Ostali sportovi

Španja šesti na 200 mješovito

HINA • četvrtak, 11.09.2008.
Španja šesti na 200 mješovito
Foto: Darko Matić

Najbolji hrvatski plivač s invaliditetom Mihovil Španja zaključio je nastup na Paraolimpijskim igrama u Pekingu šestim mjestom na 200 metara mješovito u kategoriji SM8...

Španja je isplivao rezultat 2:37.77, što je skoro dvije sekunde bolje vrijeme od rezultata iz kvalifikacija, ali i deset stotinki sekunde slabije od njegovog osobnog rekorda.

Mladi 24-godišnji Dubrovčanin je tako završio nastup u Pekingu s dva šesta i jednim sedmim mjestom. Šesti je bio na 200 mješovito i 100 prsno, dok je na 100 leđno zauzeo sedmu poziciju. Španja je prije četiri godine u Ateni osvojio tri brončane medalje (100 leđno, 200 mješovito i 400 mješovito), no ovoga puta nije uspio izboriti jednu od stepenica pobjedničkog postolja. Međutim, Mihi može ostati utjeha što je jedan od rijetkih plivača koji je u Ateni izborio finala u sve tri discipline, a potom to ponovio i u Pekingu.

"Kada sve zbrojim i oduzmem, 200 mješovito je bila moja najbolja utrka u Pekingu. Znam da je dio javnosti očekivao da ću ponovo osvojiti medalje, no ja sam stvarno zadovoljan. Konkurencija je mnogo jača nego što je bila u Ateni", kazao je Španja kojem je u Pekingu zabilježio treći nastup na Paraolimpijskim igrama.

Debitirao je u Sydneyju 2000. godine, a potom u Ateni ostvario uspjeh za pamćenje. Prvo je nosio hrvatsku zastavu na svečanom otvaranju, a potom osvojio tri bronce, do pekinškog zlata Darka Matića i srebra Branimira Budetića jedine medalje nekog hrvatskog paraolimpijca.

"Nastup u Pekingu ostat će mi u lijepom sjećanju. Ovi rezultati su realnost", kazao je Španja na kraju.

Vedran Lozanov osvojio je šesto mjesto na 5.000 metara za slabovidne u kategoriji T13.

Svjetski prvak iz Assena iz 2006. godine istrčao je rezultat 15:41.36 što je 23 sekunde brže od rezultata iz kvalifikacija. No i taj rezultat je još uvijek znatno slabiji od Vedranovog osobnog rekorda - 15:05.20.

"Bilo je još prostora za bolji rezultat. U formi sam, međutim, možda se nije pogodio pravi dan", kazao je Vedran koji je rođen 1985. godine u Zagrebu.

Vedrana za tri dana očekuje utrka na 10 kilometara i premda je bio svjestan kako u ovom trenutku ne može konkurirati za medalju na 5 km nije želio kalkulirati.

"To ne bi imalo nikakvog smisla. Ovo su Paraolimpijske igre i nema nikakvog kalkuliranja", dodao je Lozanov koji je u odnosu na rezultat s posljednjih Paraolimpijskih igara u Ateni popravio plasman za tri pozicije.

Prvo mjesto s novim svjetskim rekordom osvojio je Kenijac Henry Kiprono Kirwa (14:24.02), drugi je bio Marokanac Youssef Benibrahim (14:50.32), dok je broncu osvojio Brazilac Odair Santos (14:53.35).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!