Nogomet

Tri momčadi u borbi za prolaz

Antonija Pavlić • utorak, 07.10.2008.
Tri momčadi u borbi za prolaz

Posljednje će kolo skupine D biti puno neizvjesnosti. Iran i Češka su svoje današnje zadatke uspješno riješili te će u međusobnom dvoboju odlučivati o jednom putniku u četvrtfinale. Za drugo će se mjesto pak boriti Španjolska kojoj protiv Urugvaja "igraju" samo tri boda...

Češka je s današnjim trijumfom nad Libijom produžila nade u četvrtfinale barem do zadnjeg kola natjecanja po skupinama. Iran, koji je u svom današnjem susretu s istim rezultatom (4:2) svladao svog protivnika trenutno je drugoplasirani s bodom više, no u zadnjem se kolu ove dvije ekipe susreću međusobno te će bolji iz tog susreta uz Argentinu putovati među osam najboljih.

U početnih nekoliko minuta Rešetar i Mareš upućuju nekoliko dobrih udaraca prema Mohamedu Alsharifu, dok Libija s druge strane stvara nekoliko polušansi, no ništa konkretnije. U 6. minuti Mohamed Suleiman u prostoru od šest metara ruši Jana Janovskyja, a siguran je s bijele točke Michal Mares.

Obje su momčadi nakon pogotka malo stale te smo sljedećih osam minuta gledali nezanimljivu igru gotovo uopće bez prilika. Ipak, u 14. minuti neočekivan udarac Mareka Kopeckyja odsjeda iza libijskog golmana te daje Češkoj prednost od 2:0.

Osam minuta prije kraja prvog dijela odličnu priliku propustili su Michel Mareš i Jan Janovsky. Mareš je izbio sam pred golmana no oklijevanje mu se nije isplatilo, Janovski nije na vrijeme stigao na povratnu loptu je je golman Libije u klizećem startu uspio otkloniti opasnost. Libija potom reda nekoliko dobrih prilika no Česi nakon nekoliko minuta uspostavljaju ravnotežu. Abdul Wahed Mohamed tri minute prije kraja propušta stopostotnu priliku, sa pet metara promašuje prazan gol.

Minutu kasnije Mohamed Rahona izvodi korner, lopta dolazi do Rabie Abdela koji ju prosljeđuje na gol crtu do Yousefa Mohameda koji ne propušta zakucati je u mrežu za 1:1. U istoj minuti velika opasnost na drugoj strani, lopta nakon nekoliko pokušaja udarca na gol dolazi do Maroša koji u padu iz kaznenog prostora pogađa gredu.

Početne su minute drugog poluvremena pripale Libiji no Češka već u trećoj minuti ponovno prva ima ozbiljnu priliku, Mareš je pucao s ruba peterca no Alsharif uz dosta muke odbija loptu. Češka potom ponovno počinje sa svojom uobičajenom igrom i tempom no u jeku njihovih napada Libijci izjednačuju. Mohamed Rahoma je poveo loptu s centra, silovito opalio desnom nogom i pronašao sam desni donji kut Mellerovog gola.

Nakon pogotka Libija ponovno preuzima inicijativu i u 5. minuti stvara dobru šansu. Mohamed izlazi sam pred golmana no iskosa s desne strane, te mu Meller skida udarac. Minutu kasnije Češka ponovno dolazi do vodstva. Roman Mareš dodaje do Martina Dlouhyja koji je potpuno usamljen s gol crte loptu poslao u mrežu za novo češko vodstvo.

Vratar Libije jedanaest minuta prije kraja baca loptu duboko u polje Češke, sjajno se svog čuvara oslobađa Mohamed Rahoma te prebacuje golmana no ne i Jirija Novotnyja koji u padu s gol crte uspijeva izbiti loptu u korner. Nekoliko minuta kasnije Dlouhy nije uspio doći do lopte koja je ispala vrataru Libije nakon što je udarac uputio Tomaš Sluka te libijska obrana uspijeva uzbaciti u korner.

Libija potom više drži loptu u nogama, no nikakve se konkretnije prilike nisu stvorile pred češkim vratima. Posljednje su tri minute u potpunosti pripale Češkoj koja je majstorski zadržavala loptu u svom posjedu. U posljednjoj su minuti Michal Mareš i Tomaš Sluka izmijenili nekoliko dodavanja, te je Sluka s vrha peterca pogodio Alsharifinu mrežu za konačnih 4:2.

Iran se današnjom drugom pobjedom na turniru izjednačio sa Španjolskom na prvom mjestu sa sedam poena te će u izravnom dvoboju s Češkom u sljedećem kolu odlučiti o putniku u četvrtzavršnicu. Španjolska će pak svoj posljednji nastup u skupini odraditi protiv Urugvaja.

Već su nakon deset minuta Iranci imali 2:0. Mrežu Diega Codine pogodio je prvo Mohammad Taheri, a zatim je na 2:0 povisio Mostafa Tayyebi. Na 2:1 je smanjio iz kaznenog udarca Mincha, nakon što ga je u silnoj volji i želji izborio Jorge Rodriguez. Na odmor se i otišlo s tim rezultatom.

Vahid Shamsaee je u 49. sekundi drugog poluvremena vratio rezultat na 2:0, da bi četvrti pogodak u urugvajsku mrežu postigao Mohammad Hashemzadeh sedam minuta kasnije. Na 4:2 je još u 37. minuti smanjio asistent kod prvog, Jorge Rodriguez.

Svjetsko prvenstvo, grupna faza:
Češka - Libija 4:2 (2:1)
Iran - Urugvaj 4:2 (2:1)

SuperSport HMNL

1Square 1857:41+1637
2Stanoinvest Futsal Pula 1875:56+1931
3Futsal Dinamo 1852:41+1131
4Olmissum 1862:55+729
5Novo Vrijeme 1852:48+427
6Torcida 1856:58-223
7Crnica 1852:58-622
8Vrgorac 1851:58-719
9MNK Osijek 1863:75-1219
10Uspinjača Gimka 1856:86-3011

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometFutsal
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!