Ostali sportovi

Hrvatska startala pobjedom

Ante Jukić • subota, 30.08.2008.
Hrvatska startala pobjedom

Hrvatski odbojkaši uspješno su započeli nastup na Europskom prvenstvu za juniore. U sklopu prvog kola Skupine II, izabranici Gordana Šnajdera rezultatom 3:1 svladali su Bjelorusiju...

Ako se po jutru dan poznaje, u sljedećih desetak dana naši bi nam mladi odbojkaši mogli prirediti puno lijepih vijesti. Danas je juniorska reprezentacija Hrvatske svladala favoriziranu Bjelorusiju, čime je uspješno otvorila nastup u na Europskom prvenstvu koje se održava u češkom Brnu.

Početak susreta bolji su otvorili Bjelorusi, čija je momčad sastavljena od igrača od kojih su neki već uspješno nastupali za seniorsku reprezentaciju. U tim je trenucima kod naših igrača bila vidljiva nervoza, a posebno se to odnosilo na tehničara Timafeja Žukovskog, momka koji je rođen upravo u Bjelorusiji. Ipak, ponajviše zahvaljujući sjajnom Frani Žaniću Hrvatska je brzo povezala konce igre i kod rezultata 11:10 došla do prvog vodstva. Ispostavilo se da je to bio presudni trenutak prvog seta, budući da do kraja naši mladići više nisu ispuštali prednost. Konačan rezultat prve dionice susreta bio je 25:22 za izabranike Gordan Šnajder.

Drugi set ponovno je donio bolji početak Bjelorusa, a posebno su raspoloženi bili Sarhej Busel i Mihalaj Skiliar, koji su pravili dosta "nereda" u našoj obrani. Uvođenjem 208 centimetara visokog Ivana Mihalja, Šnajder je pokušao uspostaviti ravnotežu na mreži, no već na drugom tehničkom time-outu (16:12 za Bjeloruse) bilo je jasno da ćemo teško izbjeći gubitak drugog seta. Do kraja istog prednost je još više narasla, a zaustavila se na, za Bjelorusiju ugodnih, 25:19.

I kada se činilo da bi Bjelorusi konačno mogli preuzeti kontrolu meča, početak trećeg seta donosi novo buđenje naših igrača, koji vrlo brzo stvaraju osjetnu prednost. Uz konstantno opasnog Franu Žanića, proigrao je tada i ljevoruki Ivan Raič, na čije napade Bjelorusi nisu imali rješenja. 16:11 prednost s drugog tehničkog time-outa naši su reprezentativci rutinski održavali do kraja seta, koji je završio rezultatom 25:20.

Iako je većim dijelom četvrtog seta izgledalo da će Bjelorusi stići do novog izjednačenja, Hrvatska u samoj završnici radi veliku seriju i zaostatak 19:21 okreće u veliku pobjedu. Odlučujući poen osvojio je najbolji igrač utakmice, Frane Žanić, koji je neposredno nakon susreta rekao:

"Iako su Bjelorusi radili dosta grešaka, i naša odlična igra zaslužna je za ovu veliku pobjedu. Što se tiče moje ozljede zgloba, doktor je pregledao i rekao da bi sve trebalo biti u redu."

Posebno je zanimljivo bilo čuti i mišljenje Timafeja Žukovskog, Bjelorusa koji nastupa za našu reprezentaciju.

"Nije bilo nekih posebnih emocija zbog toga. U Hrvatsku sam došao s 11 godina i već sam se naviknuo igrati protiv svoje matične domovine", bez većeg uzbuđenja je prokomentirao ovu nesvakidašnju situaciju tehničar naše reprezentacije.

Odbojka - EP za juniore

Skupina I

Njemačka - Belgija 3:0
Italija - Turska 3:1
Rusija - Poljska 3:2

Skupina II

Hrvatska - Bjelorusija 3:1
Nizozemska - Slovenija 3:0
Francuska - Češka 3:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!