Košarka

Problemi s visokom linijom

Ivor Krapac • utorak, 11.11.2008.
Problemi s visokom linijom
Foto: Nikola Movrić

Cibonina pobjednička serija, s po dvije uzastopne dobivene utakmice u NLB ligi i Euroligi, u četvrtak će biti na novom velikom iskušenju. Euroligaško otvaranje nije moglo biti bolje, u prva tri kola ubilježene su tri pobjede, a za dva dana slijedi gostovanje u Malagi, kod Unicaje, na koje će Cibona otići s dva upitnika u sastavu...

Nikša Prkačin i Vedran Vukušić, igrači s važnim ulogama pod obručem, zasad su glavna briga trenera Velimira Perasovića uoči puta u Španjolsku. Prkačin se muči s upalnom anginom koju pokušava suzbiti antibioticima, a za konačno rješenje problema moglo bi trebati vađenje krajnika, dok su Vukušića ponovno uhvatila leđa. Ni jedan ni drugi nisu trenirali početkom tjedna, nakon subotnje gostujuće pobjede nad Union Olimpijom u NLB ligi, a koliko će moći pružiti u Malagi tek će se vidjeti. Vukušić se očekuje na treningu već danas, Prkačin sutra, a i jedan i drugi putovat će u Španjolsku.

Perasović je već navikao da nije sve idealno, no predaje nema. Protivnik je jak, atmosfera u Unicajinoj dvorani koju redovito napuni 9.500 gledatelja teška za gostujuće momčadi, a trener Cibosa istaknuo je i jedno i drugo prije nego je najavio potragu za pobjedom: "Uz dužan respekt njihovoj momčadi i svemu što nas u Malagi čeka, pokušat ćemo igrati našu najbolju igru i ići na pobjedu. Ukoliko ponovimo igru iz prve četvrtine protiv Olimpije sigurno je da nećemo imati puno šansi, moramo to izbjeći, Unicaja je momčad koju je, ako krene dobro, kasnije teško kontrolirati... Imaju dva poraza u nizu (Avellino u Euroligi, Gran Canaria u prvenstvu, op.) i bez obzira što su to bile tijesne i teške utakmice, potrebna im je doza samopouzdanja, sigurno će krenuti uraganski na otvaranju susreta."

"Odmor će nam odgovarati"

Vezane vijesti

Ogled u Malagi bit će posljednji prije jednotjedne euroligaške stanke. Cibona će, tako, dobiti šansu za nešto više odmora između dva nastupa u NLB ligi, dolazećeg protiv Vojvodine u Draženovom domu (nedjelja) i gostovanja u Splitu, koje je na rasporedu 22. studenog.

"Stanka mi toliko odgovara da nisam ni znao da je imamo... Nikad ne gledam dalje od dvije utakmice, stvarno sam mislio da s Avellinom igramo sljedećeg tjedna", kazao je Perasović o dolazećem tjednu bez euroligaškog susreta: "Sigurno je da će nam predah odgovarati, sve momčadi padaju i igraju lošije u utakmici nakon euroligaške, pogotovo ako iduću igraju u gostima, to je činjenica koju vidimo svaki tjedan. Je li pad psihološki ili fizički, nisam siguran, ali se vidi da je problem kad se ide u goste - momčad mora proći putovanje, još uvijek se razmišlja i o prošloj utakmici... Sigurno je dobro za nas što ćemo prije Splita imati tjedan bez utakmice."

Agresivnost u obrani i presing praktički po cijelom terenu su glavna odlika svih momčadi koje vodi Unicajin iskusni trener Garcia Aito. Bilo je tako dok je vodio Joventut, donedavno sa španjolskom reprezentacijom, a ista priča ponavlja se i na novoj Aitovoj trenerskoj postaji. Nakon susreta sa Španjolcima na OI u Pekingu, hrvatski izbornik Jasmin Repeša je takvu obranu opisao kao u većoj mjeri hinjenu, lažnu, no Perasović se ne slaže: "Ono što pokazuju je prava agresivnost na liniji dodavanja i na loptu, ne bih ulazio u to što je ili nije Jasko rekao, ali meni se način na koji oni igraju sviđa. Ono što je prošle sezone Aito radio u Joventutu sada pokušava primijeniti i ovdje."

"Nemamo istu momčad kao hrvatska reprezentacija, nije isti profil igrača i mislim da paralele s onim što se zbivalo na OI nisu na mjestu", dodao je Perasović o taktičkoj pripremi suparnika za Cibonu, s mogućim ponavljanjem recepta koji je Aito primijenio u Pekingu - u prvom redu pokušavajući limitirati brzu igru Repešinih izabranika: "Hrvatska reprezentacija ima igrače koji vole trčati, dok mi u ovom trenutku igramo bolje 'pet na pet' nego trčeći. Sami ćemo pokušati igrati kontrolirano, neće nas oni trebati svesti na to... Ukoliko se protiv njih u gostima stalno ide na kontranapade, protiv takve momčadi se jednostavno ne može igrati."

"Siguran sam da Aito neće mijenjati svoju filozofiju igre, agresivnost i pokušaj da brzim kontranapadima riješi utakmicu", nastavio je trener Cibosa: "Njihov presing usporava, imaju ideju pritiska da uspore suparnika i natjeraju ga na deset sekundi zaostatka u napadu, na problem s nedostatkom vremena... Protiv Olimpije smo loše krenuli u utakmicu, mislim da smo u prvoj četvrtini ubacili samo osam poena, nismo bili dovoljno agresivni. Protiv momčadi koje igraju kao Unicaja to bi bio poseban problem, ukoliko nas natjeraju da praktički napadamo na centru terena neće biti dobro. Ne smijemo im dozvoliti da nas izguraju iz naših prirodnih pozicija, ako ćemo se stalno kretati s loptom oko centra bit će to loš znak. Protiv takvih momčadi je bitno imati dubinu, probiti ih ako nas stisnu, dati loptu centru da njihova agresivnost opadne."

Subota u Ljubljani nije pokazala samo loše, otvaranje utakmice s velikim zaostatkom, nego i puno toga dobrog - ponajviše povratak u egal i pobjedu u kojoj je važnu ulogu imala zonska obrana Cibosa. Perasovićev dodatni adut, možda već i u Malagi: "U principu je ključ u tome da igrači shvate da nema odmaranja kad si u zoni nego da tada treba još više raditi. Dosad to nismo tako interpretirali i svaki put kad bismo igrali zonu, igrali smo je loše... Na tome treba raditi na treningu, ima igrača koji jednostavno to ne razumiju, no onda treba pronaći pet-šest igrača koji to mogu odigrati i staviti zonu kad si s njima na parketu. Na svakom treningu pratim tko igra bolje, a tko lošije, to je moj kriterij."

Cibonin novi euroligaški izazov na redu je u četvrtak s početkom u 20,45 sati, uz tv-prijenos na HRT plusu.

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!