Zimski sportovi

Prvi ispit snage za Jelušić

Antonija Pavlić • petak, 14.11.2008.
Prvi ispit snage za Jelušić
Foto: Davor Sajko

Ovog će vikenda svoje mjesto na velikoj skijaškoj pozornici potražiti najbolje svjetske slalomašice i slalomaši. Ženski dio skijaške karavane već priprema zalet u Leviju, a među onima na koje treba obratiti posebnu pozornost nalazi se i hrvatska nada u novoj sezoni, Riječanka Ana Jelušić.

Skijašice se vraćaju na mjesto zločina. Nakon jednogodišnje će pauze Levi ponovno ugostiti prvu utrku slaloma Svjetskog kupa skijašica u novoj sezoni. Utrka koja bi baš kao i Sölden uskoro mogla postati tradicionalna, posebno je draga nekolicini skijašica, a ugodna atmosfera i sjajne i uvijek uzbudljive utrke garantiraju nam isto i ove sezone.

Hrvatska skijašica Ana Jelušić čini se da je posebno motivirana na ovoj stazi, jednom 9., jednom 15. i na koncu 4., rezultati su najbolje hrvatske skijašice u Finskoj, koja će u novoj sezoni pokušati vratiti se u sam slalomski vrh nakon nešto slabije prošle sezone. Pripreme su prošle odlično, kako je i sama rekla, potpuno je spremna izjednačiti i pokušati nadjačati rezultat od prije dvije godine, te se ozbiljno uključiti u borbu za prve tri pozicije.

Osim Ane u Leviju će na skije stati i Nika Fleiss i Sofija Novoselić. Nika će pokušati u ovoj sezoni napraviti napokon neki spomena vrijedan rezultat i vratiti se na staze na kojima je bila prije peripetija ozljeda i nesreća koje su joj se zbile. Sofija će kao najmlađa naša reprezentativka, kao i u gotovo svakoj utrci vrebati priliku za pokojim bodom koji bi joj u narednim pokušajima omogućio polazak s nešto nižeg startnog broja.

Što se ostalih natjecateljica tiče, kao prva se favoritkinja nameće prošlogodišnja viceprvakinja u ovoj disciplini i tragičarka iz Söldena, Nicole Hosp. Izostanak Marlies Schild koja je na treningu slomila nogu i nastupiti bi mogla tek u sljedećoj sezoni, mogao bi joj ponuditi fantastičnu priliku za dolazak na vrh i osvajanje toliko željenog Malog kristalnog globusa.

2006. je podsjetimo, utrkom dominirao austrijski trio Schild - Hosp - Zettel, koji će i ove godine s iznimkom naravno Schild voditi glavnu riječ u ovoj disciplini. U najboljih sedam mogla bi ući i Maria Riesch koja se ove sezone nada prekidu loših rezultata i dolasku onih koji su bliži 2004. kada je primjerice, u dva slaloma u ovom finskom skijalištu dva puta završila na postolju - jednom je bila prva, jednom pak treća.

Opasna će biti i pobjednica iz Söldena Kathrin Zettel, a s uma ne treba smetnuti ni odlične skijašice s naših prostora - Zuzlovu i Šarku Zahrobsku. Domaća publika u Leviju grla će trošiti, naravno, na svoju ljubimicu Tanju Poutiainen koja je upravo ovdje pred svojim simpatizerima uknjižila prvu pobjedu u Svjetskom kupu. Poutiainen je, zajedno s kolegicom iz austrijskog tima, Nicole Hosp, ujedno bila i jedina skijašica koja je u protekloj sezoni uspjela oduzeti neprikosnovenoj Marlies Schild prvu poziciju, što će joj zasigurno dati podstrek za napadanje prvog mjesta i ove sezone.

Treba napomenuti i da odličnu priliku za dobar plasman imaju i skijašice s visokim startnim brojevima, budući da se led u Leviju vrlo sporo topi te će gotovo sigurno biti u odličnom stanju sve do onih posljednjih.

Od mladih snaga koji bi mogle bljesnuti ne samo u Leviju nego u cjelokupnoj sezoni izdvajamo 19-godišnju Njemicu Katharinu Duerr, koja je u premijernim utrkama Europskog skijaškog kupa bila - i ostala nepobjediva.

Utrka u utrci, veliki dvoboj, mogao bi se na stazi zbiti između dvije najbolje prijateljice i velike slalomske konkurentice, Amerikanke Lindsey Vonn, koja brani Veliki kristalni globus, i povratnice Marije Riesch. Amerikanka je u prvoj utrci u Söldenu u cilj ušla kao deveta, dok je Njemica svoju poziciju pronašla četiri mjesta ispod, na 13. poziciji.

Vonn, kojoj glavna disciplina ipak nije slalom ponudila je FIS-u svoje viđenje predstojeće prve slalomske utrke u Leviju. "Jako volim skijati u Leviju. Prije dvije sam godine ovdje odvozila svoju najbolju slalomsku utrku u Svjetskom kupu (4. mjesto). Prvi je dio utrke jako ravan, ulaz u drugi kao i sam drugi također, pomalo i nevjerojatno ravan, što meni odgovara. Optimistična sam u svezi utrke, ove sam godine u punoj boljoj kondiciji, spremna sam napraviti dobar rezultat."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!