netom osvojenu broncu na Igrama u Pekingu, čeka nas mnogo posla u naredne četiri godine. Evo, najbolji je primjer Maksim Mihajlov, koji je sa juniorskom reprezentacijom bio svjetski prvak prije tri godine, da bi sada u Pekingu igrao jednu od glavnih uloga. I zato je moj zadatak, uz što bolji rezultat u Češkoj, naravno, udariti temelje reprezentacije koja bi punim sjajem trebala zabljesnuti u Londonu", smatra ruski izbornik.

Osim branitelja naslova, plasman u polufinale će iz prve skupine tražiti još Italija, Poljska, Belgija, Njemačka i Turska. Sustav natjecanja je takav da prve dvije reprezentacije iz svake skupine idu u polufinale, dok treće i četvrtoplasiranoj predstoji borba za plasman od 5. do 8. mjesta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!