Nogomet

Volimo (ovakav) nogomet

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 29.09.2008.
Volimo (ovakav) nogomet
Foto: Bruno Karadža

Iznenađenja, napetost, atraktivni pogoci, neizvjesnost... Prva HNL ove sezone svom "kupcu" nudi puno toga, a kao najbolju stvar ove sezone ipak bismo izabrali - izjednačenost...

Netom odigrano deveto kolo najveća je potvrda onoga što se kroz sezonu i naslućivalo - Prva HNL izjednačenija je i napetija nego proteklih sezona. Najočitije je to na vrhu, gdje je Dinamova dominacija dosadila i (nekim) Dinamovim navijačima, no jednako je važno što ta izjednačenost "vlada" od vrha do dna.

HTV-u samo pohvale

Hrvatska televizija opravdano i zasluženo ovih dana dobiva pohvale za projekt Volim nogomet. Emisija je sjajna propaganda HNL-a, kroz tih nekoliko sati prosječni gledatelj mogao bi shvatiti - hej, pa u toj ligi se igra sasvim dobar i atraktivan nogomet.

Problem bi mogao biti tek ako zanimljivost takve emisije nadvlada želju za odlaskom na stadion, pa umjesto broja navijača naraste samo gledanost HTV-a. Ipak, ovakvu propagandu HNL-a možemo i smijemo samo pozdraviti.

Puno komentara izazvali su izbori sukomentatora, no HTV je izabrao dobar put. Uzima poznata lica, makar nepovezana sa sportom, a iako će putem biti i pogodaka i promašaja, iako će nekome više sjesti "navijač" Rađa, a nekome pjevač Shorty, HTV je time donio jednu novu zanimljivost u prijenose što je za pohvalu.

Ako izuzmemo Zadar, koji je s tek jednim bodom već sada u opasnoj luci (ali nikako nije izgubljen), ostali klubovi su u 10 bodova. Ili postavimo ovako - četvrtu Rijeku i devetu Croatiju Sesvete dijele - dva boda.

Kao optimisti, volimo vjerovati da je takva izjednačenost plod toga što su svi postali jednako dobri, a ne jednako loši. Istina, neporeciv je Dinamov pad koji je logičan s obzirom na velike promjene u momčadi, no dojam je da su ostale sredine, ili bar većina njih, "ozdravile" i da su postavljene na neke čvrstije temelje.

Mladost je najjeftiniji, pa time hrvatskim prvoligašima i najpoželjniji put. Dosta je klubova u sezonu krenulo s iznimno mladim, pa time i neiskusnim momčadima, a takva strategija za sada mnogima donosi dobre plodove.

Dvoboj dviju takvih momčadi odigran je u Varaždinu, gdje je domaćin s 3:0 nadigrao Cibaliju i isprao gorak okusa prošlotjednih 0:4 protiv Sesveta. Obojica trenera su nakon utakmice detektirala najveću slabost mladih igrača - nedostatak agresije u gostima. To objašnjava zašto su baš Cibalia i Varteks iznimno domaćinske ekipe, no dok se ne skupi više iskustva, Besek i Lušić morat će biti zadovoljni i činjenicom da mladost kod kuće pokazuje veliki potencijal.

Milivoj Bračun možda je po prirodi "ziheraš", no ovosezonsko iskustvo s Interom možda promijeni i njegove navike. Bračun je na vrijeme shvatio da od ovakvog Intera neće napraviti kopiju imenjaka iz Milana, već da mu je jedina šansa iskoristiti napadački potencijal momčadi.

Takav pristup isplatio se u Splitu gdje je Inter zaslužio osvojeni bod, a lako je mogao uzeti i više da je bilo sreće (Sivonjićeva stativa) ili koncentracije (oba jedanaesterca). Hajduk tako nije kapitalizirao pobjedu protiv Dinama (i njegov poraz u Koprivnici), što otvara pitanje je li u Zagrebu Hajduk dokazao snagu ili je Dinamo dokazao nemoć. Čak i s pobjedom u Zagrebu Hajduk ove sezone nije impresivan, ali uz ovakav Dinamo šansu za naslov ima. I možda ne samo Hajduk.

