Nogomet

Trener, sudac ili crijevni virus

Tomislav Globan • ponedjeljak, 27.10.2008.

U hrvatskom nogometu definitivno nikada nije dosadno. I kad koji put zakažu igrači na terenu, za uzbuđenja i "uzburkane vode" pobrinu se treneri, suci ili crijevni virusi...

Hajduk pobjeđuje u Maksimiru, a gubi u Zadru. Ove godine je u HNL-u očito sve moguće. Taman kada su Bijeli pobjedom nad najljućim rivalom vratili osmijeh na lica svojih navijača i simpatizera, utakmice protiv nominalno slabijih protivnika ponovno su vratile tamne oblake nad Poljud. Samo četiri osvojena boda od mogućih 12 protiv Intera, Croatije, Cibalije i Zadra nagnala su Gorana Vučevića na, po njegovim riječima, moralan, a po mišljenju većine, ishitren čin - odlazak s Hajdukove klupe.

Vučević je splitsku momčad napustio u delikatnom trenutku, uoči serije vrlo zahtjevnih utakmica u prvenstvu (Varteks i Slaven u gostima, Rijeka i Zagreb kući) te je pitanje koliko će novi trener imati vremena pohvatati konce i "razdrmati" igrače. Situacija na ljestvici još uvijek je relativno zadovoljavajuća jer Dinamo bježi samo tri boda (uz utakmicu manje), no uzmemo li u obzir da je lani u isto ovo vrijeme Hajduk za Modrima zaostajao čak 14 bodova, stvari i ne izgledaju tako loše.

Zadar je, s druge strane, pod palicom prvoligaškog trenera debitanta Ivice Datkovića uhvatio pozitivan ritam i ubilježio sedmi bod u posljednja tri kola čime se primaknuo 11. mjestu na tri boda. Sljedećeg ga vikenda na Stanovima dočekuju još jedan klub s vrha ljestvice - Slaven Belupo.

A Koprivničani su sačuvali stopostotan domaći učinak kontroverznom pobjedom nad Cibalijom. Naime, u 90. minuti mladi arbitar Mihalj dosudio je namjerno igranje rukom jednog igrača gostujuće momčadi u šesnaestercu iako je svima bilo očito da je Vinkovčanin na regularan način rukom branio svoje lice od lopte. Momčad Srećka Lušića tako je poražena i četvrti put zaredom te se s trećeg mjesta kojeg je držala prije mjesec dana srozala na deseto. Za tjedan dana čeka ih slavonski derbi protiv Osijeka na stadionu kraj Bosuta što je prava prilika za novi uzlet.

No, posao im neće biti nimalo lak jer se momčad iz Gradskog vrta nakon reprezentativne stanke "zbrojila" i prvi put ove sezone povezala dvije pobjede u nizu. Prošle nedjelje svladali su Inter, a ove Croatiju iz Sesveta u još jednoj utakmici koja je obilovala vrlo lijepim pogotcima. Ljupko Petrović imao je nakon 10 kola najbolju obranu lige sa samo devet primljenih golova, da bi u posljednjih 180 minuta od Slavena i Osijeka primili ukupno osam pogodaka. Za stabilizaciju situacije treba im pozitivan rezultat protiv Šibenika u narednom kolu, no pitanje je gdje će se uopće ta utakmica igrati s obzirom da je i Zagreb domaćin sljedećeg vikenda.

Šibenčani će se Sesvećanima suprotstaviti u dobrom raspoloženju jer za prvoligaški poraz ne znaju još od 14. rujna, iako su mnogi očekivali i sva tri boda protiv Intera na Šubićevcu ovog vikenda. No, Inter je više puta ove sezone pokazao koliko neugodan gost zna biti tako da ni bod u ovoj situaciji nije loš za Šibenik. Zaprešićani, pak, ostaju na 11. mjestu ljestvice, no s obzirom da im je Zadar opasno počeo puhati za vratom, susjedski okršaj s Dinamom kod kuće neće dočekati baš toliko rasterećeno kako su imali običaj prijašnjih godina.

Nakon što je u prošlom kolu u posljednjih pola sata okrenuo 0:3 protiv Rijeke s igračem manje, Varteks to isto nije dozvolio svom jučerašnjem protivniku u Kranjčevićevoj. Zagreb je doživio prvi poraz nakon više od dva mjeseca te omogućio Varaždincima da ih preteknu na ljestvici i u pobjedničkom raspoloženju dočekaju Hajduk naredne nedjelje.

A desetorostruki prvaci Hrvatske ponovno su uzburkali nogometne vode odgodom utakmice na Kantridi protiv Rijeke. Iako je razlog posve razumljiv i opravdan - iznenadna zarazna bolest više od 10 prvotimaca zbog čega su se utakmice odgađale i drugim klubovima ranije - nekima to nije bio dovoljno dobar razlog pa su digli glas radi tobožnjeg očuvanja regularnosti prvenstva. Prvenstvo bi po njima vjerojatno bilo regularno da je Dinamo zaigrao s trojicom kadeta u sastavu te Marijem Mandžukićem - na golu.

Teza da je Zagrepčanima odgovarala odgoda utakmice ne stoji jer je momčad Branka Ivankovića bila u odličnom raspoloženju nakon važne europske pobjede nad NEC-om (sjetimo se, uostalom, kako su lani Modri protutnjali Poljudom samo tri dana nakon 120-minutne bitke u Amsterdamu te burnog slavlja po povratku u Zagreb). Također, s obzirom da slobodnih termina za odigravanje ove utakmice neće biti sve do sredine prosinca, Dinamo bi radije izbjegao igrati ovako važnu i tešku utakmicu na kraju polusezone po teškim vremenskim uvjetima i travnjaku te nakon iscrpljujućeg niza utakmica i mogućeg ispadanja iz Europe. Iz Rijeke unatoč svemu najavljuju - žalbu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!