Košarka

NBA Istok: Ukić naš jedini adut

Branimir Korać • utorak, 28.10.2008.
NBA Istok: Ukić naš jedini adut
Foto: EPA

Istočna konferencija neće doživjeti neke posebne promjene u odnosu snaga u ovoj sezoni. Sudeći prema "papiru", momčadi koje su se borile za vrh prošle sezone, činit će to i ove sezone, a nama će ta konferencija biti posebno zanimljiva zbog našeg "usamljenog jahača" Roka Lenija Ukića koji će debitirati u dresu Toronto Raptorsa...

ATLANTIK

BOSTON CELTICS: Branitelji naslova Boston Celticsi u sezonu ulaze sa željom ponavljanja prošlosezonskog uspjeha. Neće im biti lako, svi će se htjeti ponajviše protiv njih dokazati i već je "pod normalno" da su branitelji naslova crvena krpa ostalima. Za razliku od prošle sezone, nisu previše mijenjali. U sezonu ulaze s identičnom petorkom koja je ponijela najveći dio prošle sezone i to im je veliki plus. Doc Rivers neće voditi tešku bitku s uigravanjem momčadi, nositelji igre i dalje će biti Garnett - Pierce - Allen i Celticsi će i u ovu sezonu ući kao jedan od glavnih favorita za naslov prvaka.

NEW JERSEY NETS: Za razliku od Celticsa, Netsi su promijenili izgled momčadi već krajem sezone. Zamjena u kojoj su prepustili Bucksima Richarda Jeffersona za Yi Jianliana i Bobbyja Simmonsa nadaju se da će ove sezone donesti dosta toga dobroga. Lawrence Frank za razliku od prošle sezone još na raspolaganju ima i Keyona Doolinga koji je stigao iz Orlanda, Jarvisa Hayesa pristiglog iz Detroita, Eduarda Najeru iz Denvera te vrlo potentnog rookieja Chrisa Douglas-Robertsa. Vince Carter ostao je zadnjih sezona bez Jeffersona i Kidda s kojima je činio pakleni trio u vanjskoj liniji i sada će morati još više povući. Bit će na rubu doigravanja.

NEW YORK KNICKS: Što reći o velikim Knicksima i kako prognozirati njihovu sezonu. Mike D'Antoni je čovjek u kojeg se u Madison Square Gardenu najviše pouzdaju i nadaju se kako će prekinuti sušu i stići do doigravanja. Od značajnijih novih imena treba spomenuti tek korisnog Chrisa Duhona i talijansku nadu Danila Gallinarija. Ostatak ekipe čine oni igrači koji su prošle sezone u dosta mečeva izgledali izuzetno loše unatoč ogromnim ugovorima i stvorenom imenu u ligi. D'Antoni je krenuo čvrsto, već se uspio "zakačiti" s Eddyjem Curryjem i pokazao kako mu imena neće značiti ništa i kako će tražiti disciplinu i rad te na taj način formirati minutažu. Doigravanje? Pred D'Antonijem je težak posao...

PHILADELPHIA 76ers: Sixersi u novu sezonu kreću s vrlo zanimljivom petorkom i novim imenom u njoj, Eltonom Brandom. Od Branda se očekuje da ih odvede u doigravanje i do velikog rezultata, a očekuje se kako će uz njega najveći doprinos u ostvarivanju tog cilja i dalje davati odlični Andre Iguodala, Andre Miller, Louis Williams, Willie Green te Sam Dalembert. Petorka im je odlična, no klupa se čini prilično tankom.

TORONTO RAPTORS: Jedini Hrvat koji će ove sezone igrati u NBA ligi je Roko Ukić. Roko je u pripremnom razdoblju dobio bitku s Williejem Solomonom za poziciju prve alternative Joseu Calderonu i može očekivati minutažu od 10-15 minuta po susretu u svojoj debitantskoj NBA sezoni. Raptorsi i dalje imaju štih najeuropskije momčadi, tu su osim Roka i Calderona još i Andrea Bargnani te Solomon i Parker kao igrači s europskim iskustvom. Borit će se za doigravanje svakako i tamo bi se trebali i naći.

CENTRAL

CHICAGO BULLS: Bullsi bi morali biti jako opasni ove sezone. Tijekom ljeta su uspješno priveli kraju pregovore s Benom Gordonom i zadržali ga u svojim redovima, a isto tako sve najvažnije karike ostale su u momčadi. Dodan im je prvi izbor drafta Derrick Rose i u odnosu na prošlu sezonu s njim su samo jači. Trenutno imaju dosta problema s ozljedama, neće moći naredna četiri tjedna još računati na Larryja Hughesa, a za početak sezone su upitni i Gordon, Deng, Thomas i Hinrich. Kada se svi vrate, Bullsi bi morali biti u vrhu Istoka.

