Zimski sportovi

Kostelić bez štapa i druge vožnje

Antonija Pavlić • nedjelja, 26.10.2008.
Kostelić bez štapa i druge vožnje
Foto: Nikola Movrić

Bijeli cirkus je krenuo u novu sezonu ispod ledenjaka Rettenbach. Poprištem otvaranja skijaške sezone i ove je godine bio austrijski Sölden, na kojemu su jučer skijašice, a danas i skijaši tražili prve ovosezonske bodove.

Na 3000 se metara nadmorske visine iz startne kućice u novu sezonu otisnulo 75 skijaša, među kojima i hrvatski predstavnik Ivica Kostelić. Prva je vožnja, postavljena od strane Finca Cristiana Leitnera bila najsretnija za Švicarca Daniela Albrechta, a uzbudljivu drugu vožnju garantiraju i mali zaostaci njegovih prvih pratitelja. Ivica Kostelić nije uspio odvoziti dobru utrku, nakon drugog je prolaza ostao bez štapa i plasmana u drugu vožnju.

Iako na glečeru iznad Söldena u minulih mjeseca dana nisu, a ni sada vladaju zimski uvjeti, nešto se snijega ipak našlo za početak alpske skijaške sezone, koju su muški i ženski predstavnici tradicionalno otvorili veleslalomom. Premijera je sezone jučer pripala domaćim predstavnicama koje su ulovile prvo i treće mjesto, a da je i sreća bila na njihovoj strani, i Nicole Hosp bi, umjesto na 28. mjestu bila vjerujemo, pri samom vrhu.

Za austrijske navijače sam dan nije počeo dobro budući da se na zagrijavanju prije utrke ozlijedio temperamentni miljenik publike, Rainer Schönfelder. No, natečena noga i iscrpljenost nisu mogle spriječiti dvostrukog olimpijskog brončanog da nastupi i zauzme za njegove prilike solidno 21. mjesto. Najbolju je vožnju odvozio Daniel Albrecht, koji je zahvaljujući velikoj agresivnosti i gotovo savršenoj putanji zasjeo na sam vrh, premda je na prijelazu iz strmog u ravni dio staze na početku utrke napravio veću pogrešku.

Benjamin Raich je sa startnim brojem tri odvozio na prvi pogled idealnu utrku, no Švicarac je vrijeme koje je tada svijetlilo na ekranu kasnije nadmašio za 12 desetinki sekunde te tako Austrijanca ostavio na drugoj poziciji. U 30 desetinki sekunde, na drugom, trećem i četvrtom su se mjestu poredali Didier Cuche, osvajač prošlogodišnjeg Malog kristalnog globusa u veleslalomu Ted Ligety te slavodobitnik u ukupnom poretku, Bode Miller.

U drugom dijelu Topa 10, također stisnuti u 40-ak desetinki sekunde našli su se Christoph Gruber, koji je na samom startu skijom zakantao snijeg te nije uspio postići maksimalnu brzinu, Francuz Thomas Fanara s visokim startnim brojem, specijalist za slalom, Mario Matt, Švicarac Marc Berthod te Austrijanac Romed Baumman.

Didier Defago unatoč očekivanjima nije uspio završiti utrku, na ulasku je u crvena vrata ostao na gornjoj skiji te se odsklizao u zaštitnu ogradu. Pad je izgledao teže naravi, no Defago se ubrzo ustao i odskijao do ciljne ravnine, premda je prekid zbog popravljanja zaštitnih ograda prilično potrajao.

Hrvatski predstavnik sa startnim brojem 33 nije sezonu počeo dobro, iako je odvozio mirno i bez većih problema, Ivica je u jednom trenutku nakon drugog prolaza rukom "haklao" vrata, pri čemu mu je ispao štap. 27. mjesto po ulasku u ciljnu ravninu nije bilo dovoljno za prolaz dalje, te će naš predstavnik tako prve bodove morati tražiti u Leviju u svojoj disciplini, slalomu.

Druga vožnja na rasporedu je u 12:15, a prijenos možete pratiti na HTV2.

Sölden, 26. 10., veleslalom (Ž), prva vožnja:
1.Daniel Albrecht (Švi) 1:07.30
2.Benjamin Raich (Aut) +0.12
3.Didier Cuche (Švi) +0.26
4.Ted Ligety (SAD) +0.27
5.Bode Miller (SAD) +0.32
6.Christoph Gruber (Aut) +0.80
7. Thomas Fanara (Fra) +1.00
8.Mario Matt (Aut) +1.01
9.Marc Berthod (Švi) +1.03
10.Romed Baumman (Aut) +1.21
...
33. Ivica Kostelić (Hrv) +2.44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!