Zimski sportovi

Fleiss ponovno u stroju

Antonija Pavlić • subota, 15.11.2008.
Fleiss ponovno u stroju
Foto: EPA

Levi Black staza u istoimenom skijalištu bila je uistinu jutros "crna" za hrvatske skijašice. Ana Jelušić u pokušaju povratka u slalomski vrh nije uspjela izboriti drugu vožnju, slab je rezultat unatoč solidnoj prezentaciji postigla zahvaljujući velikoj pogrešci na strmom dijelu staze, dok je Nika Fleiss s mirnom i sigurnom, iako ne odveć brzom vožnjom uspjela izboriti 29. mjesto. Sofija Novoselić pak nije ni nastupila, budući da je na treningu zadobila lakšu ozljedu mišića.

Ana Jelušić nije imala sreće u svom prvom ovogodišnjem nastupu. Ravni dio staze koji našoj skijašici ne odgovara odvozila je solidno, zaostatak manji od sekunde garantirao je dobru poziciju budući da su u njezinom, tvrdom dijelu staze sve skijašice gubile prednosti stečene na početku utrke.

Ipak, velika pogreška koja se Ani dogodila na strmom dijelu staze, kada je zamalo i izletjela, oduzela joj je puno vremena i na kraju i drugu vožnju.

Nika Fleiss, koja se u Leviju nadala dobrom rezultatu i vraćanju forme od prije nekolika godina odvozila je utrku bez grešaka, a posljedica relativno slabog rezultata je i ta što je u njezinoj vožnji sigurno bio prisutan i veliki strah i nervoza prouzročena manjkom nastupa posljednjih godina. Ipak, do kraja ju je utrke uspjelo potisnuti samo šest skijašica, što je bilo dovoljno za ulazak u drugu vožnju.

Treća, a ujedno i naša najmlađa predstavnica, Sofija Novoselić, trebala je startati sa startnim brojem 60. no u tome je ju spriječila nesreća na treningu u kojoj je kako se čini ozlijedila kvadriceps. Više o težini ozljede znat će se nakon pregleda u obližnjem Rovaniemu.

Zadnja će pak u drugoj vožnji neočekivano startati spustašica Lindsey Vonn, koja je iskoristila strmi dio staze koji joj prirodno odgovara i tako upisala prednost ispred Nicole Hosp koja je uz samo nekoliko otklizavanja na prijelazu u strminu dugo držala prvo mjesto.

Iza njih se smjestila Maria Pietilae-Holmner, još jedno iznenađenje utrke, koja je tehnički preciznom i mirnom utrkom za tada vodećom Nicole Hosp zaostala nešto manje od 20 stotinki.

U borbu za najbolja mjesta u drugoj bi se vožnji mogle uključiti i Maria Riesch i Kathrin Zettel na 5. i 6. mjestu sa 47 odnosno 68 stotinki zaostatka, a za njima ne zaostaju puno ni Šveđanka Frida Hansdotter, skijašica s visokim startnim brojem (19) i domaća uzdanica Tanja Poutiainen kao i Sarka Zahrobska na 8. mjestu.

U prvih se 30 "uguralo" i nekoliko djevojaka s visokim startnim brojevima. Osim Vonn na prvom mjestu koja je startala kao 18., i Fride Hansdotter (19), tu su još i Rabea Grand (34) na 16. mjestu, Denise Feierebend (43.) na 19., Anna Goodmann (33.) na 20., Nastasia Noens (42.) na 24. i veliko iznenađenje, domaća Tii-Maria Romar na 26. mjestu sa startnim brojem 57.

Na 30. mjestu su se pak smjetile Sanni Leinonen (54.) i Sarah Schleper sa startnim brojem 35., čime je Levi potvrdio ono što se zapravo već znalo. Kako daje veliku priliku mladim skijašicama s visokim startnim brojevima, zbog čega najviše možemo žaliti za propuštenim nastupom i ozljedom Sofije Novoselić.

Uzbudljivu drugu slalomsku utrku garantira nam i pogled na vremena. Prvih deset skijašica, naime, smjestilo se u samo sekundu zaostatka, tek je 10. Theresse Borssen za vodećom Amerikankom zaostala 1.01. Poseban poziv gledateljima uputila je i Lindsey Vonn na prvom mjestu, koja po ulasku u cilj ni sama nije mogla vjerovati što ju je snašlo - prva pozicija.

Levi, slalom (Ž), prva vožnja:
Lindsey Vonn (SAD) 53.61
Nicole Hosp (Austrija) +0.22
Maria Pietilae-Holmner (Švedska) +0.38
Maria Riesch (Njemačka) +0.47
Kathrin Zettel (Austrija) +0.68
Frida Hansdotter (Švedska) +0.76
Tanja Poutianen (Finska) +0.91
Sarka Zahrobska (Češka) +0.91
Veronika Zuzulova (Slovačka) +0.98
Therese Borssen (Švedska) +1.01
29. Nika Fleiss (Hrvatska) +2.63
38. Ana Jelušić (Hrvatska) +3.13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!