Rukomet

Kandidati za Finsku

Ivana Strahija • četvrtak, 23.10.2008.
Kandidati za Finsku
Foto: Sebastian Govorčin

Lino Červar će u petak objaviti popis igrača za utakmicu s Finskom, prvi u nizu kvalifikacijskih susreta za Europsko prvenstvo 2010. godine.

Utakmice kvalifikacija za EP

29.10.08. Hrvatska – Finska
02.11.08. Mađarska – Hrvatska
18.03.09. Slovačka – Hrvatska
21.03.09. Hrvatska – Grčka
10.06.09. Finska – Hrvatska
13.06.09. Hrvatska – Mađarska
17.06.09. Hrvatska – Slovačka
21.06.09. Grčka – Hrvatska

Zahvaljujući promjeni sustava kvalifikacija, za EP 2010 direktno su kvalificirane tek Austrija kao domaćin i Danska kao aktualni europski prvak. Svi ostali morat će se pomučiti kako bi osigurali svoje mjesto među najboljim europskim rukometnim ekipama. Ideja koja stoji iza takve organizacije preliminarnih natjecanja jest da se svim europskim reprezentacijama pruži jednaka mogućnost da nađu svoje "mjesto pod suncem".

Europski rukometni savez ujedno se nada da će gostovanje legendi europskog rukometa podići popularnost tog sporta u rukometno slabije razvijenim nacijama, a kako su za utakmice postavljeni iznimno visoki organizacijski standardi (na borilištima primjerice smiju biti iscrtane tek rukometne crte) dok će svi klubovi morati pustiti svoje igrače na pripreme i utakmice, nadaju se općenitom uzletu rukometa diljem Europe.

To za Hrvatsku, koju je ždrijeb smjestio u skupinu s Finskom, Mađarskom, Slovačkom i Grčkom, znači da će od 29. listopada pa do 21. lipnja iduće godine odigrati osam kvalifikacijskih kola, a samo po dvije najbolje reprezentacije iz sedam skupina odlaze na Europsko prvenstvo 2010. u Austriji.

Naš izbornik Lino Červar svoje će adute za prvi kvalifikacijski susret s Fincima odrediti sutra, na konferenciji za novinare u Ledenoj dvorani Doma sportova. Reprezentativci će se okupiti u hotelu Panorama 26. listopada, a sama utakmica je 29. listopada u 18 sati u Domu sportova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!