Nogomet

Prag živi svojim životom

Marin Vuković • četvrtak, 02.10.2008.
Prag živi svojim životom

(Iz Praga za Sportnet.hr Marin Vuković) U ranu zoru prije Dinamove utakmice sezone, a pod ranom zorom mislimo na koju minutu prije podneva, od našeg smo se hotela upustili u lutanje praškim ulicama, u potrazi za kakvom nogometnom, možda i navijačkom pričom. Kako se kasnije pokazalo, takvih je priča na ulicama Praga bilo najmanje, utakmica s Dinamom ovdje definitivno nije priča dana.

U novinarskim se krugovima na tiskovnoj konferenciji večer prije utakmice proširila priča kako se mogu učekivati navijački sukobi. Tijekom našeg obilaska grada na takvo što srećom nismo naišli, inače bismo kao pravi izvjestitelji s bojišta pobjegli glavom bez obzira. Zakinuli bismo vas za informaciju, ali vi biste nam to sigurno oprostili, zar ne?

U razgovoru s nekoliko pripadnika Bad Blue Boysa ispalo je da o sukobima znamo više od njih, budući da su od nas pokušali izvući informaciju je li se što zaista dogodilo. A da se nešto možda ipak jest dogodilo saznali smo od vozača autobusa kojima su Bad Blue Boysi doputovali u glavni grad Češke. Jedan od njih kazao nam je kako je do prilično velike tučnjave između navijača modrih i policije doista došlo u srijedu navečer, no nije nam mogao reći više od toga. Vozačke priče ili ne?

U šetnji gradskim središtem naišli smo na manje skupine Dinamovih navijača i jednu veću od oko pedesetak pripadnika koji su mirno uživali u prilično ugodnom jesenskom danu u Pragu. Doduše, u jednom smo trenutku vidjeli brojnu kolonu policijskih vozila praćenu poznatom zvučnom kulisom policijskih sirena, ali nismo mogli potvrditi radi li se o bilo kakvom sukobu ili tek preventivnoj demonstraciji sile. Prag je i dalje živio svojim životom.

Svojim su životima vjerojatno živjeli i navijači Sparte, koji nisu osjetili potrebu u poslijepodnevnim satima izaći na ulice i iskazati svoju ljubav prema klubu. Trudili se jesmo, ali nijednog navijača vidjeli nismo. Možda je i njima radni dan, kao i nama. Naporno smo radili, vjerujte nam... zaista nije lako utvrditi koje je pivo bolje, ono od sedam ili ono od devet kuna.

Što se same utakmice tiče, dojma smo da njen epitet utakmice sezone znatno češće potežu hrvatski nego češki novinari. Doduše, navikli smo da je Dinamu svaka utakmica od ključne važnosti, pa je takav slučaj i s ovom. Na konferenciji za tisak Branko Ivanković odavao je dojam samouvjerenosti i vjere u igrače da i ove sezone mogu do natjecanja po skupinama.

Zdravko Mamić već je najavio kako otkaza treneru Dinama neće biti čak ni u slučaju poraza, a nešto slično mogli smo čuti i od čeških novinara koji prate Spartu. Treneru Sparte Vitezslavu Lavički također ne prijeti otkaz čak i ako Sparta večeras ispadne iz Kupa Uefe. Češki kolega potvrdio nam je kako bi se njegova stolica mogla zatresti tek u slučaju veće rezultatske krize u domaćem prvenstvu koja bi potrajala kroz njen jesenski dio.

Čini se kako je praškom klubu daleko bitnije češko prvenstvo u kojemu Sparti trenutno ne cvjetaju ruže. U posljednja dva kola u sličnoj je situaciji i Dinamo, no ambicije kluba iz Maksimirske uvijek se oslanjaju i na uspjeh u Europi. Nadajmo se kako će večeras više želje i ambicija pokazati upravo Dinamo te tako rezervirati svoje mjesto u jednoj od skupina Lige Uefe.

Odgovor na to pitanje dobit ćemo za nekoliko sati, što vašim hrabrim izvjestiteljima iz Praga još uvijek ostavlja dovoljno vremena za recenziju proizvoda od hmelja. Do večerašnje utakmice, doviđenja, ili kako bi naši domaćini rekli - nashledanov!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!