Košarka

Domaćini šokirali goste

Goran Markuš • utorak, 14.10.2008.
Domaćini šokirali goste

Vjerojatno nitko nije očekivao niti približan broj iznenađenja koliko smo ih doživjeli već u prvom kvalifikacijskom krugu Eurokupa. Tako smo u samo prve četiri skupine imali jedan neodlučen rezultat te dva veća i jedno manje iznenađenje domaćih, realno slabijih momčadi…

Vrlo uzbudljiv susret između litvanskog Siauliaia i grčkog Galatasaraya završio je kako je i započeo – izjednačeno. Odlični domaćini u potpunosti su nadigrali goste na startu utakmice i do poluvremena izgradili veliko vodstvo od 17 poena. Međutim, Grci se ne predaju i puno bolje otvaraju drugo poluvrijeme da bi nakon trice Marshalla Stricklanda (5 poena) pobjegli na solidnih +10 samo tri minute prije završetka susreta.

I dok su se mnogi posjetitelji već počeli miriti sa nesretnim porazom Siauliai se ne predaje i serijom 9:0 vraća susret u krajnju neizvjesnost samo 33 sekunde prije kraja četvrte četvrtine. Slijedi poznato namještanje za čuvanje lopte do posljednjih sekundi, no Mindaugas Kuzminskas krade loptu i gosti su prisiljeni faulirati Gintautas Vieltu (23 poena, 6 skokova) koji je do tog trenutka imao 6/6 iz slobodnih bacanja. Na sreću gostiju Vielta promašuje prvi šut i domaćini se moraju zadovoljiti sa rezultatom 73:73.

Vezane vijesti

Utakmica između nizozemskog Eclipsea i srpskog FMP-a igrala se u mini-serijama, a domaćini su bili ti koji su bolje iskoristili ponuđeno. Dok su gosti čak 18 puta izgubili loptu, domaćinima se to dogodilo samo deset puta što se značajno odrazilo i na ukupnom rezultatu. Susret je započeo poprilično izjednačeno, a vodeća momčad se mijenjala iz minute u minutu.

Početkom druge četvrtine nakon izjednačenja gosti „pauziraju“ gotovo šest minuta što domaćini iskorištavaju i bježe na +10 nakon prvih 20 minuta igre. Nakon povratka na teren FMP se vraća u igru i dolazi na samo četiri gola zaostatka, no T. Trent (3 poena) i T. Gibson (22 poena) pogađaju dvije trice iz kojih se rađa 14:5 serija i domaćini su ponovno u značajnijoj prednosti. Železnik se pred sam kraj pokušao vratiti u susret no -6 je bilo sve što su uspjeli napraviti.

Pobjeda domaće Energe u skupini C zasigurno spada među najveća iznenađenja prvog kola. Gostujući Unics Kazan nikako ne može biti zadovoljan utakmicom u kojoj u niti jednom trenutku nije uspio kontrolirati igru protiv protivnika čija je momčad, realno mnogo slabija. U prilog ovome ide i ogromnih +21 koje su domaćini imali samo sedam minuta prije kraja, no Kazan je ipak razliku uspio smanjiti na -14 te ih sad očekuje teški domaći susret za prolazak u sljedeći krug natjecanja.

Iako rezultat govori drugačije austrijski Swans se morao pošteno namučiti kako bi iznenadio estonske prvake, Tartu Rock i na uzvrat otišao sa ogromnih 22 poena prednosti. Naime, gotovo cijelo prvo poluvrijeme gosti su pritiskali i držali igru u svojim rukama da bi u posljednjim trenutcima dvojac Deteri Mayes (23 poena, 6 skokova) – Matthias Mayer (14 poena, 4 skoka) izborio +1 uoči odlaska u svlačionice.

Treća četvrtina ponovno počinje potpuno izjednačenom igrom, no nakon nekoliko uvodnih minuta obrana domaćina postaje neprolazna i serijom 19:7 bježe gostima na +13. Posljednju četvrtinu Tartu pokušava nadoknaditi izgubljeno, no Swansi pogađaju dvije uzastopne trice i bježe na ogromnih +20 nakon čega rutinski privode utakmicu kraju. Sada Tartu Rock čeka vrlo teški uzvrat u kojem će se uistinu morati potruditi ukoliko žele proći u sljedeći krug natjecanja.

Eurokup, 1. kvalifikacijski krug:
Skupina A: Siauliai – Galatasaray 73:73 (46:29)
Skupina B: MyGuide Amsterdam – FMP Železnik 66:60 (37:27)
Skupina C: Energa Czarni – Unics Kazan 76:62 (46:34)
Skupina D: Allianz Swans – Tartu Rock 86:64 (46:45)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!