arhiva

River - Boca, je li to moguće?

Zvonimir Miletić • četvrtak, 23.10.2008.

(Iz Buenos Airesa za Sportnet.hr Zvonimir Miletić). Da, moguće je. Zašto? Jer Sportnet ima Milu. Ili Mileta. Kako vam drago. Nakon nedavnih pustolovina po američkim stadionima i uživanja u američkom nogometu, ovaj put hrvatski Tom Sawyer učinio je ljubomornim barem tri polovine obližnje galaksije. Da, Mile je uspio. Ugurao se među rijetke endeme koji su imali priliku potrgati stolicu na superclasicu River Plate - Boca Juniors. Uz pokoju sliku i pisanu riječ Mile će vam ispričati svoju priču. Mile, izvoli...

Prije nekoliko mjeseci, potaknuti idejom kolega s posla, supruga i ja odlučili smo provesti nekoliko dana godišnjeg odmora u Buenos Airesu. Pošto nam je to bilo prvo putovanje u Argentinu, odluka nije teško pala - posebice jer smo put planirali u desetom mjesecu, kada je ujedno i najljepše vrijeme u tom Parizu Južne Amerike.

Sasvim slučajno (da, 100% slučajno), nekoliko dana prije puta saznao sam da se na dan našeg povratka u SAD, sastaju River Plate i Boca Juniors - vjerojatno najveći klupski rivali na svijetu. Naravno, iako je utakmica bila opasno blizu povratka nazad u Ameriku, odlučili smo ne propustiti ovakvu priliku – a i kako bih se pojavio na Sportnetu i rekao da sam bio u Buenos Airesu i nisam vidio argentinski “superclasico” River – Boca? Dakle – u petak, dva dana prije odlaska na samu utakmicu, posjetio sam stadion Alberto Armando, poznatiji pod imenom La Bombonera, famozni dom Boca Juniorsa. Stadion se nalazi u dijelu grada koji se zove Boca i gdje su nekada većinom živjeli lučki radnici – iz takvog nešto siromašnijeg susjedstva izrasla je Boca Juniors – nevjerojatno popularan klub, što se može vidjeti gotovo na svakom koraku u La Boci. Na putu do stadiona par puta sam pitao za upute i svi stanovnici La Boce vrlo ljubazno su mi pokazivali put do ponosa njihovog susjedstva – La Bombonere.

Slika 15 od 15.
Foto: Zvonimir Miletić

Slika 14 od 14.
Foto: Zvonimir Miletić

E sad – mnogi su pitali kako sam uopće došao do karata za utakmicu – jednostavno – u Argentini postoje putničke agencije koje organiziraju odlaske za zainteresirane – karte za ovu utakmicu bile su 450 argentinskih pesosa ili nešto manje od 150 $ po osobi za gornji dio tribine stadiona Antonio Vespucio Liberti, poznatijeg kao El Monumental. Da, nije to malo, ali cijeli aranžman uključuje prijevoz od hotela do stadiona i nazad, karte za utakmicu i pratitelja koji je tamo s vama na utakmici. Uz sve to, za ovakvu priliku novac uopće nije bio bitan jer prisustvovanje jednom od najvećih derbija svijeta stvarno nema cijenu.

Slika 13 od 13.
Foto: Zvonimir Miletić

Iako je početak utakmice bio zakazan za 16:20 po lokalnom vremenu, na stadion smo se uputili oko 13 sati kako bi zauzeli što bolja mjesta (mjesta na gornjim dijelovima El Monumentala nisu numerirana pa tko prvi dođe, njegova djevojka - Mile, oženjen si, op.a.). Uostalom, prije same utakmice prvih ekipa Rivera i Boce, igrale su njihove “B” ekipe koje su privukle oko 40-ak tisuća gledatelja i uzrokovale prilično bučno navijanje. Put do stadiona i desetak km od našeg hotela do El Monumentala je proteklo mirno, a putem smo susretali većinom navijače Rivera jer su Bocini došli (i otišli) organizirano kako ne bi došlo do bliskih susreta. Pri ulasku na stadion morali smo proći jedno pet, šest kontrola – što karata, što svega ostalog kako ne bismo unijeli kojekakvu pirotehniku ili oružje.

Slika 12 od 12.
Foto: Zvonimir Miletić

Slika 11 od 11.
Foto: Zvonimir Miletić

Slika 10 od 10.
Foto: Zvonimir Miletić

Slika 9 od 9.
Foto: Zvonimir Miletić

Oni pravi – najvatreniji navijači ne dolaze na utakmicu tako rano – Riverovi navijači se nazivaju Los Borrachos del Tablon ili Pijanice s tribina dok su Bocini La Doce – ili 12. igrač. Stadion je već dva sata prije utakmice bio dobrano popunjen, ali su “kopovi” bili poluprazni jer prve ekipe Borrachosa ili La Doce ulaze prije samog početka utakmice kada nastaje nezamislivi "rusvaj".

Slika 8 od 8.
Foto: Zvonimir Miletić

Slika 7 od 7.
Foto: Zvonimir Miletić

Dok se Riverova strana popunjavala, igrale su B ekipe gdje je na kraju River dobio 1:0 pogotkom na samom početku drugog poluvremena.

Slika 6 od 6.
Foto: Zvonimir Miletić

Slika 5 od 5.
Foto: Zvonimir Miletić

Naravno – nije moglo bez "naših" kockastih transparenata. "Vatreni" su popularni i u glavnom gradu Argentine.

