Automoto

Yvan Muller novi prvak WTCC-a

Goran Markuš • ponedjeljak, 17.11.2008.
Yvan Muller novi prvak WTCC-a

Odličnom vožnjom Yvan Muller nakon trogodišnje vladavine Andya Priaulxa osigurava naslov prvaka WTCC-a. Pobjedom Alaina Menua u prvoj i Roba Huffa u drugoj utrci u Macau Chevrolet Lacettiji se sa stilom opraštaju od WTCC-a gdje njihovo mjesto zauzima novi Cruze…

Presretan Yvan Muller uspio je prekinuti trogodišnju vladavinu Andya Priaulxa i sa 114 bodova odnijeti titulu prvaka u WTCC-u: "Moraš dati sve od sebe kako bi osvojio prvenstvo, no istovremeno moraš za to imati i priliku. SEAT mi je pružio priliku koju ja nisam propustio i na tome ću im vječno biti zahvalan."

Na drugoj utrci posljednjeg dana prekrasnom vožnjom u zadnjem krugu Rob Huff je "preskočio" tri protivnika i pobjedom završio vrlo uspješnu sezonu: "Vrlo sam zadovoljan ovom pobjedom, no zadovoljan bih bio i s četvrtim mjestom s kojim sam se pomirio da bi odjednom svi ispred mene nestali, a ja se pojavio ispred njih. Ovim bih se putem htio zahvaliti svojem trkaćem inženjeru, Duncanu koji me je na vrijeme upozorio na ulje koje se nalazilo po cijeloj stazi."

Sa samo jednim bodom zaostatka za drugim Huff je tako prvenstvo završio na dosad najboljoj poziciji jednog Chevroletovog vozača, trećoj. "Kako ne bih bio zadovoljan sa trećim mjestom i bodom zaostatka za drugim", kroz osmijeh je izustio Huff te nastavio: "Mislim da je ovo bio dostojan oproštaj od Lacettija s kojim smo prošli kroz sve prepreke koje su nam se našle na putu u posljednje četiri godine."

Pobjednik prve utrke, Alain Menu želio je i javno čestitati novom prvaku na odlično odrađenoj sezoni: "Za početak htio bih čestitati Yvan koji već zna kako sam vrlo sretan što je upravo on osvojio prvenstvo. SEAT je napravio odličan posao, a imali su i uvjerljivo najbolji "paket" na gridu Iako mi ovo nije bila najbolja sezona mislim da je ova odlična završnica samo uvod u ono što možemo već sljedeće godine očekivati od novog Cruzea."

Nakon što je prvu utrku startao sa posljednje pozicije Max Orido je u drugoj utrci svojim sedmim mjesto upisan u povijest WTCC-a kao prvi japanski vozač koji je uspio osvojiti bodove u prvenstvu: "Vrlo sam ponosan tom činjenicom, a posebice mi je drago što sam barem malo pomogao Chevroletu u poretku konstruktora. Iako sam u Chevroletu odradio samo tri utrke siguran sam da će ta pustolovina barem za mene zauvijek ostati zapamćena."

Macau, prva utrka:
1. A. Menu (Chevrolet Lacetti) – 23:10.203 min (9 krugova)
2. A. Priaulx (BMW 320si) – + 0.523 sec
3. Y. Muller (SEAT Leon TDI) – + 8.581 sec
4. A. Farfus (BMW 320si) – + 9.335 sec
5. R. Huff (Chevrolet Lacetti) – + 9.871 sec

Macau, druga utrka:
1. R. Huff (Chevrolet Lacetti) – 23:23.216 min (9 krugova)
2. Y. Muller (SEAT Leon TDI) – + 7.253 sec
3. A. Priaulx (BMW 320si) – + 7.957 sec
4. R. Rydell (SEAT Leon TDI) – + 18.120 sec
5. A. Zanardi (BMW 320si) – + 51.727 sec

Ukupan poredak, vozači:

1. Y. Muller (SEAT) – 114 bodova
2. G. Tarquini (SEAT) – 88 bodova
3. R. Huff (Chevrolet) – 87 bodova
4. A. Priaulx (BMW) – 81 bod
5. R. Rydell (SEAT) – 77 bodova

Ukupan poredak, momčadi:

1. SEAT – 326 bodova
2. BMW – 274 boda
3. Chevrolet – 238 bodova
4. Honda – 60 bodova

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstaloWTCC
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!