Rukomet

Itxako – prva prepreka

Ivan Ambroš • utorak, 30.09.2008.
Itxako – prva prepreka
Foto: Kristijan Komarica

Uoči kvalifikacijskog turnira za ulazak u Ligu prvakinja, Sportnet.hr predstavlja prvu od tri ekipe s kojima će Podravka Vegeta odmjeriti snage u španjolskoj Estelli...

Španjolski doprvak Itxako je prva prepreka našim Koprivničankama na putu do Lige prvakinja. Već prvu utakmicu na kvalifikacijskom turniru igrati s favoritom i domaćinom nije baš sretna okolnost, no što je tu je.

Ambiciozni trener španjolske ekipe Martin Ambros je rukometnim znalcima poznat kao krilo Portland San Antonija, s kojim je osvojio i Ligu prvaka. U Estellu je došao prije četiri godine i od onda bilježi samo uspjehe. Naime, Itxako svake sezone bilježi sve bolje rezultate, kako u španjolskom prvenstvu tako i u europskim natjecanjima. Prošle sezone su u španjolskom prvenstvu završili na drugom mjestu s istim brojem bodova kao i prvoplasirana Elda. A zaigrali su i u finalu Kupa EHF-a gdje su ostali bez naslova zbog jednog jedinog gola. No, svi u Estelli su uvjereni da to nije njihov maksimum. Ove godine žele ući u Ligu prvakinja po prvi put u klupskoj povijesti.

Što se same ekipe tiče, tu su uglavnom reprezentativke Španjolske i Brazila. O kvaliteti igračica dovoljno govori podatak da je španjolski izbornik Jorge Duenas odlučio pozvati čak pet igračica Itxaka u nacionalnu selekciju. Po prvi put u klupskoj povijesti Itxako je klub s najviše španjolskih reprezentativki u svojim redovima.

Nerea Penna – rukometni wunderkind

Za razliku od većine španjolskih klubova Itxakova filozofija igre kreće od obrane. Baš zbog toga ne zabijaju puno golova, ali ih ni ne primaju puno. Čvrsta i visoka 6-0 obrana s puno blokova bitno olakšava posao vratarki Navarro koja je jedna od najiskusnijih igračica. Tu se još moraju spomenuti španjolske reprezentativke: lijevo krilo Pinedo, srednja vanjska Barno, kružna napadačica Fernandez, krilna napadačica Alonso te posebno mlada i perspektivna Nerea Penna.

18-godišnja vanjska napadačica je ove sezone ušla u prvu ekipu i nakon tri odigrana kola španjolskog prvenstva već je prvi strijelac Itxaka. Dosadašnja juniorska reprezentativka Španjolske sada je po prvi put pozvana i u seniorsku reprezentaciju, što dovoljno govori o njezinoj trenutnoj formi.

Domaći teren

Uz sve pojedinačne kvalitete, Itxako ima jednu veliku prednost – sva tri susreta kvalifikacija igrat će pred svojom publikom. Ali, to može biti i veliko opterećenje za Španjolke, kojima je nametnuto breme favorita upravo zbog domaćeg terena. Kako će se mlada i neiskusna španjolska ekipa nositi s tim teretom, vidjet ćemo uskoro.

Prva utakmica Podravke Vegete na kvalifikacijskom turniru za ulazak u Ligu prvakinja igrat će se u petak u španjolskom gradiću Estelli (pokrajina Navarra) s početkom u 20:00 sati. Suci će biti Peter Brunovsky i Vladimir Canda iz Slovačke.

Prijenos uživo će se moći pratiti samo na španjolskom Canal 4, obzirom da se u programu HRT-a nije našlo mjesta za hrvatske prvakinje.

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!