Rukomet

Metkovci ostaju prvoligaši?

Ivana Strahija • ponedjeljak, 08.09.2008.
Metkovci ostaju prvoligaši?

Nevjerojatno ali istinito. Klub koji je nedavno otišao u stečaj zbog teške financijske situacije, a priča se o čak pet plaća zaostatka igračima, ipak će igrati Premijer ligu. Stečajna upraviteljica je naime poslala dopis u Hrvatski rukometni savez i kazala kako klub može igrati bez ikakvog problema...

Na početku moramo ukratko ponoviti "putešestvije" Metkovića. Taj je klub, iako se i sam zalagao za smanjenje 1. HRL na 12 klubova, uspio sezonu 2007./2008. završiti ispod magične crte, pa je zbog njih i velikog značaja tog kluba za sport Hrvata, ponovno vraćena liga od 16 klubova. Zatim su u srpnju pokrenuli stečaj, i svi su posljedično očekivali da se klub više neće natjecati, da bi po najnovijim informacijama ipak ostali članom Premijer lige.

Zdenka Marušić, koja je kao stečajna upraviteljica zadužena za sudbinu Metkovića, odlučila je kako klub ima i natjecateljske i financijske uvjete za natjecanje. Tako će i taj klub u subotu započeti s redovnim prvenstvom, isto nam je u telefonskom razgovoru potvrdio Zoran Gobac, dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza: "To je sve trebalo prije riješiti, ne da sada tjedan dana pred prvenstvo imamo ovo. Ali da, Metković će igrati u subotu."

Zanimljivo je kazati kako je raspored kola novog prvenstva, koji je stigao pred četiri tjedna, već u prvom kolu imao susret Metkovića i Umaga, što znači da je u HRS-u već bilo poznato da do gašenja kluba zbog duga od skoro četiri milijuna kuna neće doći. Raspored je doduše bio neslužben, jer se sastanak komisije za natjecanje očekuje tek u srijedu.

Marušić tvrdi kako Metković ima momčad, što možda jest istina, no nije ukoliko je sama stečajna upraviteljica sa svih 18 igrača tog kluba raskinula ugovore, a oni su sami pronašli nove angažmane i sa klubovima odradili cijele pripreme. Momčad Metković ima, kako neslužbeno saznajemo, jer će im Zagreb CO dati Jerkovića, Kopljara, Kolopera i Rakovića, a upraviteljica je svim igračima koji su igrali za Metković naredila da se vrate. Kako saznajemo, svim je igračima obećan puni povrat dugovanja.

To je naravno izazvalo veliko nezadovoljstvo onih klubova koji su angažirali bivše Metkovćane, jer su se našli u nebranom grožđu i bez igrača na kojima su temeljili svoje prve postave. Glasni su u pritužbama bili iz Varteks do Capria, čiji je predsjednik Željko Kušter izjavio: "Jako sam ljut i ne mogu vjerovati da nam politika kroji sudbinu. Mi smo računali i na Kapulara i na Batinovića, ne znam kako ćemo bez njih."

Političke igre u ustima su i ostalih oštećenih klubova, no nitko ne želi "on the record" o političkim imenima i pritiscima. Indikativno, nismo uspjeli doći ni do novog predsjednika Hrvatskog rukometnog saveza Sandija Šole, koji nije odgovarao ni na jedan telefon. Zanimalo nas je kako on vidi situaciju, ali i mogućnost kojom se potajno prijeti klubovima, da će im se upisivati negativni bodovi jer su u njihovim dresovima igrali rukometaši koji, kako neki tumače, nisu imali pravo nastupa.

Za kraj ćemo kazati kako je za srijedu sazvana i sjednica Upravnog odbora HRS-a, no na dnevnom redu nema ni riječi o Metkoviću, stanju tamo, igračima ili ičem sličnom.

Paket24 Premijer liga, Liga A

1RK Zagreb 14509:374+13528
2Sesvete 14445:378+6723
3Varaždin 1930 14428:442-1415
4Gorica 14410:405+511
5Trogir 14369:387-1811
6Karlovac 14363:432-699
7Osijek 14370:434-648
8Moslavina 14379:421-427

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!