Tenis

Latinski finale u zraku

Ante Jukić • petak, 19.09.2008.
Latinski finale u zraku
Foto: EPA

Samo veliko iznenađenje može spriječiti Španjolsku i Argentinu od plasmana u finale ovogodišnjeg Davis Cupa. Obje reprezentacije, naime, nakon prvog dana imaju velikih 2:0...

Polufinale

Španjolska - SAD 2:0 (Nadal - Querrey 6:7(5), 6:4, 6:3, 6:4; Ferrer - Roddick 7:6(5), 2:6, 1:6, 6:4, 8:6)

Opasno je živio Rafael Nadal u dvoboju sa Samom Querreyem. Amerikanac je, doduše, Rafu poprilično namučio i nedavno na US Openu, no otpor kakav mu je pružio usred Španjolske, na Nadalu najdražoj zemljanoj podlozi, rijetko je tko mogao predvidjeti.

Prvi je set ponudio čvrstu igru oba tenisača na svoj servis, tako da je odluka pala u tie-breaku. više je koncentracije u njemu imao Amerikanac, koji je Španjolce dodatno zabrinuo ranim breakom u drugom setu.

Ipak, Rafa je uspio susret okrenuti u svoju korist, a karakteristična proslava najboljeg tenisača svijeta nakon osvojenog drugog seta jasno je pokazala koliki mu je "kamen" pao sa srca u tom trenutku. Iako je Querrey i ostatak susreta odigrao na vrlo visokom nivou, povratka za njega više nije bilo. Nadal je ubilježio vrlo vrijednu pobjedu i donio prvi bod svojoj reprezentaciji.

Drugi je Furiji priskrbio David Ferrer, nakon pet setova punih preokreta protiv Andyja Roddicka. Domaći je igrač u 13. igri osvojio prvi set, ali je tada potpuno "nestao" s terena i prepustio Amerikancu sljedeća dva. Činilo se tada da će Roddick uspjeti održati SAD u egalu nakon prvog dana, no uslijedio je još jedan preokret i velika pobjeda Ferrera. U petom je setu bilo 8:6 za Španjolca.

Pogled na statistiku nakon ovog meča još je jednom otkrio svu draž tenisa. Roddick je, naime, osvojio veći broj poena, više gemova, imao je osjetno manje grešaka i više izravnih poena, ali na njegovu žalost Ferrer je sve svoj negativno u današnjem meču "spakirao" u drugi i treći set. A za pobjedu u Davis Cup dvoboju ipak treba osvojiti tri seta...

Argentina - Rusija 2:0 (Nalbandian - Andrejev 7:6(5), 6:2, 6:4; Del Potro - Davidenko 6:1, 6:4, 6:2)

Još je jednom David Nalbandian potvrdio da je potpuno drugačiji igrač, on onog kojeg često imamo prilike gledati na Touru. Nošen fanatičnom podrškom više od 14 tisuća domaćih navijača, prvi je argentinski "reket" uspio slomiti otpor igrača koji u posljednje vrijeme igra u odličnoj formi, Igora Andrejeva.

Tijek meča uvelike je odredio prvi set, riješen u korist Argentinca tek u tie-breaku. Nakon stečene početne prednosti, Nalbandian je u potpunosti "pustio" ruku i pokazao svu raskoš svog talenta. Talenta protiv kojeg nije mogao ni Andrejev, jedan od najboljih tenisača svijeta na zemljanoj podlozi.

Za dodatno slavlje dupkom ispunjenih tribina u glavnom gradu Argentine pobrinuo se Juan Martin Del Potro. S obzirom kako mladi Gaučo igra u posljednje vrijeme, i Nikolaj Davidenko iz najboljih dana imao bi težak posao. Ovakav, pak, Kolja, kakav je danas bio, nije imao ni najmanje šanse. Bilo je 6:1, 6:4, 6:2 za Del Potra.

Za ulazak u Svjetsku Skupinu

Osim zadarskog dvoboja Hrvatske i Brazila, ovog vikenda na rasporedu je još sedam susreta za ulazak (odnosno opstanak) u Svjetskoj Skupini. Na terenu su u petak bili i igrači poput Federera, Đokovića i Murraya, koji su svi odreda donijeli bod svojim reprezentacijama.

I dok su Federerov protiv Vliegena, odnosno Đokovićev protiv Hrbatyja, Švicarskoj i Srbiji osigurali gotovo nedostižnih 2:0 nakon prvog dana (preostala dva igrača igrača ovih reprezentacija, Wawrinka i Tipsarević, su do svojih pobjeda došli tek nakon pet setova, protiv Darcisa, odnosno Lacka), slavlje Murraya Velikoj Britaniji je bilo dovoljno tek za "remi" uoči sutrašnjih parova.

Na wimbledonskoj travi je, naime, Škot morao gasiti "požar" izazvan, ruku na srce, očekivanim trijumfom Jürgena Melzera nad Alexom Bogdanovićem. Finalist US Opena je opravdao ulogu favorita i s glatkih 3:0 riješio problem zvan Alexander Peya.

Davis Cup - za ulazak u Svjetsku Skupinu, rezultati:

Velika Britanija - Austrija 1:1
Rumunjska - Indija 2:0
Švicarska - Belgija 2:0
Nizozemska - Južna Koreja 1:1
Slovačka - Srbija 0:2
Izrael - Peru 1:1
Čile - Australija 2:0
Hrvatska - Brazil 2:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisDavis Cup/Fed Cup
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!