Nogomet

Borili se i izborili željeni bod

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 01.09.2008.
Borili se i izborili željeni bod
Foto: Mihaela Bradovski

Nogometaši Zagreba vratili su se iz Šibenika s vrlo vrijednim bodom. I prije susreta iz Kranjčevićeve se čulo kako bi ih zadovoljila i podjela bodova i najviše zahvaljujući vrataru Škoriću i "domaćem" braniču Kartelu cilj je i postignut. Iako će se nakon prilično negledljive predstave na Šubićevcu više pričati o suđenju nego o igri obje momčadi, valja naglasiti kako su "bijeli" svoj jedini pogodak postigli u periodu od svega deset minuta vlastite konkretne igre na cijelom susretu...

Brzo će Pjesnici željeti zaboraviti utakmicu šestog kola i svoj prvi ovosezonski remi. Nikako zbog činjenice što nisu postigli jednak rezultat onome iz ožujka ove godine, već zbog vrlo slabe igre, posebno krajem drugog poluvremena, te činjenice da su teren zbog ozljeda napustila dva vrlo bitna igrača, Josip Mikulić i Davor Vugrinec. I prije utakmice oslabljenom Zagrebu, na kraju susreta pod spomenutim okolnostima osvojeni je bod najveći uspjeh koji su sinoć mogli postići.

A taj je bod osvojen u vrlo kratkom periodu u kojem je "bijeli" vezni red osim odlično obavljenog defanzivnog posla tijekom cijelog susreta, stigao organizirati i nekoliko akcija pred golom domaćina. Izabranicima Luke Pavlovića ne može se zamjeriti borbenost i želja da stignu do zacrtanog cilja, vezna je linija više nego u prijašnjim utakmicama sudjelovala u sprječavanju kvalitetnog kretanja Šibenčana prema vratima sjajnog Josipa Škorića.

Vezane vijesti

Od starta sezone upravo je vratar "bijelih" čovjek koji je pohvale zaslužio u apsolutno svakom susretu. Vrlo se rijetko događaju situacije kao ona iz Koprivnice, Škorić je jedan od najzaslužnijih što Zagreb prvenstvenu pauzu dočekuje na visokom drugom mjestu. Baš kao proteklih sezona, kada je vrata Zagreba čuvao Dragan Stojkić, i ove se Pjesnici u potpunosti mogu pouzdati u svog čuvara mreže.

Jednako je kvalitetno u sezonu ušao Marko Kartelo, pogodak na Šubićevcu nagrada je za sjajne igre koje je "šef" Zagrebove obrane nastavio pružati i ove sezone. Nešto slabiji jučer je bio najiskusniji igrač u bijelom dresu, napadač Vugrinec. Najviše zbog činjenice što su većim dijelom prvog poluvremena nogometaši Zagreba preskakali vezni red u kreiranju svojih napada te se služili uglavnom dugim izbačajima prema svojim napadačima, u čemu se oni nisu najbolje snašli. Pogotovo visoki Krstanović, koji je više proveo na travnjaku nego što je sudjelovao u samoj igri.

"Bijeli" su zbog izostanaka Parlova, Pejića, Mujdže i odlaska Brkljače, na Šubićevcu zaigrali sa čak četiri napadača u startnoj postavi. Uz isturene Vugrinca i Ivana Krstanovića, veznoj su se liniji priključili Davor Piškor i Josip Jurendić. Njih su dvojica zauzeli krilne pozicije i odigrali svaki po jedno dobro poluvrijeme. Piškor je vrlo dobro startao susret (prilično zatajan u drugom poluvremenu), dok je mladi Jurendić svoju trku i borbenost koristio tek u nastavku susreta.

Novi kapetan Pjesnika Marin Oršulić te 19-godišnji Igor Jugović (asistent Kartelu) sinoć su u Šibeniku odradili golemi posao. Iako igrom nisu briljirali u smisli kreacije i tehničkih elemenata, obojica su neumorno radila na suzbijanju domaćih napada i u takvoj su predanoj predstavi zaradili javne opomene koje su ih u drugom dijelu susreta ipak malo "zakočile".

Mario Čutura, također jedan od iskusnijih Zagrebaša, preuzeo je sinoć na sebe velik dio odgovornosti. Neumorno se davao veznoj liniji, probijao po lijevom boku i bez ijednog grubljeg prekršaja uspio neutralizirati domaće napadače. Svakako jedan od boljih u momčadi Pjesnika. S druge strane obrambene linije, početak susreta nije najbolje otvorio Zlatko Palčić. Upravo je po njegovoj strani započela akcija za pogodak domaćina. U paru s Damirom Džidićem djelovao je puno sigurnije.

Da nešto nije u redu s nogom stopera Josipa Mikulića vidjelo se tijekom zagrijavanja, što je već na otvaranju susreta rezultiralo promjenom unutar gostujućeg sastava. Njegov se izostanak ipak nije previše osjetio jer je spomenuti Džidić odigrao sigurno i bez većih pogrešaka. A željan igre bio je i hitri Marko Grgić koji je ponovno potvrdio kako se bolje snalazi kada ulazi s klupe. Prve je minute, ili bolje rečeno minutu, u seniorskom sastavu upisao veznjak Ivan Sesar, jedan od najavljenih velikih talenata Kranjčevićeve.

I usprkos nimalo blistavoj predstavi "bijeli" su u Šibeniku ostali neporaženi, što je nakon odgledanog susreta veliki dobitak jer će rijetko koja momčad na Šubićevcu dolaziti do punog plijena. Iako će se domaći nogometaši još dugo baviti lošim suđenjem i eventualnim potkradanjem, ostaje činjenica kako taj isti sudac nije stajao niti na vratima gostujućeg sastava, niti u kopačkama igrača utakmice Marka Kartela niti probijao lijevu stranu umjesto vrlo dobrog Čuture. Nepošteno bi bilo umanjiti njihov trud i rad tijekom susreta i za sve propušteno s domaće strane okriviti objektivno nekvalitetnog arbitra i njegovo mjesto stanovanja. Šibenčani su u otvaranju susreta imali lijepu priliku iskoristiti Zagrebov iznimno loš ulazak u susret i to je ono za čim bi morali žaliti.

Prvenstvenu će pauzu nogometaši Zagreba iskoristiti za dvije međunarodne provjere idućeg vikenda. U subotu, 6. rujna Pjesnici će gostovati u Sloveniji gdje će odigrati prijateljski susret protiv Kopra, a već će u nedjelju krenuti u Italiju i odmjeriti snage s talijanskim Udineseom. Nastavak je to niza jakih susreta koje su "bijeli" započeli prakticirati na pripremama u Francuskoj. Prema riječima trenera Pavlovića, ovi će im susreti pomoći u daljnjem otkrivanju pojedinačnih, ali i kolektivnih mogućnosti te lociranju nedostataka.

No, prije svega, trebala bi to Zagrebašima biti sjajna prilika za uigravanje za susret s Dinamom. U tom će susretu "bijeli" ponovno moći računati na Parlova i Pejića, vjerojatno i Mujdžu, dok će zbog treće javne opomene susret s liderom prvenstva propustiti napadač Jurendić.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!