Rukomet

"Odlučivat će nijanse"

Ivan Ambroš • četvrtak, 30.10.2008.
"Odlučivat će nijanse"

Uoči početka Lige prvakinja, Sportnet.hr donosi razgovor s direktorom Podravke Vegete Marijanom Domovićem koji je uvjeren da njegov klub ove godine ima jednu od najkvalitetnijih ekipa u povijesti kluba i da će o prolasku dalje odlučivati nijanse...

Marijan Domović je godinama na čelu našeg najuspješnijeg ženskog rukometnog kluba, a jedno je vrijeme vodio i nogometni klub Slaven Belupo. O usporedbi ta dva zahtjevna posla kaže:

“Imao sam rijetku privilegiju raditi u dva kvalitetna kluba iz dva vrlo popularna ali različita sporta. Rukometni klub Podravka Vegeta već je petnaest godina bez premca u Hrvatskoj a Slaven Belupo jedan je od najboljih hrvatskih nogometnih klubova. Iako ima sličnosti, gotovo je nemoguće uspoređivati rad u ta dva kluba odnosno u ta dva sporta. U nogometu su zahtjevnije organizacije priprema, utakmica i svega ostalog. Samo funkcioniranje nogometnog kluba iziskuje veće organizacijske aktivnosti, veći broj osoba uključenih u rad te dakako i daleko veće financijske potrebe. U svakom slučaju iskustva koja sam stekao u rukometu koristila su mi za rad u nogometu i obratno.”

Upravo financije su proteklih godina stalni problem hrvatskim prvakinjama. No, iako se svake godine proračun smanjuje, u posljednje dvije godine primjetan je napredak što se rezultata tiče:

”Podravka Vegeta jedan je od rijetkih klubova iz europskog vrha čiji proračun je u proteklih nekoliko sezona smanjen i puno je manji od budžeta većine ponajboljih europskih ekipa. Poznati koncern Podravka je još od 1964. godine glavni sponzor kluba i mi smo sretni i ponosni što nas ta ugledna kompanija financijski prati sve do današnjih dana. Također nas prati i nekoliko manjih sponzora. Nažalost izostala je podrška lokalnih institucija, grada i županije.

“Prošle godine, doveli smo jednog od najboljih i najuspješnojih europskih trenera Zdravka Zovka, što je osnovni preduvjet za kvalitetan rad i porast ambicija kluba. Ove sezone ciljano smo angažirali tri iznimno kvalitetne igračice: pivota Anu Đokić, vanjsku igračicu Andreu Penezić i vratara Paulu Ungureanu. Osim što su kvalitetne igračice, vrlo su karakterne osobe i dakako sve tri su velika pojačanja koja daju novu dimenziju našoj ekipi i igri.” Direktor Domović je zadovoljan stvorenom ekipom koja ulijeva optimizam uoči početka nove sezone Lige prvakinja:

”Božica Palčić, Miranda Tatari i Kristina Franić jedine su tri igračice koje su u RK Podravka Vegeta duže od tri godine. U posljednjih nekoliko godina smišljeno smo svake sezone angažirali nekoliko mladih i perspektivnih igračica tako da smo ovogodišnjim akvizicijama postali respektabilna ekipa. Po mom mišljenju ovogodišnji sastav Podravke Vegete jedan je od najkvalitetnijih u bogatoj povijesti kluba i ako će trener Zovko i glavnina igračica ostati u klubu, ova bi ekipa u idućim sezonama trebala pokazati svoju pravu snagu. Dakako već i ove sezone očekujem da čemo u Ligi prvakinja igrati značajniju ulogu nego proteklih sezona.”

U Ligi prvakinja Podravka će igrati u grupi C, s nimalo lakim protivnicima iz samog europskog vrha. Koprivnica će još jednom ugostiti rukometnu elitu:

”Po mom mišljenju skupina C je najkvalitetnija i najteža skupina ovogodišnje Lige prvakinja. Lada, Larvik i Oltchim prvaci su svjetskih rukometnih velesila Rusije (Svjetske prvakinje), Norveške (Olimpijske pobjednice), te Rumunjske. Osnovni cilj smo ostvarili plasmanom u Ligu prvakinja. Ukoliko nam se ukaže prigoda da budemo među prve dvije ekipe, nastojat ćemo je iskoristiti. "Rezervna" varijanta je treće mjesto i nastavak natjecanja u Kupu pobjednica kupova. U svakom slučaju sve utakmice u skupini C bit će kvalitetne i neizvjesne i sve četiri ekipe s pravom se nadaju plasmanu u glavnu rundu Lige prvakinja. Odlučivat će nijanse...”

O prvom protivniku koji u Koprivnicu stiže u petak, Domović također ima visok mišljenje:

”Lada je najbolja ekipa aktualnih prvakinja svijeta - Rusije. Smatram da to dovoljno govori o snazi i kvaliteti naših prvih suparnica. To je ekipa u kojoj igra nekoliko vanserijskih igračica, prije svih Bliznova, Postnova, Muravyeva... Iznimno cijenimo njihovu kvalitetu ali prva utakmica je vrlo važna poglavito jer se igra pred našim navijačima i mi želimo pobjedu u toj utakmici. Podravka Vegeta posjeduje kvalitetu i ukoliko će naše igračice dati sve od sebe, uspjeh ne bi smio izostati.”

FOTO: www.rk-podravka.hr

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!