Naime, ova sezona pomalo podsjeća na onu iz 2001. kada su Pjesnici igrali odličan nogomet i putem iskoristili slabije sezone Dinama i Hajduka. Može li Slaven Belupo ponoviti takav uspjeh?

Hvale vrijedan potez Zebića

Vrlo korektno je svoj odlazak iz Zadra obavio Dalibor Zebić. Kada je shvatio da njegova momčad ni protiv Rijeke neće uzeti bodove, Zebić je u sebi prelomio - vrijeme je za ostavku. Mladi trener pokazao je i u izjavama utakmice da razmišlja vrlo zrelo, rekao je kako "momčadi treba pozitivan šok" i da treba "razdrmati klub".

Zebić je u svom mandatu u Zadru napravio puno toga dobrog te je pokazao veliki potencijal. Zbog toga bi bila prava šteta da ne dobije još poneku priliku, bez obzira na ovaj jedan osvojeni bod...

Belupo, to je potvrdila i utakmica protiv Dinama, ima igračku, ali i momčadsku kvalitetu, za al pari okršaje s Dinamom i Hajdukom. Međutim, Petkovićeva momčad još nije dokazala da u HNL-u može redovito pobjeđivati, da može imati konstantnost jednog Dinama ili Hajduka i dok Koprivničanci ne upišu 3-4 gostujuća trijumfa zaredom ne možemo govoriti o kandidatu za naslov. Pobjeda protiv Dinama u toj "velikoj slici" malo znači ako gubite u Šibeniku ili Vinkovcima, a Dinamo tamo pobjeđuje.

Nakon odlične prošle sezone, mnogi su Osijeku najavljivali ulogu "pozitivnog iznenađenja", no nakon devet kola u Gradskom vrtu vlada potpuno sivilo. Domaći poraz od Šibenika najgori je mogući start za novog trenera Steinbrücknera i pitanje je hoće li se mladi strateg dugo zadržati u glavnoj ulozi. Naime, mlada i neiskusna momčad u kombinaciji s mladim i neiskusnim trenerom najčešće je recept za neuspjeh. Zato je šteta što su Ilija Lončarević i uprava kluba bili prebrzi na okidaču, jer Lončarević je radio dobar posao s tom momčadi neovisno o ispadanju u Kupu, prebrzo se zaboravio sjajan rezultat iz prošle sezone.

Zagreb i Croatia Sesvete definitivno su kvaliteta više ovosezonskog HNL-a. Dokazali su to i u međusobnom susretu koji je donio vrlo dobar nogomet, a remi je i najpošteniji ishod za dvije momčadi koje su lako mogle imati i puno više bodova nego što imaju. Ljupko Petrović pronašao je idealan spoj veterana i mladosti, Croatia na terenu točno zna što želi, možda i najbolje od svih HNL momčadi.

Luka Pavlović, pak, nije imao opciju veterana, pa je jednostavno pronašao dobitnu formulu za mladost koju ima na raspolaganju i njegova momčad jednostavno protiv nikoga nije podređena. Šteta za Pjesnike što skupljaju po jedan, umjesto po tri boda, ovako su u "zlatnoj sredini" a vjerojatno su pokazali više od toga.

Sve u svemu, ovakav HNL definitivno je privlačniji od onog dosadnog gdje se moglo unaprijed upisivati bodove određenim momčadima. Sada znamo da Inter može doći na Poljud i uzeti bod, da Dinamo neće samo prošetati Kranjčevićevom, što znači da nas čeka još puno uzbuđenja.

Morate priznati - zanimljivije je nego drugdje, gdje prva tri-četiri kluba praktički uvijek znate u Engleskoj, Italiji ili Španjolskoj...

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!