Ostali sportovi

Nizozemci ipak prejaki

Ante Jukić • ponedjeljak, 01.09.2008.
Nizozemci ipak prejaki

Hrvatski odbojkaši poraženi su od Nizozemske u drugom kolu Europskog juniorskog prvenstva. Iako su uspjeli nadoknaditi zaostatak od dva seta, izabranici Gordana Šnajdera ipak nisu imali snage za potpuni preokret...

Nakon subotnje pobjede nad Bjelorusijom, mladi hrvatski odbojkaši u nedjelju su upisali i prvi poraz na Europskom prvenstvu. Bolji od nas bili su Nizozemci, koji su tom pobjedom zadržali stopostotan učinak u Brnu, budući da su u prvom kolu bez previše problema svladali Sloveniju.

Na krilima pobjede nad zapadnim nam susjedima, Nizozemci su odigrali i prva dva seta protiv nas. Već na početku prvog seta stekli su osjetnu prednost, koju su sjajnom igrom na mreži i nezaustavljivim napadima Robina Overbeekea pretvorili u konačnih 25:19 u prvoj dionici susreta.

Istim je rezultatom okončan i drugi set, no valja naglasiti da su u njemu naši igrači pružili puno veći otpor. Vrlo važan trenutak utakmice zbio se sredinom seta, kada je Bas van Bemmelen zbog ozljede morao napustiti igru. Bio je to dodatni motiv igračima Gordana Šnajdera da se pokušaju nekako vratiti u susret.

I zaista, u trećem setu kockasti konačno počinju prikazivati igru koju su demonstrirali u dvoboju s Bjelorusijom. Timafej Žukovski lijepo je razigravao svoje suigrače, dok su Nizozemci počeli praviti puno pogrešaka, što ih je činilo sve nervoznijim. Posljednji vlak za povratak u treći set Tulipani su imali pri zaostatku 17-19, no tada Ivan Raič pogađa jedan teški smeč i definitivno prelama set u našu korist.

U istom ritmu naši mladići nastavljaju i u četvrtom setu, tako da Nizozemci od samog početka moraju "loviti" zaostatak. Kad im je to konačno pošlo za rukom, pri rezultatu 14-14, na scenu stupaju Frane Žanić i Ivan Raič, i odvode svoje suigrače u odlučujući peti set.

Nizozemci ga otvaraju as servisom za 1:0, te još jednim poenom na servis nešto kasnije, za vodstvo 6:4. Pokazalo se to kao ključna prednost, budući da naši igrači do kraja nikako nisu uspijevali uhvatiti priključak. Završilo je 15:11 za Nizozemsku.

Bez obzira na poraz od Tulipana izabranici Gordana Šnajdera i danas su odigrali vrlo dobar meč, u kojem ih je malo dijelilo od velikog preokreta i slavlja nad favoriziranim protivnikom. Sljedeći protivnik kockastima bit će reprezentacija Češke, a taj susret na rasporedu je u ponedjeljak u 17.30.

Odbojka - EP za juniore, 2. kolo

Skupina I

Njemačka - Italija 3:2
Rusija - Belgija 3:1
Turska - Poljska 3:1

Skupina II

Hrvatska - Nizozemska 2:3 (19:25, 19:25, 25:20, 25:22, 11:15)
Francuska - Bjelorusija 3:0
Češka - Slovenija 3:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!