Rukomet

Božica Palčić optimist

Ivan Ambroš • petak, 07.11.2008.
Božica Palčić optimist
Foto: Axel Heimken

Sportnet donosi razgovor s Božicom Palčić, legendom koprivničkog i hrvatskog rukometa. Optimizam koji je imala uoči utakmice Lige prvakinja s Ladom zadržala je i uoči nedjeljnog gostovanja Podravke Vegete kod Larvika.

Osvojen trofej Lige prvakinja, osvojen Superkup Europe, dva finala Lige prvakinja, dva finala Kupa EHF-a, finale Kupa pobjednica kupova, 13 hrvatskih prvenstava i 13 hrvatskih kupova samo su dio rukometne priče koprivničke sportske legende Božice Palčić.

Od početka do kraja svoje karijere Palčić je ostala vjerna koprivničkom klubu. 1996. je bila dio ekipe Podravke koja je osvojila Ligu prvakinja i Superkup Europe. Razlika između tadašnje i sadašnje ekipe je što su "tada kod nas igrale top zvijezde kao Petika, Tirca, Cosma… Tada su one bile igračice broj jedan u europskom rukometu. Sada Podravka ima ujednačeniju ekipu po kvaliteti koja nema individualaca, ali zato ima jednu veliku prednost, a to je upravo ta ujednačenost i timska igra."

Iako već godinama planira oproštaj od rukometa, čini se da koprivnički klub jednostavno ne može bez svog legendarnog pivota. Ipak, nakon bezbroj postignutih golova i osvojenih trofeja uspješna karijera se bliži kraju: "Još na kraju prošle sezone odlučila sam završiti karijeru. Do kraja godine ću još biti tu jer su me zamolili da ostanem. U biti sam tu samo ako treba pomoć."

Za sve što je pružila koprivničkom rukometu dobila je brojna priznanja. Posljednje je medalja grada Koprivnice. "Rukomet je moj život, a ova nagrada je kruna moje rukometne karijere. Dobiješ puno nagrada u životu ali kada dobiješ priznanje od grada gdje si rođen, gdje si odrastao i radio godinama, priznanje od vlastitih susjeda i sugrađana onda je to doista u pravom smislu kruna karijere."

Podravka Vegeta je izvrsno otvorila novu sezonu elitnog natjecanja za rukometašice pobjedom protiv jake Lade u nimalo lakoj grupi C. Iskusna kružna napadačica nije bila nimalo iznenađena razvojem situacije: "U prvi tren kad sam vidjela grupu u kojoj ćemo igrati znala sam da je najteža, s četiri ravnopravna protivnika, tako da je bilo jasno da će to biti teška utakmica. Prezadovoljna sam s pobjedom. Moram reći da sam bila veliki optimist, prije utakmice sam rekla da ćemo dobiti s pet do osam razlike. Istina je da su cure bile malo nervozne, ali pobjeda je pobjeda i samo to se računa.”

Prošle sezone Larvik je poražen u Koprivnici, ali se zbog jednog jedinog gola više postignutog u Norveškoj provukao u finale Kupa pobjednica kupova. Kružna napadačica smatra da bi "konačno bilo vrijeme da ih dobijemo. Prošle godine nam je falilo malo sporstke sreće da prođemo u finale Kupa pobjednica kupova. Nije Larvik nikakav bauk, može se s njma igrati. Gledale smo utakmicu s Valceom, jednostavno protiv njih treba dobra obrana i ne smijemo prihvatiti nihovu jurnjavu po terenu. Ponovo sam optimist."

Rođena Koprivničanka je bila optimist protiv Lade, isto tako optimistično gleda i na cijelu sezonu: "Mislim da Podravka ima kvalitetu i da se sa Zovkom može proći grupa i postići dobar rezultat ove sezone."

Do druge pobjede u Ligi prvakinja, Podravka Vegeta će pokušati doći u nedjelju u 18:00 u Larviku. Pravdu će dijeliti Litavci Valdemaras Liachovicius i Gintaras Paskevicius. Prijenos uživo će biti na HTV 2, Eurosportu 2 i norveškom kanalu TV2 Sport.

U drugom susretu grupe C Lada će pokušati u Toljatiju doći do prvih bodova protiv Oltchim Valcee našeg trenera Ivice Rimanića.

Liga prvakinja, grupa C, drugo kolo:
Lada - Oltchim Valcea (petak, 18:30, prijenos na ehftv.com)
Larvik – Podravka Vegeta (nedjelja, 18:00)

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!