Košarka

Prvi dojam

Tomislav Pacak • petak, 24.10.2008.
Prvi dojam
Foto: Kristijan Komarica

Ako ste poput mene, o momčadi Cibone puno ćete zaključiti na temelju prve odgledane utakmice uživo. Pravedno ili ne, proteklih je sezona taj prvi dojam bio nepogrešivo točan, a nakon viđenog protiv Maccabija - mogu samo poželjeti da se ta tradicija nastavi...

Ponekad vas ne ide šut, ponekad jednostavno nemate svoj dan, ali u košarci ćete puno o sebi reći i u takvim danima. Vrijedi za sve timske sportove, a za košarku možda i najviše jer se igra "u najvećoj gužvi" - s pravom obranom, s krvavim koljenima, sa srcem, imate uvijek šansu.

Ako se po jutru dan poznaje, ovogodišnja Cibona imat će tu šansu. Iako NLB liga ove godine nipošto nije nebitna, za Cibonu je susret protiv Maccabija bio prvi pravi ispit pred navijačima, a konačnih 81:79 reći će kako je Cibona - položila.

Zapravo je i više nego položila, jer su gledatelji za plaćenu kartu dobili ono što uvijek trebaju dobiti - trud. Cibona je uložila silno puno truda, drugačije ne bi ni mogla pobijediti mnogostruko skuplju momčad od sebe, koliko god Maccabi bio neuigran.

Stranci su uvijek glavni upitnik kad dođete prvi puta pogledati novu Cibonu (a 'nova' je svake godine). Prvi dojam? Svi su pogodak.

Ne zato jer se radi o spektakularnim igračima koji će podići publiku na noge poput Penna i Davisona, već zato jer se trude. Za razliku od (nekih) prošlosezonskih. Ako samo bacite oko na zapisnik, Earl Calloway nije odigrao ni za dvojku. No, njegova obrana na Arroyu imala je itekakav konačan efekt na pobjedu.

Dražen je zaslužio više

Cibona je, što je hvale vrijedno, organizirala posebnu posvetu Draženu Petroviću, pa su se na dva velika ekrana vrtile Draženove akcije. Međutim, sam čin "posvete Draženu" nije izveden posebno upečatljivo, jer je na kraju Dražen dobio pljesak otprilike iste jačine kao i pomoćni trener Mijatović za nastup na OI s reprezentacijom.

Najveći Cibonin košarkaš sigurno bi dobio "standing ovation" u svom domu da je samo malo spretnije i zgodnije organiziran sam trenutak "prisjećanja na Dražena", umjesto da se paralelno s utakmicom prikazuju njegove akcije. Kao da u Ciboni žele da biramo između Cibone i Dražena...

Novopridošli Homan neće donijeti puno u napadu, ali je također "zvijer" u obrani. S impresivnom masom, odličnim blokerskim osjećajem, Homan je savršen dodatak centarskom redu Cibone kojem je nedostajao upravo bloker.

Marshall je, pak, napadački najzanimljiviji; iako krhke građe, sposoban si je iskreirati šut (i pogoditi ga), a ostaje za vidjeti je li sadašnje soliranje njegov stil ili plod neuigranosti s ostatkom momčadi?

Hrvatska kolonija savršeno se uklapa u tu radničku, borbenu, požrtvovnu sliku momčadi. Nema tu velikog talenta, ali kao da je Arroyu talent bio od nekakve koristi. Današnja košarka je puno više od toga, a Cibona je taj dio - ispunjavanje taktičkih zamisli trenera - odradila vrlo dobro.

Ne treba pobjedu protiv bogatog Maccabija krivo shvatiti; ne znači ovo da je Cibona preko noći postala kandidat za Final Four, daleko od toga.

Perasović će sigurno vidjeti puno prostora za popravak i u obrani, no napad je dio igre s kojim će se Cibona mučiti.

Nikša Prkačin igra možda i najbolju košarku karijere, ali je ipak zabrinjavajuća ovisnost Cibonine igre o raspoloženosti igrača koji teško može izdržati više od 20-25 minuta. Prka je u ovoj momčadi i strijelac i asistent i skakač i lider, a iako to sjajno za sada radi, leđa će povremeno reći - stop.

Napredak i nametanje Lukše Andrića, koji ima sve "alate" da u Euroligi bude ozbiljan igrač, uigravanje Marshalla i Callowaya s momčadi, doprinos Longina, Trohe i Princa u šuterskom segmentu; sve su to prostori za poboljšanje napadačke igre. Nisu veliki, ali je ispunjavanje tih prostora preduvjet za nastavak uspješnog hoda u Euroligi.

No uz sve probleme, propuste i pogreške, prvi dojam je apsolutno pozitivan. A to je, uz osvojene bodove, sve što je Perasović mogao poželjeti od ovogodišnjeg euroligaškog debija.

Zagrebačka publika ne daje puno prilika, a Cibona je svoju prvu iskoristila. Nisu promašili oni koji su pohodili Draženov dom, kao ni oni koji su malo kasnije bili u Maksimiru. Još samo kada bi se Cibona i Dinamo malo uskladili, pa da se s jedne na drugu utakmicu može stići i bez kršenja prometnih pravila...

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!