Zimski sportovi

Nove mjere sigurnosti na skijalištima

Antonija Pavlić • utorak, 28.10.2008.
Nove mjere sigurnosti na skijalištima
Foto: Nikola Movrić

Potaknuti prošlosezonskom serijom padova i teških ozljeda, Međunarodna skijaška federacija (FIS) uvela je početkom nove sezone i nove mjere sigurnosti na nekim skijalištima, kao i poboljšano pravilo o opremi, koje će skijašima omogućiti da nose više zaštitnih rekvizita nego do sada...

Prožet je bio Svjetski kup skijaša prošle sezone ozljedama. Od lakših, ali nikako i bezazlenih padova, do težih ozljeda, trajnih posljedica i na koncu invalidnosti. Sve je to, ali i brojne tužbe, najavljene i pokrenute, nagnalo FIS da uvede nove, poboljšane mjere sigurnosti i osigura svim sudionicima Svjetskog kupa najbolje sigurnosne uvjete.

Podsjetimo, prvi je teži pad prošle sezone prikazao Norvežanin Aksel Lund Svindal na treningu spusta u američkom Beaver Creeku, kada je uslijed jednog skoka slomio nos, izgubio nekoliko zuba te zadobio duboku posjekotinu na stražnjici. Uslijedio je pad Scotta Macartneya u Kitzbühelu, kada je sa 140 km/h dojurio na zadnji skok čuvenog spusta, Streif, izgubio ravnotežu, pao na bok i odsklizao do ciljne ravnine, gdje je ostao nepomično ležati.

Došao je potom i onaj najbrutalniji, pad Michaella Lanzingera u Kvitfjellu početkom ožujka, nakon kojeg su mu, ponajviše zahvaljujući pogreškama organizatora, nespretnosti i slabim reakcijama morali amputirati lijevu potkoljenicu.

U novoj će sezoni stoga skijašicama i skijašima biti dozvoljeno nositi istu zaštitu u svim disciplinama, točnije sve ono što nose na slalomskim utrkama, dakle, štitnike na koljenima, rukama i cjevanicama, moći će nositi i u svim ostalim utrkama, uključujući i spust. On je pak kao najopasnija disciplina dobio i posebno pravilo, koje dopušta nošenje zaštitne opreme po želji, ali ispod kombinezona.

Ipak, ni ove promjene nisu natjerale smijeh na lica profesionalnih skijaša, ili barem nekolicine njih, što nam zorno pokazuje izjava najboljeg svjetskog skijaša prošle godine Bodea Millera. "Možete reći i napraviti što god hoćete, no ništa se nije uistinu promijenilo. Ne vjerujem da bi se nešto pokrenulo ni kada bi jedan od nas poginuo. FIS očito smatra da su svi zamjenjivi, pa tako i profesionalni skijaši i nastavit će što god da se dogodi"

Šef muškog dijela svjetskog kupa, Günther Hujara kontrirao mu je izjavom kako FIS ima sluha za mišljenje samih skijaša, potvrđujući to pozivanjem Hermana Majera na konferenciju za sigurnost. "Nedavno smo pozvali Hermana Majera da sudjeluje u radu konferencije za sigurnost na skijalištima, a prijedlog novog pravila došao je upravo iz švicarskog tima i za dva dana je i usvojen. Stoga nije lijepo pričati kako FIS nema sluha za prijedloge natjecatelja."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!