Košarka

Visoki ciljevi u odlučujućoj sezoni

Sanja Čalić • utorak, 30.09.2008.
Visoki ciljevi u odlučujućoj sezoni
Foto: Sebastian Govorčin

Svega nekoliko dana dijeli nas od početka sezone koja je Zadranima iznimno značajna, sezone u kojoj će pokušati dostići i prestići Ciboninu prednost i izboriti plasman u Euroligi. Ciljevi postavljeni pred momčad visoki su, ambicije i očekivanja iznimno velika, kako od strane samog kluba, tako, naravno, i od strane navijača i poklonika kluba. No upravo nekoliko dana prije otvaranja sezone i premijernog nastupa u dvorani na Višnjiku, idila koja je vladala u zadarskim redovima narušena je incidentom na relaciji Beck - Petrović...

Ipak, za ovaj mali pregled Zadra od kraja prošle sezone do danas, potrebno je krenuti ispočetka. Velika euforija koja je zavladala gradom nakon osvajanja naslova državnog prvaka nije dugo potrajala, budući da su vrlo skoro započele pripreme za nadolazeću nam sezonu. Odmah potom iz Zadra su otišli Brewer i Stallworth, dok je još uvijek tinjalo tada primarno pitanje – pitanje trenera. S obzirom na to da je prethodna sezona proglašena uspješnom, nije bilo razloga da uprava ne odluči novi ugovor ponuditi Petroviću, a njegov se pristanak, unatoč nekoliko dana čekanja, ipak dočekao.

Postavio je Petrović prilikom potpisivanja ugovora uvjet da kostur momčadi ostane isti, odnosno da se produže ugovori s Baraćem, Gečevskim i Štimcem, no od spomenutog trojca samo je kapetan Gečevski ostao u zadarskim redovima, iako ni to nije bilo postignuto bez problema. Zaredali su se potom odlasci iz jata prvoligaša, nakon Stallwortha i Baraća, Lalić i Barać našli su novu radnu sredinu (Charleroi), momčad je nakon premišljanja napustio i Štimac, a kapetanov potpis novog ugovora još je bio prilično daleko.

I kad se činilo da svatko tko može bježi iz Zadra, na red je došlo i prvo pojačanje. I to ne bilo kakvo, već ono u liku Tomislava Ružića koji će svojim iskustvom na poziciji centra zasigurno mnogo značiti Zadru u naredne dvije godine koliko mu ugovor vrijedi. Uz njega, zadarske je redove pod obručem pojačao i Bugarin Dejan Ivanov koji je u protekloj sezoni provedenoj u Splitu ostavio vrlo dobar dojam. Ovaj 205 cm visok igrač u momčadi je Splita lani imao prosječan šut na 50%, dok je tijekom sezone prosječno imao četiri napadačka i tri obrambena skoka po utakmici.

No osim unutarnje, pojačana je i Zadrova vanjska linija i to potpisima Rančića, Dixona i ranije spomenutog Becka. Damir Rančić je nakon Splita iskustvo stjecao u Ciboni, Panellioniosu i ukrajinskom Kijevu, dok je vrlo iskusni Malik Dixon tijekom svog košarkaškog puta prošao kroz izraelsku, tursku, španjolsku, talijansku i NBA ligu. Amerikanac bi trebao na poziciji razigravača zamijeniti svog sunarodnjaka Brewera, a proteklu je sezonu odigrao u izraelskom Hapoel Holonu s kojim je osvojio naslov prvaka države i tamo je postizao prosječno 17,3 poena po susretu.

Igrač koji slovi za možda najznačajnije pojačanje je Romel Beck, šuter koji je u dosad odigranim pripremnim utakmicama bio u samom vrhu prema efikasnosti u zadarskim redovima. No upravo je jedna pripremna utakmica, i to ona protiv francuskog Choleta, bila kobna stavivši veliki upitnik nad nastavkom njegove suradnje s Zadranima. Podsjetimo, Beck je u spomenutom susretu odbio ući u igru kad ga je Petrović pozvao, a što je pravi razlog tome vjerojatno zna samo spomenuti dvojac, unatoč brojnim nagađanjima i pričama koje uokolo kruže.

Jedno je sigurno, ovakva situacija klubu koji želi izboriti Euroligu najmanje treba uoči samog početka sezone. Kakav će biti rasplet ove priče još nije poznato, no tri su moguća rješenja - ili odlazak Becka, ili odlazak Petrovića, ili pak ostanak obojice, što bi vjerojatno i bilo u najboljem interesu kluba.

Posljednja kockica u mozaiku zadarske momčadi posložena je potpisivanjem ugovora s Hrvojem Perićem, bivšeg igrača splitskih Žutih, koji je dugo najavljivao svoj odlazak s Gripa, da bi potom, nakon ipak uspješnih pregovora, novu sredinu pronašao 150-ak kilometara sjevernije.

Analizirati igru Petrovićevih izabranika u pripremnom periodu nije lako, budući da su pripremni susreti u Zadru bili zatvoreni za javnost, a o nastupima u Italiji i Francuskoj nije bilo dostupno mnogo informacija. Brojke ipak govore svoje – nakon obećavajućeg početka na četiri pobjede nadovezao se niz od čak sedam uzastopnih poraza.

No brojke će biti mnogo važnije od subote, kad će Zadrani novu sezonu otvoriti s protivnikom s kojim su prethodnu i zaključili, sa Splitom, no ovog puta ne u legendarnim Jazinama već u velebnom zdanju dvorane na Višnjiku koju, poznavajući Zadrane i njihovu ljubav prema košarci, neće biti teško ispuniti. Uz podršku publike i, nadamo se, jedinstvenu atmosferu možda i oni visoko postavljeni ciljevi koji, prema riječima predsjednika Magaša, uključuju osvajanje naslova prvaka, Kupa, plasman u drugi krug Eurokupa i Final Four NLB lige, neće biti nedostižni…

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!