Nogomet

Paragvaj autor nevjerojatnog raspleta

Antonija Pavlić • srijeda, 08.10.2008.
Paragvaj autor nevjerojatnog raspleta
Foto: EPA

Paragvaj se u neizvjesnoj završnici skupine B neočekivanim trijumfom nad Italijom prometnuo u pobjednika skupine te u istom potezu ubio još jednu "muhu". Portugalu je naime, najmanje "igrala" trostruka izjednačenost u kojoj su, očekivano, izvukli najkraću šibicu...

Domaćin SP-a protiv Kube je nastavio s vrlo dobrim igrama te je ostao jedina reprezentacija koja je u sva četiri nastupa ubilježila pobjede. Malonogometaši Paula de Oliveire tako će s prvog mjesta otputovati u Rio De Janeiro gdje će biti glavni favoriti drugog dijela natjecanja po skupinama.

Nošeni publikom na Nilson Nelson stadionu, Južnoamerikanci su na vrata svojih današnjih protivnika uputili čak 66 udaraca, a samo su zahvaljujući raspoloženom vrataru Wilfredu Carbu Kubanci ostali na "samo" devet primljenih pogodaka.

Golijadu je otvorio Schumacher u četvrtoj minuti da bi vodstvo u 8. udvostručio Wilde. Na 3:0 je povisio Falcao nakon što je Betao srušen u kaznenom prostoru da bi još dva pogotka prije odlaska na petnaestominutni odmor postigli po drugi put Wilde i Lenisio.

Drugo poluvrijeme Falcao i društvo nisu mogli bolje otvoriti. Samo dvadeset sekundi nakon što se lopta otkotrljala s centra Vinicius je postavio rezultat na 6:0 da bi Betao odličnu utakmicu kao posljednji brazilski strijelac okončao dvama pogocima - prvim u 26. i drugim u 35. minuti.

Druga reprezentacija skupine A koja je izborila daljnje natjecanje je Rusija, koja je u posljednjih nekoliko utakmica ozbiljno istaknula kandidaturu za najvišu poziciju. Nakon rekordne 31:2 pobjede nad Solomonskim otocima u prošlom kolu, Rusi su u odlučujućem susretu protiv Japana, koji im je mogao puno donijeti ali i puno odnijeti, odigrali nevjerojatno smireno, poletno i raskošno te i više nego zasluženo izborili prolaz dalje.

Japanske nade u pozitivan rezultat uništio je već u trećoj minuti Dmitry Prudnikov koji je jednim potezom izbacio iz igre svog čuvara i pogodio pokraj nemoćnog Hisamitsua Kawahare. Četiri minute kasnije Damir Khamadiev je nakon kornera pogodio za udvostručenje vodstva, a kada su se japanski igrači malo odvažili i krenuli napad isti je igrač iz kontranapada uspio ponovno pogoditi Kawaharinu mrežu.

FUTSAL SVJETSKO PRVENSTVO

Skupina A: Brazil - Kuba 9:0
Skupina A: Rusija - Japan 9:1
Skupina B Italija - Paragvaj 2:4
Skupina B: Portugal - Tajland 3:2

Tempo igre je u nastavku malo pao te se na poluvrijeme otišlo s istim rezultatom. U nastavku je pak dvostrukom strijelcu danas trebalo samo 23 sekunde da postigne i svoj treći pogodak na utakmici te tako potpuno uništi sve japanske nade u povratak. Konstantin Agapov je minutu kasnije povećao vodstvo na 5:0, da bi Pula i Konstantin Maevskiy, oboje u 22. minuti donijeli svojoj reprezentaciji nedostižnu prednost od 7:0.

Tri minute kasnije Yuki Kanayama je uspio smanjiti na 7:1, no strijelac prvog pogotka u 28. minuti ponovo vraća na sedam razlike. Konačnih 9:1 postavio je dvije minute prije kraja Vladislav Shayakhmetov.

Malonogometaši Paragvaja u susret su s Italijom ušli s nadom da mogu kreirati iznenađenje i plasirati se u drugi krug, što im je i uspjelo unatoč tome što su prve minute pripale Talijanima. Većim dijelom prvog poluvremena obje su momčadi brižno pazile da ne naprave nijednu pogrešku, tek je kombiniranje Cleytona Baptistelle i Sergija Zannetija rezultiralo pogotkom potonjeg u šestoj minuti susreta.

Paragvaj je nakon pogotka krenuo agresivnije, kreirao nekoliko dobrih prilika te je u 15. minuti Jose Rottela pronašao put do mreže Alexandera Fellera. No, 46 sekundi kasnije jedan je udarac Patricka Nore odsjeo na vratnici paragvajskog gola, lopta se odbila do čovjeka koji je do tada grijao klupu, Jose Luisa Santandera, te se nespretno otkotrljala u gol dovodeći Italiju ponovno u vodstvo.

Početkom nastavka Paragvaj je ipak preko Fabia Alcaraza uspio doći do izjednačenja, da bi im pobjedu s kojom su između ostalog s prvenstva eliminirali Portugal, donio Rene Villaba u 33. minuti. Dodatnu je sol na ranu drugim pogotkom na utakmici Italiji stavio Rottela tri minute prije kraja.

Ovom su pobjedom neočekivano zasjeli na prvo mjesto svoje skupine, a u trokutu (Paragvaj, Italija, Portugal) izjednačenih reprezentacija u kojem se jedna morala oprostiti od natjecanja, "kocka" je pala na Portugal koji je primio dva pogotka više od Italije i tri od Paragvaja.

Portugal je danas protiv Tajlanda trebao sigurnom pobjedom osigurati prolaz dalje, no poraz Italije od Paragvaja sve je zakomplicirao te su u tom trokutu izjednačenih reprezentacija najslabiju gol razliku na koncu imali upravo oni. Kobna su bila dva pogotka, upravo dva današnja kojima su Tajlanđani kroz utakmicu držali neizvjesnost.

Činilo se da će to biti lak posao za izabranike Orlandoa Duarte kada je Arnaldo u drugoj minuti pogodio za vodstvo svoje reprezentacije. Tajlanđani su potom polako ali sigurno došli do izjednačenja, u 19. je minuti slavlje svojoj državi donio Eakapong Suratsawang.

Šest minuta nakon početka drugog poluvremena Portugal je ponovno poveo zahvaljujući majstorskom pogotku Israela. Međutim, Tajlanđani se ni tada nisu predali, tri minute prije kraja Panuwat Janta je pogodio za 2:2, da bi se u posljednjoj minuti Portugal spasio i ipak preko Cardinala osvojio tri boda. No ni ta im tri boda nisu pomogla, daljnje će natjecanje ipak gledati s tribina...

SuperSport HMNL

1Square 1857:41+1637
2Stanoinvest Futsal Pula 1875:56+1931
3Futsal Dinamo 1852:41+1131
4Olmissum 1862:55+729
5Novo Vrijeme 1852:48+427
6Torcida 1856:58-223
7Crnica 1852:58-622
8Vrgorac 1851:58-719
9MNK Osijek 1863:75-1219
10Uspinjača Gimka 1856:86-3011

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometFutsal
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!