Tenis

Čekamo nedjelju odluke

Ivor Krapac • subota, 20.09.2008.
Čekamo nedjelju odluke
Foto: Kristijan Komarica

Veliki triler parova nije donio ukupnu pobjedu Hrvatske nad Brazilom i povratak izabranika Gorana Prpića u Svjetsku skupinu Davis Cupa. Meč koji je trajao desetak minuta kraće od četiri sata okončan je porazom kombinacije Ivo Karlović/Lovro Zovko, Brazilci Marcelo Melo i Andre Sa slavili su u pet setova...

Navikli smo na uzbuđenja s hrvatskim parovima u Davis Cupu. Goran Ivanišević i Ivan Ljubičić odigrali su niz velikih i sjajnih mečeva u ovom natjecanju, Ljubo je naslijedio tu tradiciju i s Marijem Ančićem, a ove subote su nam i Ivo Karlović i Lovro Zovko ponudili jedan takav triler. Kraj nije bio sretan.

Marcelo Melo i Andre Sa, obojica među prvih 30 na svijetu u parovima, lanjski polufinalisti Wimbledona i četvrtfinalisti US Opena, trebali su tri sata i 49 minuta za pobjedu sa 6:7(3), 6:2, 7:5, 6:7(5) i 6:3.

Hrvatski par odigrao je jako dobro, na trenutke i odlično, Karlović je bio gazda na servisu, Zovko izvrsno reternirao, no na koncu sve to nije bilo dostatno za pobjedu i osiguran povratak Hrvatske među najboljih 16 svjetskih reprezentacija. Odluka će pasti u nedjelju.

Iz velikog maratona teško je izdvojiti baš sve što se dogodilo. Iako su Brazilci imali četiri break-lopte u prvom setu, uključujući i set-loptu kod 5:4, bez obzira na to što su nešto bolje izgledali na reternu, taj set pripao je Hrvatskoj. Odlično odigrani tie-break sa samo tri izgubljena poena, nije moglo ispasti bolje.

Drugi set donio je nešto sasvim drugo. Karlović i Zovko su pali, sve je počelo Lovrovim izgubljenim servisom već u prvom gemu, a Brazilci se nakon toga više nisu osvrnuli. U nastavku su breaknuli još jednom, na Karlovom servisu pri zaostatku od 4:2, i to je bilo to u drugoj dionici.

Treća je počela jednako loše kao i druga. Melo i Sa oduzeli su Zovkov servis i poveli s 2:1, no u tom setu, za razliku od prethodnog, hrvatski se par uspio vratiti. Break servisa Andrea Sa osigurao je poravnanje na 4:4, nije puno nedostajalo do još jednog tie-breaka, no nije se dogodilo. Na Zovkovom servisu kod 5:5 bilo je 30:0, da bi gosti okrenuli taj gem i stekli break prednosti kojeg neće ispustiti.

U četvrtom setu nije bilo gubitaka servisa ni break-lopti, a drugi današnji tie-break pripao je istom paru koji je uzeo i prvi, Karlu i Lovru. Brazilci su imali 3:2 sa servisom, a hrvatski dvojac okrenuo na 6:4, pa zadržao mini-break prednosti.

I za kraj, odlučujući set koji nije završio sretno. Melo i Sa stigli su do presudnog breaka u osmom gemu, na Zovkovom servisu pri zaostatku od 4:3, a to je, s obzirom da je slijedio 203 cm visoki Marcelo Melo i njegov snažni servis, bila prednost koja se ne ispušta. Gosti je nisu propustili.

Ipak, bez obzira na ovaj poraz, Hrvatska je i dalje u dobroj poziciji. Nedjelju će u podne otvoriti Karlović i Thomaz Bellucci, šteta je jedino što će Karlo imati malo vremena za odmor, a ako tu neće ići, ostaje peti meč i prilika za Marija Ančića, koji će biti favorit protiv Thiaga Alvesa.

Davis Cup, kvalifikacije za Svjetsku skupinu, Hrvatska - Brazil 2-1:
Melo/Sa (Brazil) - Karlović/Zovko (Hrvatska) 6:7(3), 6:2, 7:5, 6:7(5), 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!