Nogomet

Može li izjednačenije?

Marin Vuković • petak, 14.11.2008.
Može li izjednačenije?

Jedan od najizjednačenijih početaka sezone u povijesti Premier lige donio je posebnu draž utakmicama 13. kola, koje su na rasporedu ovoga vikenda. Premda nećemo vidjeti niti jedan veliki derbi, bodovne razlike između klubova toliko su neznatne da je svaka procjena izgleda prvenstvene ljestvice nakon ovoga vikenda gotovo nemoguća.

Ovoga ćemo vikenda zakoračiti u drugu trećinu engleskog prvenstva koje se po mnogočemu razlikuje od prethodnih. Ono što dijeli desetoplasirani Fulham i fenjeraša lige West Bromwich Albion samo su tri boda, samo jedna pobjeda, samo jedan dobar rezultat, jedan pogodak u mreži protivnika.

Više od polovice Premier lige, čak 11 njenih klubova, smjestilo se unutar bodovnog razmaka od tri boda, a od mjesta koje vodi u ponor druge lige do blještavila Lige prvaka samo je devet bodova razlike. I ovaj su se put klubovi "velike četvorke" smjestili na prva četiri mjesta, ali je njihov status barem u ovom trenutku daleko od nedodirljivog.

Već i vrapci na grani znaju za Tottenhamov niz od šest utakmica bez poraza i za "čarobni dodir" Harryja Redknappa, koji je Spurse od gubitnika pretvorio u pobjednike. Pobjeda nad Liverpoolom u Carling kupu samo je dodatno podigla ambicije, ali Redknapp je svjestan kako subotnji dvoboj s Fulhamom na Craven Cottageu nosi posebnu težinu.

S eventualna tri boda Spursi bi uplovili u sigurnost sredine ljestvice, pa nije ni čudo da je nakon pobjede nad Redsima menadžer Tottenhama posebno isticao upravo ovu utakmicu. U momčad bi se trebao vratiti odmorni Luka Modrić, koji u kupu nije ulazio u igru, a od prve minute trebao bi zaigrati i Vedran Ćorluka.

Redknapp ima slatke muke i u napadu, gdje sada ima tri raspoložena napadača. Osim Darrena Benta, sada su tu i Roman Pavljučenko i Fraizer Campbell, svaki od njih Liverpoolu je postigao po dva pogotka. Bit će zanimljivo vidjeti tko će od njih dobiti priliku u subotu.

Niko Kranjčar u prošlom se kolu našao u početnom sastavu Portsmoutha prvi put nakon prvoga kola odigranog još u kolovozu. Za očekivati je kako će za našeg reprezentativca biti mjesta i u sastavu koji će istrčati na Upton Park, gdje će Mornare ugostiti West Ham.

Momčad Gianfranca Zole u vrlo je lošoj formi, čak šest kola ne znaju za pobjedu i novi bi ih poraz gotovo sigurno gurnuo u opasnu zonu. S druge strane, Portsmouth je u prošlom kolu upisao prvu pobjedu otkad je klub napustio Harry Redknapp, a okus pobjede napokon je osjetio novi trener Tony Adams.

Zanimljiv nas sraz očekuje i na Old Traffordu, gdje Manchester Unitedu u goste dolazi Stoke City, momčad koja je sedam od svojih 13 pogodaka postigla nakon ubačaja rukom Roryja Delapa. Takva impresivna statistika natjerala je i stručni stožer Uniteda da se posebno pripremi za ovo opasno Stokeovo oružje.

"Radili smo na tome, naravno, imamo par rješenja i ideja za te ubačaje", potvrdio je uoči utakmice vratar Uniteda Edwin van der Sar. "Međutim, najvažnije je da mi imamo posjed lopte, da igramo svoju igru jer imamo kvalitetne igrače na svakoj poziciji."

Igrači Stoke Cityja ne namjeravaju se unaprijed predati, o čemu svjedoči i izjava Ricarda Fullera: "Prštimo od samopouzdanja u ovom trenutku, nismo izgubili u posljednje četiri utakmice u svim natjecanjima i ide nam dobro. Ne bojimo se poraza, idemo na Old Trafford dati sve od sebe i nadati se da će to biti dovoljno."

Što i koliko može posljednja momčad lige u dvoboju s prvoplasiranom momčadi, vidjet ćemo u susretu West Bromwich Albiona i Chelseaja. Londonska je momčad u srijedu doživjela pravi debakl, iz Carling kupa eliminirao ih je drugoligaš Burnley, a i Didier Drogba našao se pod istragom nogometnog saveza i policije zbog nepristojne geste i gađanja protivničkih navijača novčićem.

Bez obzira na to, Chelsea je u ovom susretu apsolutni favorit i svaki rezultat osim uvjerljive pobjede bio bi pravo iznenađenje. West Bromwich nije loša momčad, dobro su namučili Liverpool na Anfieldu, ali teško je očekivati kako mogu održati pravu razinu igre i koncentracije tijekom svih 90 minuta.

Poput Chelseaja i Liverpool je ovoga tjedna ispao iz Carling kupa, a sada ga očekuje gostovanje u Boltonu. Rafael Benitez će ponovno rotirati momčad i vrlo vjerojatno zaigrati s najjačim sastavom, u kojem bi ovaj put trebao biti i Fernando Torres.

Mediji su s oduševljenjem popratili nastup Arsenalovih "beba" i visoku pobjedu nad Wiganom. Iza Arsenea Wengera je odličan tjedan, pobjeda protiv Manchester Uniteda podigla je moral, a sada slijedi novo iskušenje. Na Emirates dolazi petoplasirana Aston Villa, momčad koja ove sezone igra odličan, napadački nogomet, ali i dalje boluje od dječjih bolesti i manjka kontinuiteta.

Dva uzastopna poraza stavljaju poseban imperativ uoči ove utakmice, a toga je svjestan i trener Ville Martin O'Neill: "Bit će to zanimljiva utakmica jer se Arsenal pobjedom nad Manchester Unitedom vratio u utrku za naslov. Bila je to utakmica koju su morali dobiti i dobili su je. Sada je na nama da pokušamo pobijediti i vratiti se također na pobjedničke staze."

Tri uzastopna prvenstvena poraza i ispadanje iz Carling kupa dobro su uzdrmali stolicu trenera Sunderlanda Roya Keanea, koji ovog vikenda treba pobjedu više nego ikad. Loša je vijest što ponovno igraju s Blackburnom, koji ih je prije nekoliko dana upravo u Sunderlandu svladao s 2:1 i izbacio iz kupa.

U preostalim utakmicama Newcastle na St. James Parku u svojevrsnom derbiju začelja dočekuje Wigan, Everton će tražiti produžeta odličnog niza protiv Middlesbrougha, a Hull City nakon tri uzastopna poraza očekuje veliko iskušenje - na KC stadion dolazi Manchester City.

Premier liga

1Manchester City 3896:34+6291
2Arsenal 3891:29+6289
3Liverpool 3886:41+4582
4Aston Villa 3876:61+1568
5Tottenham 3874:61+1366
6Chelsea 3877:63+1463
7Newcastle 3885:62+2360
8Manchester United 3857:58-160
9West Ham  3860:74-1452
10Crystal Palace 3857:58-149
11Brighton & Hove 3855:62-748
12Bournemouth 3854:67-1348
13Fulham 3855:61-647
14Wolverhampton 3850:65-1546
15Everton (-8)3840:51-1140
16Brentford 3856:65-939
17Nottingham Forest (-4)3849:67-1832
18Luton Town 3852:85-3326
19Burnley 3841:78-3724
20Sheffield United 3835:104-6916

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!