CLEVELAND CAVS: U Cavsima se ništa revolucionarno nije dogodilo preko ljeta. To znači da LeBron James ostaje usamljen kao jedina prava zvijezda, a jedino pravo pojačanje je dolazak Moa Williamsa na poziciji playmakera. Williams je imao odličnu sezonu u Bucksima gdje se profilirao i kao sjajan strijelac što je svakako odlična vijest za Cavse. Pod košem će i dalje glavnu riječ voditi Ben Wallace, Zydrunas Ilgauskas i Drew Gooden što bi trebalo biti dovoljno da Cavsi i ove sezone "pucaju" na velike stvari.

DETROIT PISTONS: Pistonsi su uvijek odlični pa tako i ove sezone očekuju puno. Nakon razočaranja u doigravanju prošle sezone, vrh kluba najavio je kako nema nedodirljivih i kako će napraviti velike promjene tijekom ljeta, međutim, bile su to samo neostvarene prijetnje. I dalje isto društvo predstavlja glavne ljude momčadi (Billups, Wallace, Prince, Hamilton) što i nije loše jer su s njima u glavnim ulogama Pistonsi imali rezultat.

INDIANA PACERS: Pacersi nisu bili posebno impresionirani Jamalom Tinsleyem i odlučili su se pojačati na poziciji razigravača tijekom ljeta. T.J. Ford trebao bi im donesti tu brzinu koju Tinsley nema i koja im je nedostajala, a kao alternativa doveden je i Jarrett Jack, ne posebno impresivan, ali koristan igrač s klupe. Dosta se očekuje od Roya Hibberta koji je draftiran s Georgetowna te šutera Brandona Rusha koji je draftiran od strane Portlanda, a kasnije u paketu s Jackom poslan za Baylessa u Pacerse. Nisu loši, ali i ove sezone čeka ih teška borba za doigravanje, pitanje je da li će ga uhvatiti.

MILWAUKEE BUCKS: Bucksi su čini se nešto slabiji nego što su to bili na ulasku u prošlu sezonu. Svakako veliki gubici su odlasci Williamsa, Simmonsa i Jianliana i to će biti vrlo teško nadoknaditi. Michael Redd je sjajan i prvo je ime Bucksa, ali osim Boguta i Jeffersona nema pravog igrača koji bi također preuzeo na sebe odgovornost i napravio dobar posao. Za doigravanje će se morati pošteno namučiti.

JUGOISTOK

ATLANTA HAWKS: Hawksi imaju vrlo dobru momčad koja bi morala dohvatiti doigravanje. Dolazak Mikea Bibbyja krajem sezone puno im je značio, a to se vidjelo i u doigravanju protiv Celticsa. Ako se tu još dodaju odlični igrači poput Ala Horforda, Joea Johnsona i Josha Smitha, jasno je da imaju odličnu momčad sposobnu za velike stvari, a to je za njih doigravanje. Nedostajat će im "Grk" Josh Childress i to im je u biti jedini minus u odnosu na prošlu sezonu.

CHARLOTTE BOBCATS: Bobcatsi će zasigurno i ove sezone biti jedna od slabijih momčadi Istoka. Na draftu su s devetim izborom uzeli D.J. Augustinea i propustili nekoliko možda zanimljivijih igrača. Već se vidi kako će sav teret ležati i dalje na Richardsonu, Geraldu Wallaceu, Okaforu i Feltonu, a Bobcatsi se nadaju kako će Adam Morrisson nakon propuštene sezone zbog ozljede pokazati zašto je smatran jednim od najboljih šutera u sveučilišnoj košarci u svoje vrijeme.

MIAMI HEAT: Nakon Dwyanea Wadea, Miami ima još jednu veliku zvijezdu u svojoj momčadi. Michael Beasley dolazi s collegea s reputacijom buduće velike zvijezde NBA lige i već u pripremnim dvobojima pokazivao je kako je spreman odgovoriti zahtjevima lige. Uz pomoć Mariona Beasley i Wade će Miamiju donesti više pobjeda nego što su imali u mizernoj prošloj sezoni, no ostaje pitanje da li će to biti dovoljno za doigravanje. Klupa im je i ove sezone vrlo vrlo tanka i tamo baš i nema previše igrača koji bi mogli protivniku zadavati probleme.

ORLANDO MAGIC: Orlando nije previše mijenjao u odnosu na prošlu sezonu, ostali su svi nositelji igre i ove sezone su također jaki i konkurentni. Dwight Howard je na centarskoj poziciji sjajan i praktički nezadrživ, a i na svim ostalim pozicijama posjeduju zanimljivu kvalitetu. Uostalom, to se jako dobro vidjelo prošle sezone kada su igrali odlično i bili među najboljim momčadima Istoka. Bit će i ove sezone...

WASHINGTON WIZARDS: S Wizardsima početkom sezone, ista priča kao i većim dijelom prošle sezone. Ozljede su im najveći protivnik i uprav zbog ozljeda neće moći računati na svoju prvu zvijezdu Gilberta Arenasa najvjerojatnije tamo do Nove godine. Ponovno će sve pasti na leđa Butlera i Jamisona koji će se truditi držati Wizardse što više do povratka Arenasa. Dodatni problem je i ozljeda prvog centra Brendana Haywooda koji će propustiti najmanje četiri mjeseca sezone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!