Košarka

"Navijači su dali dodatnu energiju"

Ivor Krapac • četvrtak, 06.11.2008.
"Navijači su dali dodatnu energiju"
Foto: Kristijan Komarica

Što reći nakon pobjede nad momčadi iz europskog vrha nego biti iznimno sretan? Velimir Perasović imao je puno razloga blistati nakon što je njegova momčad svladala moćni Olympiacos, no jasno, tu ne misli stati, misli su okrenute nastavku sezone. Posebnu zahvalu zaslužili su navijači...

"Mislim da je ovo velika pobjeda za nas, pogotovo nakon pobjede Avellina jučer. Način na koji smo odigrali drugu i treću četvrtinu je pravi, pogotovo drugu, u jednom trenutku smo ulaskom Princa i agresijom njega i Kusa na vanjskoj liniji ostvarili prednost koju do kraja nismo ispuštali, osim malo na kraju utakmice", kazao je Perasović nakon pobjede.

"Mislim da je taj trenutak u drugoj četvrtini bio ključan, tada smo podigli agresiju i napravili razliku protiv ekipe koja te jednostavno, čim se tri minute opustiš, odmah stigne i dođe u egal bez obzira kako si igrao dotad. Znali smo da će nas kazniti ako budemo imali malih padova, imali smo dvije minute pada u drugoj četvrtini, i na kraju utakmice ponovno, ali danas je bilo puno srca i zbog toga smo dobili utakmicu", dodao je trener.

Vezane vijesti

Među junacima pobjede posebni junak bio je Davor Kus, koji je stisnuo zube i zaigrao s blokadom nakon neugodne ozljede skočnog zgloba. "Jutros sam mislio da neće igrati, došao je u dvoranu šepajući, međutim, imao je toliko veliku želju da je cijelo popodne radio terapije i primio blokadu. Dolazeći u dvoranu sam stvarno mislio da njega nećemo imati, međutim, ispostavilo se da je srce veće od boli", kazao je trener Cibosa o Kusu.

Susret s jakim i financijski moćnim suparnikom nije posebno preplašio Perasovića. "Pribojavam se doslovno svake utakmice, ako ne igramo dobro u obrani možemo izgubiti od svake momčadi. Ukoliko nema koncentracije, ukoliko nisi unutra u utakmici, protiv ovakve momčadi dobiješ 'po glavi' 20 razlike bez problema. No, ekipa je bila u dobrom stanju prije utakmice, puna motiva, to se vidjelo ovog tjedna, vidjelo se da smo željni i da jedva čekamo utakmicu."

No, puno vremena za slavlje nema, trener je već najavio okretanje regionalnoj ligi i susretu s Union Olimpijom. "Nakon ovakve utakmice dolazi nam i nova, vrlo važna u Ljubljani, tu ćemo vidjeti pravo lice, jesmo li momčad koja se može izdignuti i dobiti, što je sada puno, puno teže, a svi znate da je u NLB ligi ionako puno teže dobivati u gostima. Ako ćemo slaviti, možemo proslaviti ovu noć, ali već sutra nas čeka razmišljanje o Olimpiji."

Gdje je Cibona najviše ukočila Olympiacos? "Bilo je tu puno grešaka kod njihovih prodora, na kraju su nam dali neke koševe, no imali smo dovoljno dobru agresiju. Ako im daš malu prednost, vide te rupe, ako im u startu daješ da imaju prostora u situacijama pick&rolla odmah to kažnjavaju. Jednostavno smo imali srce i želju da probijemo blok, vratimo se u početnu obrambenu poziciju, a svaki put kad bismo to loše napravili, bili smo kažnjeni."

"Nismo primili malo poena, primili smo 76 koševa upravo zbog te kvalitete suparničke ekipe. Kad se malo relaksiraš, kad god suradnja nije bila dobra, ponekad na rotaciji, nije ispalo dobro. No, nije jednostavno igrati protiv momčadi koja ima tako puno kvalitetnih igrača."

Josh Childress, čovjek od 10 milijuna dolara za sezonu, bio je dobro limitiran, uz osam poena sa šutom 3/9 iz igre: "Za njega smo se pripremali na način koji se pokazao ispravnim, drugi put se može dogoditi da ne uspije. Bitna je energija koju smo uložili, znali smo da je igrač prodora, u tim prodorima smo pokušavali pomagati kolektivno kad primi loptu."

Jared Homan ovog puta nije bio dobar samo u obrani, u drugoj četvrtini istaknuo se i u napadu, a po treneru, odigrao je sjajnu utakmicu: "Rekao sam da je to dečko koji je došao nakon što dva-tri mjeseca nije igrao, bio je van forme, evidentno je da će se svakim danom dizati... Ono što smo od njega očekivali daje nam u svakoj utakmici, upornost, hrabrost, postavljanje, ako nam ponešto pomogne i u napadu, onda ćemo imati i više koristi. Znam da to nije igrač kojem će navijači skandirati, ali normalno, mislim da svaki trener želi takvog igrača."

Nastup Earla Callowaya bio je, kako je Perasović rekao, pravi samo u drugih 20 minuta. "U prve dvije četvrtine nije igrao kako sam htio, to je igrač koji ima velike amplitude, treću i četvrtu četvrtinu odigrao je na visokom nivou, ali prve dvije nije i on to zna, to sam mu i rekao. Mislim da je u tom trenutku u drugoj četvrtini važniji bio ulazak Princa, dok je kod Callowaya stvar što u nekim trenucima kao da ima nekakvu kočnicu. Energiju i agresivnost koju ima pokazuje povremeno, povremeno ne, a ako to uskladi bit će veliki igrač."

Rawle Marshall ponovno je bio među vodećim strijelcima Cibosa, ovog puta s 13 poena, ali s lošim šutem, no trenera to ne brine previše: "Ponekad želim i da doda koju loptu, ali problem je u tome što izgleda nije navikao na to... Nisam ga držao na parketu u završnici, no kad je bio u igri u drugoj četvrtini napravili smo razliku, ne dobiva se utakmica samo na kraju, treba raditi i prije. Rozić je u završnici odigrao dobro, imamo dovoljno igrača, no Marshall nam treba. U ovom trenutku ima lakoću davanja koša, ponekad može iritirati, ali ima igračku kvalitetu, a pritom je i solidan obrambeni igrač."

Za kraj, stigla je i zahvala navijačima koji su bili sjajni: "Puna dvorana nam je sigurno donijela desetak poena, ta energija, taj skok u napadu, zadnja tri napada skinuli smo zajedno s navijačima... U tom trenutku se jednostavno osjeti da igrači imaju više energije nego što stvarno imaju."

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!