Ostali sportovi

Francuska želi ZOI

Maja Giljanović • srijeda, 24.09.2008.
Francuska želi ZOI
Foto: Axel Heimken

Predsjednik Francuskog olimpijskog odbora Henri Serandour objavio je danas da će se Francuska kandidirati za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2018. godine...

"Unatoč neuspješnoj utrci za LJOI 2012." (London je 2005. izabran umjesto među ostalima i Pariza, op. p.) "potrebno je ustrajati i definirati novi pravac kojim nam valja krenuti. Organizacija Olimpijskih igara daje vjetar u leđa sportu u globalu, a mišljenja smo i da organizacija ZOI otvara u budućnosti vrata Francuskoj da organizira i Ljetne igre", potvrdio je Serandour.

Otprije su još svoje ambicije promovirali Grenoble, Nice i Annecy, a ostali eventualni kandidati imaju do kraja rujna da se izjasne. Serandour, međutim, naglašava da više faktora, primjerice, gospodarska razvijenost i podrška lokalnih vlasti, na pole poziciju stavljaju područje Južnih Alpi, odnosno Gap ili Briançon.

Odluka o službenom kandidatu pada u ožujku sljedeće godine, a izabrani će se grad Međunarodnom olimpijskom odboru prvi put predstaviti u svibnju.

Svoj su, pak, interes pokazali još i Austrija, Finska, Južna Koreja, Kazahstan, Norveška, Njemačka, SAD, Švedska i Švicarska, a tko će ugostiti ZOI 2018. bit će poznato u siječnju 2011.

Izaberu li u MOO-u Francuze, ZOI će tamo po treći put nakon Chamonixa 1924. i Albertvillea 1992.

Sljedeće - 21. ZOI (2010.) su u Vancouveru, a 2014. u Sočiju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!