Košarka

Opet ispočetka

Bernard Jurišić • srijeda, 01.10.2008.
Opet ispočetka
Foto: Bruno Karadža

Prošla sezona donijela je trijumfalan povratak košarke na splitske Gripe. Ulazak u finale doigravanja i pet utakmica protiv kasnijeg prvaka Zadra bile su lijepa priča, koja je nažalost trajala vrlo kratko. Čak 8 igrača iz te momčadi više ne stanuje u Splitu, a klub je i ove godine morao krenuti ispočetka...

Uzbudljiva splitska košarkaška priča trajala je toliko dugo koliko i gruda snijega na suncu. Vjera da bi fino posložena momčad, koja je prije tek manje od pola godine punila malu dvoranu na Gripama i pred njezinim vratima ostavljala stotine onih koji nisu mogli ući, mogla biti temelj za nadogradnju i pravi rezultatski korak naprijed u budućnosti, bile su čista iluzija.

Priče iz Arene

Pojavila se informacija kako je jedna američka kompanija zainteresirana za ulaganje u KK Split CO. Riječ je o tvrtki koja je pobijedila na natječaju za održavanje nove splitske Arene koja se gradi u Lori, a koja je inače vlasnik i NBA kluba Philadelphia 76'ers. Predsjednik Splita CO Dino Rađa uspostavio je kontakte s predstavnicima kompanije koja bi tijekom godine u Areni voljela vidjeti i neki od gradskih momčadskih sportova, pri čemu je najlogičniji izbor košarka. Koliko će priča o ulaganju američkog kapitala u splitsku košarku zaista "držati vodu" znat će se nakon otvaranja Arene početkom sljedeće godine. No, ideja da će KK Split CO puniti dvoranu od 12.000 gledatelja u dogledno vrijeme igrajući NLB ligu ili domaće prvenstvo više spada u domenu SF-romana, nego onih s realističnim motivima. Daj Bože da se varamo, no...

Čim je sezona zatvorila vrata čak osmorica igrača razbježala su se na sve strane. Prvi Akins zbog "dimljenja", a zatim i preostali stranci - Garnett, Mladenov i Ivanov, kojega je uzeo Zadar. Za njim je krenuo i Perić, Rudež je završio u Olimpiji, Sumić u Širokom, a prošlog tjedna otišao je i Bilobrk. Ostali su tek kapetan Andrija Stipanović, Marko Batina i Mario Delaš.

Tako će Split CO i ove sezone krenuti ispočetka i opet iznova dokazivati svojim navijačima da su vrijedni 35 kuna, koliko će koštati ulaznica. Jedino ime koje im koliko-toliko može garantirati još jednu dobru sezonu je trener Slobodan Subotić, koji je prošle sezone pokazao da ima "nos" i za dovođenje igrača i za stvaranje dobre atmosfere.

Dojam je da je i ove sezone pogodio s razigravačem, Amerikanac Eddie Shannon izgleda kao još bolja verzija Akinsa. Stigla su još dva stranca s bogatim europskim iskustvom - američki šuter Antonio Grant i francusko reprezentativno krilo Stephen Brun. Iz domaćeg izloga pojačanja su nadareni branič Zoran Vrkić (Šibenik) i šuter Siniša Štemberger (Široki), a "reanimaciju" će proživljavati pomalo zaboravljeni centar Joško Poljak nakon dvije godine stvaralačke pauze.

Uz njih, "ulog u budućnost" trebali bi biti šibenski centar Nino Vlaić i osječki branič Aljoša Šarac, makar dovođenje potonjeg uz istovremeno slanje na posudbu domaćeg Ante Delaša sličnih karakteristika nije posve jasan potez. Valja notirati i priključivanje nekadašnjeg kapetana Damira Tvrdića stručnom stožeru, što je u teoriji vrlo dobar potez.

Ambicije? Pored Zadra i Cibone Split CO teško može najaviti lov na bilo koji od domaćih trofeja, no sigurno je da "žuti" više neće biti "kanta za napucavanje" kao u nekim prošlim sezonama. Kad se sve zbroji i oduzme - prošlogodišnja momčad Splita bila je jača, iako je "kemija" proradila tek u drugom dijelu sezone. Ako ovog puta proces prilagodbe brojnih novajlija bude brži, sredina ljestvice NLB lige i borba za finala u domaćem prvenstvu i Kupu trebali bi biti domet ove momčadi bez velikih imena.

Najjača karika, ali i najveći problem za Subotića bi mogao biti razigravač. Shannon je jedini klasični graditelj igre i vjerojatno ga očekuje "mrcvarenje" iz utakmice u utakmicu s tek ponekom minutom odmora, što će protivničke obrane brzo shvatiti. Vanjska linija s Grantom, Vrkićem i Štembergerom trebala bi biti jači dio momčadi, a Brun će biti "simulacija" prošlogodišnje uloge Ivanova. Poljak je svakako bolji igrač od Mladenova, pa bi u paru sa Stipanovićem mogao činiti solidnu visoku liniju pod košem, uz Vlaića kojeg čeka puno individualnog rada.

"Eksplozija" se u novoj sezoni očekuje od Marija Delaša. Jedan od najboljih juniora Europe mora dobiti značajnu minutažu i važnu ulogu u momčadi, nakon prošle sezone u kojoj je tek testirao seniorske minute. Zanimljivo je da će Delaš i Poljak biti jedini igrači "žutih" ponikli iz čuvene splitske škole košarke. Više splitskih proizvoda u novoj sezoni imat će i Zadar (Rančić, Perić, Macura) i Cibona (Perasović, Vukušić, Kaštropil). Nažalost, splitska košarkaška škola već godinama proizvodi samo za druge.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!