Košarka

Iverson startao porazom

Branko Barić • subota, 08.11.2008.
Iverson startao porazom
Foto: EPA

Petak je na NBA parketima donio dugo iščekivani debi Allena Iversona u dresu Detroit Pistonsa, te ulazak u povijest Jerryja Sloana, trenera Utah Jazza. Toronto je izgubio u Atlanti, a Roko Ukić dobio je tek pet minuta da pokaže što zna...

Debi Allena Iversona ostat će upamćen po prvom porazu Detroita ove sezone. Pistonsi su odlično krenuli na gostovanju u New Jerseyu došavši u ranoj fazi utakmice do prednosti od 14 poena, a onda se na drugoj strani ukazuje Devin Harris. Netsi od druge četvrtine potpuno preuzimaju konce igre u svoje ruke te privode susret kraju rezultatom 103:96.

"Bilo je samo pitanje hoćemo li odigrati dovoljno čvrsto", rekao je Harris nakon utakmice karijere u kojoj je postigao 38 poena. "Nismo najbolje ušli u susret, mučili smo se i u trećoj četvrtini, ali na koncu smo ipak bili agresivnija momčad na terenu što je i presudilo."

Vince Carter i Josh Boone ubacili su za pobjednike po 18 poena, a Boone je uhvatio i 14 skokova. Iverson je u svojoj prvoj utakmici u novom dresu odigrao dobru partiju s učinkom od 24 poena i šest asistencija: "Bio je to lijep osjećaj za mene. Nisam igrao već neko vrijeme i dobro je što sam ponovno na parketu. Trudit ću se da se što prije vratim u svoju najbolju formu".

Richard Hamilton ubacio je 22 poena, a Tayshaun Prince 19 uz 11 skokova.

Jerry Sloan je ušao u povijest kao prvi NBA trener koji je ostvario tisuću pobjeda s jednom momčadi. Njemu će biti još draža činjenica da su njegovi Jazzeri ušli u sezonu iznad svih očekivanja, i to bez prvog razigravača Deron Williamsa, te da se trenutno nalaze na čelu zapadne konferencije s pet pobjeda iz pet susreta. Gosti na obilježavanju Sloanove obljetnice bili su momci iz Oklahome Cityja, koji su na poluvremenu već imali zaostatak od 29 poena razlike i do kraja su očajnički pokušavali to smanjiti na pristojniju razliku. Na koncu su i uspjeli i domaćinima je pripala pobjeda rezultatom 104:97, uz 16 poena i 12 skokova Andreja Kirilenka. Najefikasniji kod Thundera bio je Kevin Durant s 24 poena.

Cavsi su teškom mukom uz prvenstvene zasluge LeBrona Jamesa i Andersona Varejaoa svladali Pacerse s 111:107. James je ubacio 27 poena, a Varejao je ubacio 18, najviše u svojoj karijeri, od čega deset u posljednjoj četvrtini. Odličan je bio i Mo Williams, koji je pred sezonu stigao iz Milwaukeeja, s 21 ubačenim poenom. Potez utakmice pripao je nevjerojatnom Jamesu koji je kod četiri razlike u posljednjoj minuti u čistom kontranapadu ulovio T.J. Forda, jednog od najbržih igrača lige i "zalijepio" njegovo polaganje na tabli.

"Ne znam uopće otkud se stvorio", rekao je Mike Brown, trener Clevelanda. "To je ono što mi nazivamo pobjedničkim potezom.".

Bobcatsi su na svom parketu iznenadili New Orleans Hornetse rezultatom 92:89. Jedan od najvećih "krivaca" za to je rookie razigravač Bobcatsa D.J. Augustin koji je u posljednjoj dionici pokrenuo pobjedonosnu 14:2 seriju svoje momčadi. Raymond Feltoni Jason Richardson postigli su po 20 poena za Bobcatse, a Augustin je dodao 11.Chris Paul je na drugoj strani ostvario učinak od 20 poena, deset asistencija i šest ukradenih lopti.

Branitelji naslova polako navikavaju svoje navijače na slabe ulaske u utakmicu i velike preokrete. Već u prvoj dionici zaostajali su za Milwaukee Bucksima 11 poena razlike, no onda su se Paul Pierce i društvo probudili i postavili stvari na svoje mjesto. Pierce je u pobjedi 101:89 predvodio Celticse s 18 poena i deset skokova, a to je druga uzastopna pobjeda momčadi iz Bostona nakon njegovog oporavka od ozljede. Kevin Garnett je ubacio 16 poena uz devet skokova, dok je na drugoj strani najefikasniji bio Richard Jefferson s 20 poena.

Atlanta Hawksi si poput Jazzera i Lakersa savršeno ušli u sezonu. Raptorsi nisu im niti u jednom trenutku ozbiljnije priprijetili, pa su sa 110:92 stigli do svoje četvrte pobjede u četiri susreta. To je njihovo najbolje otvaranje sezone nakon 1997. kada su pobijedili u prvih 11 utakmica. Mike Bibby ubacio je 19 poena, sve u prvom dijelu, a tome je dodao 12 asistencija. Chris Bosch je predvodio Toronto s 26 poena, dok je Jose Calderon ubilježio 12 asistencija. Roko Ukić je dobio tek nešto manje od pet minuta igre, a za to vrijeme uspio je tek promašiti jednu tricu, uhvatiti jedan skok i napraviti dvije osobne pogreške.

NBA liga

16.04.2009.
Los Angeles Clippers85:126Oklahoma City Thunder
San Antonio Spurs105:98 *New Orleans Hornets
Minnesota Timberwolves90:97Sacramento Kings
Dallas Mavericks95:84Houston Rockets
Boston Celtics115:107Washington Wizards
Indiana Pacers115:108Milwaukee Bucks
Memphis Grizzlies98:90Atlanta Hawks
New York Knicks102:73New Jersey Nets
Chicago Bulls98:109Toronto Raptors
Cleveland Cavaliers110:111 *Philadelphia 76ers
Orlando Magic98:73Charlotte Bobcats
Miami Heat102:96 *Detroit Pistons
Phoenix Suns117:113Golden State Warriors
Portland Trail Blazers104:76Denver Nuggets
15.04.2009.
Atlanta Hawks81:79Miami Heat

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!