Tenis

Karlove američke muke

Ivor Krapac • subota, 30.08.2008.
Karlove američke muke
Foto: EPA

Ivo Karlović uspio je izjednačiti, ali ne i nadmašiti svoj najbolji doseg u karijeri na US Openu. Kraj puta dogodio se u trećem kolu protiv 20-godišnjeg domaćeg aduta Sama Querreyja, od kojeg je izgubio i oba ranija susreta na tvrdoj podlozi...

Nakon prošlogodišnjih dvoboja u Memphisu i Indianapolisu, Sam Querrey upisao je i treću pobjedu u isto toliko ogleda s Ivom Karlovićem na tvrdoj podlozi. Sudar u trećem kolu US Opena okončan je sa 7:6(5), 7:6(5) i 6:2 u korist domaćeg igrača, koji je time povisio ukupnu prednost u međusobnom omjeru na 3-1. Karlo je jedini put slavio ranije ove sezone na putu do naslova na travi Nottinghama.

Čilić i Đoković pod reflektorima

Dvoboj Marina Čilića i trećepostavljenog Novaka Đokovića zaslužio je elitni termin sedmog dana US Opena.

Treći hrvatski reket, 30. nositelj posljednjeg Grand Slam turnira sezone, pokušat će iznenaditi lanjskog finalista u noći s nedjelje na ponedjeljak u posljednjem meču dana na stadiona Arthura Ashea.

Ogled trećeg kola bit će na redu kao drugi iza jedan ujutro po hrvatskom vremenu, nakon Jelene Dementijeve i Na Li u osmini finala ženskog turnira.

Prva dva seta prošla su bez breaka na bilo kojoj strani, kako se i očekuje od dva servera takve kvalitete. Querrey je najbolju priliku imao već u prvom gemu meča, kad je 14-postavljeni hrvatski adut držao nakon 30:40, dok su se glavne Karlovićeve šanse dogodile u završnici drugog seta, uz po jednu propuštenu break-loptu kod 4:4 i 5:5. Oba tie-breaka otišla su, pak, na stranu Amerikanca, oba puta sa 7:5 u njegovu korist.

U početnom setu Querrey je prvo ispustio mini-break prednosti i vodstvo od 5:3, pa sve riješio dobivanjem dva poena nakon 5:5, dok se u drugom tie-breaku sve rasplelo na Karlovu štetu nakon 4:4. Hrvatski adut promašio je veliku priliku za mini-break i vodstvo od 5:4 otvorenom bekhend-dijagonalom u aut nakon nesigurnog Amerikančevog prilaska mreži, da bi potom napravio posao za protivnika dvostrukom pogreškom za pad u minus od 6:4, a Querreyju više od toga nije trebalo. Dovršio je set asom kod 6:5.

U trećem setu Amerikanac je odmah došao do svog prvog današnjeg breaka, u nastavku spasio još jednu Karlovićevu break-loptu, a za kraj porušio svaku nadu u povratak breakom za nedostižnih 5:2. Priča je praktički bila riješena već prije, a završnica je poslužila samo za Querreyjev dovršetak posla - nakon izgubljena prva dva seta, Karlu je za pobjedu ionako trebalo malo čudo s obzirom da nikad dosad nije dobio meč koji je otišao do petog.

Solidan serverski dan, s 24 asa i 66 % ubačenog prvog, ovog puta nije pomogao. Ni Querrey nije bio puno slabiji (20 asova, 66 % ubačenog prvog servisa), a za razliku od hrvatskog aduta, svoje je prilike znao iskoristiti. Za nagradu, u osmini finala će se sresti s prvim nositeljem i svjetskim brojem jedan Rafaelom Nadalom, koji je u trećem kolu sa 6:4, 6:3 i 6:0 svladao Srbina Viktora Troickog.

Tenisači, treće kolo: Querrey (SAD) - Karlović (Hrvatska, 14) 7:6(5), 7:6(5), 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!