Rukomet

"Rukomet treba nove propise"

Ivana Strahija • petak, 12.09.2008.
"Rukomet treba nove propise"
Foto: FaH

Prvi čovjek hrvatskog rukometa smatra kako trebamo imati pravilnike koji će pokriti situacije poput one s Metkovićem, jer se u suprotnom stvara teška atmosfera, a nitko nije zadovoljan. Sandi Šola je prokomentirao i svoj odnos s Gopcem te pripreme za Svjetsko rukometno prvenstvo...

Pipo je izborio Pirovu pobjedu, odnosno mladi je juniorski reprezentativac postao članom čakovečkog kluba, no u "interesu dobrih odnosa s Metkovićem" Karačić će godinu dana biti na posudbi u gradu na Neretvi. Varaždinski Varteks di Caprio ostao je bez Kapulara, no kako poručuju iz toga kluba, oni se neće predati tako lako, i za njih priča nije završena.

"U Italiji i Njemačkoj klubovi u stečaju automatski ispadaju dva ranga niže"

Nakon nekoliko dana čekanja konačno smo uspjeli doći do Sandija Šole, predsjednika Hrvatskog rukometnog saveza, kojeg smo upitali što on misli o takvoj situaciji, da se klubovi moraju odreći igrača s kojima su odradili cijele pripreme. Nakon što nas je "počastio" izjavom kako su mu takva pitanja glupa, Šola je ipak rekao: "To je čisto stvar Metkovića, i klubova koji su potpisali s igračima nove ugovore. Ja tu nemam ništa za napraviti ili reći. Meni je jedino jasno da Metković postupa logično, odnosno u problemima je i želi vratiti svoje igrače."

No, Županja se cijelo ljeto pripremala za Premijer ligu. Oni je sada neće igrati, a Metković koji je praktički odustao od natjecanja hoće?: "Jasno mi je da ste informacije dobili iz određenih izvora koji nisu bili baš dobronamjerni. Činjenica je da mi nikada u Savezu nismo kazali da Metković ispada. Za Županju mogu reći tek to da će s tako kvalitetnim pripremama sigurno biti prvaci lige, pa će dogodine ući u najviši rang."

"Hrvatski je rukomet sretan što ima čovjeka poput Zorana Gopca"

Potom smo Šolu, kao renomiranog financijskog stručnjaka, upitali kakvom on vidi situaciju sa stečajem, može li se on riješiti ili ne? "Ne raspolažem baš svim podacima, no upravo sam se jučer susreo sa stečajnom upraviteljicom Metkovića, koja mi je objasnila da je većina duga, zbog kojeg je pokrenut stečaj, u stvari dugovanje prema dva igrača, Markoti i Goluži, koji su pristali na povlačenje blokade. Mislim da se Metković može izvući iz problema, no za to treba prave ljude. Vidjet ćemo."

Do problema ne bi ni došlo da postoje propisi i pravilnici, smatra Šola: "Hrvatski rukomet treba pravilnik koji će jasno propisivati postupanje u slučaju da klub ode u stečaj, a i za neke druge situacije. Znam da u Italiji i Njemačkoj ukoliko dođe do stečaja klub automatski odlazi par stepenica niže, ne kažem da bi tako trebalo biti i u Hrvatskoj, ali su nam propisi nužni. Jer kad se nešto odlučuje arbitražno, uvijek postoje sumnje i nezadovoljnici."

Kad se već priča o propisima, je li Šola riješio pitanje koje je "pokopalo" bivšeg predsjednika? "Ja sam predsjednik RK Karlovca u ostavci, Skupština kluba trebala bi se sastati 26. rujna i izabrati novog predsjednika. Još uvijek potpisujem dokumente, no kako kažem, dao sam ostavku."

"Savez nikada nije otpisao Metković, informacija da neće igrati potpuno je netočna"

A kakvu suradnju doživljava u Hrvatskom rukometnom savezu? "Odlično radim s Zoranom Gopcem. Mislim da hrvatski rukomet treba biti sretan što ima takvog čovjeka, koji je u tom sportu već 30 godina, i iza kojeg stoje i klupski i reprezentativni rezultati. Najzaslužniji je za dolazak Svjetskog prvenstva u Hrvatsku i pitanje je kako bi sve to izgledalo da nema njega. Odmah ću i demantirati naklapanja kako sam ja njegova marioneta – jer nisam, nego nas dvojica odlično surađujemo i pitanje je bih li ostao u HRS-u da nema njega."

I za kraj malo o Svjetskom prvenstvu, čini se da organizacija ide malo sporije: "Sve će biti u redu. U svim su sredinama domaćinima oformljeni organizacijski odbori, ništa ne kasni. Najveći su dio posla dvorane, bez kojih ni neke druge stvari, poput tiskanja ulaznica ne možemo odraditi, no imamo informacije da će sve biti gotovo na vrijeme."

Paket24 Premijer liga, Liga A

1RK Zagreb 14509:374+13528
2Sesvete 14445:378+6723
3Varaždin 1930 14428:442-1415
4Gorica 14410:405+511
5Trogir 14369:387-1811
6Karlovac 14363:432-699
7Osijek 14370:434-648
8Moslavina 14379:421-427

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!