Tenis

Rusi i Amerikanci ne odustaju

Branimir Korać • subota, 20.09.2008.
Rusi i Amerikanci ne odustaju
Foto: EPA

Drugog dana Davis Cup vikenda igrani su susreti parova. Nakon prvog dana polufinalnih dvoboja Argentina i Španjolska dobili su priliku već danas osigurati nastup u finalu, međutim Rusi i Amerikanci nisu se samo tako predali...

Svjetska skupina, polufinale

Argentina - Rusija 2:1

Argentina je u Buenos Airesu vjerojatno računala kako će već nakon subote biti u finalu. Postavili su jak par Canas/Nalbandian koji je sigurno očekivao pobjedu protiv Rusa Kunicina i Tursunova, međutim, Rusi su odigrali odličan meč i smanjili na 2-1.

U prva dva seta Caas i Nalbandian izgledali su vrlo loše i ruska kombinacija je sa 6:2 i 6:1 došla vrlo brzo do 2-0. No Argentinci se ne predaju iako su u trećem setu u teškoj situaciji. U tie-breaku Tursunov i Kunicin imaju 6:3 i tri meč lopte, no Canas i Nalbandian to preokreću i uzimaju set 11:9. U četvrtom setu s lakih 6:3 poravnavaju na 2-2 da bi u petom pokleknuli kod 6:6 na servisu Canasa kada Rusi rade break i s 8:6 dolaze do pobjede u paru.

Argentina - Rusija 2-1: Canas/Nalbandian - Kunicin/Tursunov 2:6, 1:6, 7:6(9), 6:3, 6:8.

Španjolska - SAD 2:1

Slično kao i Argentinci, pobjedu su očekivali i Španjolci kojima je na putu stajao američki par Bryan/Fish. Bob Bryan je izostao i umjesto njega je uletio Mardy Fish, ali unatoč tome Amerikanci su slavili s 3-2 protiv dobre španjolske kombinacije Lopez i Verdasco.

Meč je mogao biti i brže okončan obzirom da su Amerikanci u četvrtom setu vodili 4:2 i imali 2-1 u setovima, međutim Lopez i Verdasco nižu četiri gema i uzimaju set. Ipak, u petom setu nisu uspjeli ponoviti isto, ponovno su Bryan i Fish došli do 4:2, no ovaj put to nisu ispustili te su ostavili nadu u finale živom.

Španjolska - SAD 2-1: Lopez/Verdasco - Bryan/Fish 6:4, 4:6, 3:6, 6:4, 4:6.

Kvalifikacije za Svjetsku skupinu:

Britanci su se dugo igrali skrivača ne želeći otkriti koji će par postaviti u subotu. Odlučili su se za par Hutchins i Jamie Murray i pogriješili su. Hutchins i Murray nisu imali nikakve šanse protiv odlične austrijske kombinacije Knowle/Melzer koja ih je razbila u tri laka seta. Za manje od dva sata Austrijanci su slavili 6:4, 6:3, 6:1 i tako došli na prag ulaska u Svjetsku skupinu.

Velika Britanija - Austrija 1:2: Hutchins/J.Murray - Knowle/Melzer 4:6, 3:6, 1:6.

Švicarska je dovršila posao već danas i igrat će u Svjetskoj skupini. I u konkurenciji parova odnijeli su pobjedu protiv Belgijaca i to Roger Federer i Stanislas Wawrinka protiv Oliviera Rochusa i Xaviera Malissea. Prvi set otišao je na stranu belgijskog para, no ostatak meča sve je bilo na strani Švicaraca koji su s 3-1 osigurali prolaz.

Švicarska - Belgija 3:0: Federer/Wawrinka - Rochus/Malisse 4:6, 7:6(6), 6:3, 6:3.

Izraelci su očekivano stekli prednost nakon igre parove. Andy Ram i Harel Levy za nekoliko su klasa iznad peruanskog para Echazu/Silva i to su dokazali u manje od sat i pol vremena provedenog na terenu. Ispustili su tek četiri gema i s uvjerljivom pobjedom donijeli Izraelu prednost 2-1 nakon drugog dana.

Izrael - Peru 2-1: Levy/Ram - Echazu/Silva 6:2, 6:1, 6:1.

Zanimljiv i neizvjestan dvoboj očekivao se u Apeldoornu gdje su Nizozemci izveli postavu Huta Galung/Wessels protiv Juna i Leeja iz Južne Koreje. Oba para nemaju previše iskustva i nije bilo lako predvidjeti pobjednika, no na kraju su se ipak bolje snašli domaćini koji su slavili u četiri seta.

Nizozemska - Južna Koreja 2:1: Huta Galung/Wessels - Jun/Lee 4:6, 6:4, 6:4, 6:3.

Indijci su u Bukureštu protiv Rumunja izveli svoj najjači par Mahesha Bhupathija i Leandera Paesa i očekivano slavili. Cruciat i Tecau pružili su koliko su mogli, no to nije bilo dovoljno za jedan od najjačih parova svijeta proteklih više od deset godina (kada bi igrali zajedno).

Rumunjska - Indija 2:1: Cruciat/Tecau - Bhupathi/Paes 6:4, 7:6(0), 6:4.

Srbija je u Bratislavi dovršila posao i bez Novaka Đokovića. Đokovića je u današnjem susretu parova zamijenio Viktor Troicki i to vrlo dobro. Neigranje trećeg igrača svijeta nije se osjetilo, Slovaci su se odlično borili, ali Zimonjićeva kvaliteta potpomognuta borbenim Troickim bila je previše. Srbija nakon dva dana ima 3-0 i putuje u Svjetsku skupinu.

Slovačka - Srbija 0:3: Mertinak/Polašek - Zimonjić/Troicki 6:7(8), 4:6, 7:6(7), 6:7(5).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisDavis Cup/Fed Cup
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!