Zimski sportovi

Kostelić uz Millera, Svindala i Raicha

Antonija Pavlić • petak, 24.10.2008.
Kostelić uz Millera, Svindala i Raicha
Foto: Nikola Movrić

Pred nama je nova sezona Svjetskog kupa u alpskom skijanju, koju će muški predstavnici službeno otvoriti utrkom veleslaloma u nedjelju u Söldenu. Uzbudljivu sezonu garantira i Svjetsko prvenstvo koje će od 2. do 15. veljače sljedeće godine ugostiti poznato francusko skijalište Val d'Isere...

U ovogodišnjoj sezoni Svjetskog kupa skijaši će odvoziti ukupno 38 utrka na 18 različitih staza - 10 slaloma, 9 spusteva, 8 veleslaloma, 7 Super G-eva i 4 kombinacije, a tu je i prva po redu noćna utrka na Sljemenu, koja će se održati 6. siječnja.

Veliki će kristalni globus braniti Bode Miller, a za vratom će mu puhati povratnik u skijanje nakon teške ozljede, Aksel Lund Svindal, drugoplasirani prošle sezone, Benjamin Raich, sveprisutni Švicarac Didier Cuche, te Manfred Moelgg, Ted Ligety, Didier Defago i konačno naš Ivica Kostelić.

Konkurencija će u slalomu ponovno biti jaka, iako bez ozlijeđenog Palandera, tu su Kostelić, Moelgg, Grange, Herbst i Matt koji će, ako nastavi s formom koju je "ulovio" na kraju protekle sezone biti prvi pretendent na Mali kristalni globus u ovoj kategoriji. Tu su još i Raich, Byggmark, Deville, pa i Vajdić, Rocca, Gini, Mitja Dragšić i mnogi mladi skijaši koji će pokušati pomrsiti račune velikim imenima.

Konkurenciju u Super-G-u predvodi Hannes Reichelt, slijedi ga dobro nam poznati Didier Cuche, a za njim i Raich, Defago, Gruber, Guay, Miller... Veleslalomsku kolonu predvodi Ted Ligety, kojemu će prioritet i dalje biti vrh poretka veleslalomaša, a planove će mu pokušati pomrsiti prvenstveno Benjamin Raich i Manfred Moelgg, dok će korak s njima pokušati držati i Albrecht, Blardone, Berthod i Reichelt.

Didier Cuche branit će naslov najboljeg spustaša, dok će mu prvo mjesto pokušati preoteti Bode Miller, kojemu je u prošloj sezoni mali kristalni globus u istoj disciplini izmakao za samo sedam bodova. Za ostala će se mjesta boriti Michael Walchhofer, Marco Sullivan, Werner Heel te još poneki, u disciplini u kojoj i najmanja pogreška može stajati dobrog plasmana i mjesta na ljestvici.

"Lokomotiva" hrvatskog muškog skijanja, Ivica Kostelić, nastupit će ove sezone u gotovo svim disciplinama, te pokušati formu s kraja prošle prenijeti u ovu, te ozbiljnije napasti mali kristalni globus u slalomu, a i maksimalno se približiti vrhu ukupnog poretka. Vijesti iz Ivičinog tabora su dobre, glavnina kondicijskih priprema na Mljetu je odrađena perfektno, a i onaj skijaški dio u Hintertuxu je prošao u najboljem redu, te se od Ivice s pravom očekuje jedna od boljih sezona u karijeri.

Od ostalih hrvatskih predstavnika, jedini uz Ivicu u A reprezentaciji, Natko Zrnčić-Dim, odlično je odradio svoje pripreme poglavito brzih disciplina u Parizu te će pokušati u novoj se sezoni probiti do najboljih 30, a možda napraviti i poneko iznenađenje. U B reprezentaciji svoju će priliku iz drugog plana vrebati i Danko Marinelli, Tin Široki, Ivan Ratkić i Dalibor Šamšal.

Od većih izostanaka kod skijaša možemo izdvojiti tek "tehničara" Kalle Pallandera, koji će se morati podvrgnuti operaciji stres-frakture desne noge, te će u pogonu biti tek od siječnja. Svi će ostali s prošle sezone, izuzev Norvežanina Bjarne Solbakkena koji se oprostio od aktivnog skijanja, nove uspjehe tražiti i u ovoj, računajući i povratnika iz 16-mjesečne mirovine, Thomasa Grandija, specijalista za tehničke discipline.

U programu skijaša neće biti promjena kao kod žena, koje će voziti na dvije nove staze - La Molini u Španjolskoj i Banskoj u Bugarskoj. Nakon otvaranja veleslalomom u Söldenu slijedi slalom u Leviju, te se prelazi na brze discipline u Ameriku, spust i superveleslalom u Lake Louisu i Beaver Creaku.

Slijede utrke u Bad Kleinkirchheimu, Gardeni, Alta Badiji, Bormiju, Adelbodenu, Wengenu, Kitzbühelu, Schladmingu, Chamonixu, zatim Svjetsko prvenstvo u Val d'Isereu, te Garmisch Partenkirchen, Zagreb, Vancouver, Kvitfjell, Kranjska Gora i za kraj ponovno Bormio.

Na predstojećoj, već tradicionalnoj prvoj veleslalomskoj utrci u Söldenu, od hrvatskih će predstavnika nastupiti samo Ivica Kostelić, u Leviju će mu se u slalomskim nastupima pridružiti i Dalibor Šamšal dok će ostali na red doći tek u kasnijim utrkama, kada na red dolaze brze discipline, super veleslalom i spust u Lake Louisu i Beaver Creaku.

Zanimljivo je spomenuti i da će FIS ove sezone održati i promocijsku utrku u paralelnom-slalomu, 2. siječnja, na jednom od glavnih moskovskih trgova, a u svrhu promocije skijanja prije ZOI u Sočiju 2014. Natjecanje će se održati na velikoj platformi, a nastupiti bi trebalo 10 najboljih slalomaša svijeta, u kojima bi se trebao naći i Ivica Kostelić, četiri skijaša s pozivnicom i dva Rusa, budući da se natjecanje ipak održava u Rusiji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!