Tenis

Evo nas natrag!

Ivor Krapac • nedjelja, 21.09.2008.
Evo nas natrag!
Foto: Kristijan Komarica

Ivo Karlović bio je hrvatski junak dana i vikenda u pobjedi nad Brazilom i povratku u Svjetsku skupinu Davis Cupa. Prvi hrvatski reket zaokružio je ogled u Zadru osvajanjem svog drugog, a ukupno trećeg hrvatskog boda, u prvom nedjeljnom meču pao je Thomaz Bellucci...

Bravo za Ivu Karlovića, bravo i za cijelu hrvatsku reprezentaciju, izbivanje iz Svjetske skupine Davis Cupa trajalo je samo jednu godinu! Ove sezone nas nije bilo, dogodine ćemo se ponovno naći među najboljih 16 svjetskih reprezentacija, a povratak je osiguran očekivanom pobjedom nad Brazilom.

Karlović je uzeo svoj drugi bod ovog vikenda drugom pobjedom u singlu, sa 7:6(5), 6:4, 6:7(6) i 7:6(4) protiv Thomaza Belluccija, prvog reketa gostujuće momčadi. Hrvatska je time osigurala ukupnih 3-1 i posljednji meč ovog susreta nije bio od značaja.

Hrvatska je za kraj vikenda stavila "točku na i" pobjedom Roka Karanušića. Roko je prvi put slavio u Davis Cupu, do danas je bio na 0-3, a upisao se sa 7:6(4), 4:6 i 7:6(5) protiv Thiaga Alvesa nakon dva sata i 21 minute igre.

Početak sudara Karla i Belluccija nije mogao biti bolji. Ivo je breaknuo već u drugom gemu, poveo s 2:0, držao tu prednost do 4:2, no lošiji dio priče je da ga servis nije baš slušao. Na otvaranju meča bio je ispod 40 % ubačenog prvog, kasnije to popravio na preko 50 %, no u međuvremenu je Brazilac breaknuo i vratio se u ritam servisa, poravnavši na 4:4.

Prvi od tri tie-breaka počeo je Karlovićevim propuštenim ranim mini-breakom prednosti, a odlučen je Belluccijevim čistim forhend-volejem u mrežu kod 5:5, za mini-break i servis prvog hrvatskog reketa kod 6:5, što je i iskoristio.

U drugom setu Ivo je ponovno breaknuo već u prvom Brazilčevom servis-gemu, za vodstvo od 1:0, a u nastavku zadržao tu prednost bez suočavanja s break-loptom. Servis se u toj fazi meča bitno popravio, na 71 % ubačenog prvog, kad je tako sve ide lakše.

Treći set prošao je bez gubitaka servisa ili break-lopti, a Bellucci je najopasnije živio kod 5:5, kad je držao nakon 0:30. U tie-breaku je prošao još veću prijetnju, Ivo je imao meč-loptu protiv servisa pri vodstvu od 6:5, no Brazilac ju je spasio napadom forhendom na Karlovićevu bekhend-stranu. Malo kasnije setu je bio kraj, prvi gostujući reket sve je riješio mini-breakom za 8:6.

U posljednjem setu Ivo je imao sjajnu šansu za break u četvrtom gemu, kad se Bellucci, oslanjajući se na snažni forhend, izvukao nakon 0:40. No, u tie-breaku mu više nije bilo izlaza. Ivo je još jednim suparnikovim forhend-volejem u mrežu stigao do mini-breaka za 2:0, držao do 6:3, pa kod 6:4 dočekao Brazilčev forhend u mrežu u izmjeni za kraj i veliko slavlje.

Hrvatska će 6. - 8. ožujka iduće godine ponovno zaigrati u Svjetskoj skupini, a suparnika ćemo doznati na ždrijebu koji je na rasporedu u utorak u 12,30 sati u Madridu.

Davis Cup, kvalifikacije za Svjetsku skupinu, Hrvatska - Brazil 4-1:
Karlović (Hrvatska) - Bellucci (Brazil) 7:6(5), 6:4, 6:7(6), 7:6(4), Karanušić (Hrvatska) - Alves (Brazil) 7:6(4), 4:6, 7:6(5).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!