Slika 4 od 4.
Foto: Zvonimir Miletić

Oko sat vremena prije utakmice stadion je već bio dobrano popunjen sa svim mogućim transparentima Buenos Airesa i čitave Argentine. Malo je reći da su River i Boca najpopularniji klubovi u zemlji. Ubrzo je na tribinama Riverovih navijača (mi smo bili među navijačima Rivera, jer je Boca dobila samo nekoliko tisuća karata i navijači su bili apsolutno izolirani od ostatka stadiona. Nekoliko minuta prije utakmice podignuta je i Riverova koreografija s crvenim i bijelim balonima.

Slika 3 od 3.
Foto: Zvonimir Miletić

Slika 2 od 2.
Foto: Zvonimir Miletić

Slika 1 od 1.
Foto: Zvonimir Miletić

Pri izlasku Rivera na teren (nadimak im je milijunaši) nastala je prava erupcija oduševljenja – bio sam na Dinamo – Hajduk nekoliko puta i bez uvrede – to je srednjoškolska utakmica naspram emocija, buke i uzbuđenja koje priređuju River i Boca.

Slika 30 od 30.
Foto: Zvonimir Miletić

Slika 29 od 29.
Foto: Zvonimir Miletić

A onda je ušla prva ekipa Rivera sa zastavama i crveno-bijelim kišobranima i stadion je jednostavno eksplodirao.

Slika 28 od 28.
Foto: Zvonimir Miletić

Slika 27 od 27.
Foto: Zvonimir Miletić

Slika 26 od 26.
Foto: Zvonimir Miletić

La Doce nisu ostali dužni – odmah se razvio transparent – nešto o maramicama – mislim da su htjeli poručiti navijačima Rivera – gospodo, vratite vaše maramice u džepove, jer niste navijači. To je bila interpretacija jednog navijača Rivera na slabom engleskom jeziku. Naravno – to je popraćeno gromoglasnim skandiranjem "Boca ne postoji".

Slika 25 od 25.
Foto: Zvonimir Miletić

River je na teren istrčao s Falcaom, dok je Bocu predvodio nitko drugi do Juan Roman Riquelme. Utakmica je bila prilično dinamična, ali se ispostavilo da je Boca puno bolja ekipa u ovom trenutku i niti u jednom trenutku River nije ozbiljnije priprijetio Bocinom golu.

Slika 24 od 24.
Foto: Zvonimir Miletić

Slika 23 od 23.
Foto: Zvonimir Miletić

Slika 22 od 22.
Foto: Zvonimir Miletić

Usamljeni golman Boce nije imao previše posla.

Slika 21 od 21.
Foto: Zvonimir Miletić

0:0 na poluvremenu nije baš oduševilo ni najzagriženije ljubitelje nogometa, ali navijanje je bilo neviđeno – naravno, neviđeno za moje pojmove, dok mi je jedan navijač Rivera govorio kako uopće nije glasno kako zna biti jer je River zadnji na tablici i ljudi su razočarani Diegom Simeoneom – trenerom Rivera – za kojeg mislim da je odstupio nakon utakmice.

Slika 20 od 20.
Foto: Zvonimir Miletić

Slika 19 od 19.
Foto: Zvonimir Miletić

Slika 18 od 18.
Foto: Zvonimir Miletić

Drugo poluvrijeme je počelo novom koreografijom Rivera u kojoj je opet učestvovalo 3/4 stadiona.

Slika 17 od 17.
Foto: Zvonimir Miletić

Slika 16 od 16.
Foto: Zvonimir Miletić

Slika 40 od 41.
Foto: Zvonimir Miletić

Slika 39 od 40.
Foto: Zvonimir Miletić

Počelo je obećavajuće za River, jer je jedan igrač Boce dobio crveni karton (ne znam koji, a ni sastave ekipa jer je semafor na stadionu samo pokazivao reklamne poruke – niti sastava, niti sata). Kada se očekivao pritisak Rivera, povela je Boca nakon ove akcije.

Slika 38 od 39.
Foto: Zvonimir Miletić

Slika 37 od 37.
Foto: Zvonimir Miletić

To je dovelo La Doce do apsolutnog ludila na njihovoj tribini.

Slika 36 od 36.
Foto: Zvonimir Miletić

Do kraja nije bilo nekih uzbuđenja, jer je Boca sjajno kontrolirala utakmicu i River jednostavno nije mogao ništa. Nakon posljednjeg zvižduka, moglo je početi slavlje Boce Juniorsa i La Docea.

Slika 35 od 35.
Foto: Zvonimir Miletić

Slika 34 od 34.
Foto: Zvonimir Miletić

Slika 33 od 33.
Foto: Zvonimir Miletić

To je međutim samo "razljutilo" navijače Rivera i cijeli stadion je, unatoč porazu, eksplodirao od podrške Riveru.

Slika 32 od 32.
Foto: Zvonimir Miletić

Nakon utakmice, pravilo je da domaći navijači čekaju dok se isprazne gostujuće tribine i dok gosti ne odu sa stadiona – naravno, bilo je teško natjerati La Doce na odlazak, jer to je bila velika pobjeda na suparnikovom stadionu pa smo imali čast vidjeti opet oko 30-ak minuta "bitke" navijanjem. Na kraju, gosti su ipak ispraznili tribine i uputili se u La Bocu, dok su domaći navijači sa suzama u očima (da, bilo je kao na sprovodu) polako napuštali stadion. Na kraju - bio je to jedinstven doživljaj koji se više nego isplatilo otići pogledati – jedan od najvećih derbija svijeta... Što bi se reklo – put do Buenos Airesa 125.000 milja i 40 $, karte za utakmicu i prijevoz do stadiona 150 $, biti dio kolorita na River – Boca NEPROCJENJIVO.

Slika 31 od 31.
Foto: Zvonimir Miletić

P.S. Isprike Monstruozu što mu nisam donio sjedalicu iz Buenos Airesa – dobit će jednu s White Hart Lanea u Londonu (uzmi dvije Mile, inflacija je).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!