Nogomet

Slaven nije ozbiljan konkurent

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 17.11.2008.
Slaven nije ozbiljan konkurent
Foto: Bruno Karadža

Pitanje prvaka Hrvatske po prvi puta u tri godine neće biti riješeno već prije zimske stanke. Napredak Hajduka i pad Dinama kreirali su za sada ravnopravnu utrku u kojoj ipak neće sudjelovati i Slaven Belupo...

Koprivničanci su dugo bili najbolja jesenska priča. Dobri nastupi u Kupu Uefa su u paketu s nekoliko dojmljivijih nastupa u HNL-u pogurnuli su Slaven u priču da Petkovićeva momčad može "trčati" s Dinamom i Hajdukom i možda ponoviti šampionski Zagreb iz 2001.

Ipak, Slaven Belupo nije na razini te Kranjčareve momčadi. Čak i da pobijedi u nedjeljnom derbiju Hajduk, Slaven jednostavno nije dokazao da ima konstantnu pobjeđivanja, da može redovito dobivati "male" protivnike na kojima se osvajaju prvenstva.

Iako ni Dinamo ni Hajduk nisu nepobjedivi u tim susretima, Slaven se previše puta "popiknuo" da bi bilo slučajno. Cibalia, Zagreb, Rijeka, Šibenik, Inter, Zadar, Varteks i Hajduk - osam klubova već je "otkinulo" Slavenu bod (3) ili sva tri (5). Porazi od Varteksa i Zagreba definitivna su potvrda da Slaven još nije spreman za najveće stvari. To, međutim, neće nagrditi listu komplimenata koju zaslužuje već godinama dobro sređena koprivnička sredina čiji je kontinuitet pametnog poslovanja i vođenja kluba model koji bi trebali slijediti svi klubovi Prve HNL.

Dinamo i Hajduk možda nisu građeni takvom strpljivošću kao Slaven, ali Dinamo i Hajduk imaju novac koji ih gura u drugu dimenziju za ostatak HNL društva. I zato će zagrebački i splitski velikani voditi bitku za naslov i to na radost neutralnih promatrača - čini se prilično tijesnu.

Velika razlika između dva kluba definitivno se prilično smanjila ove sezone, a rezultati jasno govore kako su za to zaslužni i jedni i drugi. Hajduk - jer "male" pobjeđuje češće nego proteklih godina, a Dinamo - jer ih pobjeđuje rijeđe. Kiks u Vinkovcima još je jedan dokaz da Dinamo nema onu nepodnošljivu lakoću pobjeđivanja iz prijašnjih šampionskih sezona i to prvenstveno jer više nema tu igračku klasu.

Branko Ivanković sigurno nije postao lošiji trener nego što je bio prije godinu-dvije, ali s ovom momčadi neće ponoviti 30 pobjeda u nizu. Istina je tu nedvojbena, momčad jednostavno više nije tako kvalitetna. Međutim, u klubu koji je u HNL-u navikao isključivo i samo na pobjede, "kašljucanja" poput vinkovačkog neće biti prihvatljiva i zato se Ivankoviću, mimo neke velike logike, trese stolica. Dojam je, da se Mamiću jako sviđa neko drugo trenersko rješenje, Profesor bi već bio bivši. Ovako živi do Spartaka, kada bi se mogao dočepati euro-proljeća i tako produžiti svoj drugi maksimirski mandat.

Hajduk je rutinski svladao Rijeku koja je daleko od ozbiljne uloge u HNL-u kakvu grad Rijeka i Armada zaslužuju. Kao i drugdje, velike filozofije nema - stalne rotacije u stručnom stožeru, lutanja u selekciji igrača, izostanak kontinuiteta - ne rezultiraju uspjehom. Miše, pak, svojim rezultatima maksimalno otežava posao Upravi jer objektivnog razloga za dovođenje novog trenera - nema. Miše je pobrao simpatije igrača, navijača i javnosti, pa bi dovođenje novog trenera moglo imati kontra-efekt. Ostaje za vidjeti kakva će biti razmišljanja novog vodstva kluba o toj temi.

Prirodi se nije previše svidjelo što su pokazali nogometaši Varteksa i Osijeka, pa je magla prekinula susret osam minuta prije kraja, a po osvojeni bod obje ekipe može zadovoljiti, ne i oduševiti. No, dva kluba sa sličnim filozofijama - forsiranje domaćih mladih igrača - čvrsto su u gornjem dijelu ljestvice i potvrđuju opravdanost takve strategije.

U dalmatinskom mini-derbiju Zadar je napravio još jedan važan korak prema vraćanju iz "gabule", Cibalia je sada samo na tri boda, a ni ostatak donjeg doma nije daleko. Pogodak Tomasova je, dakle, definitivno vratio Zadar među "žive".

S druge strane, početno iznenađenje prvenstva, Croatia Sesvete, sve teže hvata dah, Sivonjić i društvo projurili su Maksimirom i ostavili Ljupka Petrovića u velikim problemima. Sve je jasnije kako Sesvete imaju previše igrača upitne kvalitete; na početku ih je držala u igri disciplina, no polako se Sesvećani raspadaju po šavovima. Sjajno je, pak, startao Perković na klupi Intera - može li taj tempo zadržati?

Zagreb igra dosta "toplo-hladno", ali zato nepogrešivo točno izbacuje mlade nade. Nova zvijezda na nebu Kranjčevićeve je Besart Abdurahimi, najzaslužniji za pobjedu protiv favoriziranog Slaven Belupa. Pjesnici su tom pobjedom odmakli društvu iz donjeg dijela ljestvice, koja se nakon početne izjednačenosti sada malo bolje isprofilirala - Dinamo i Hajduk na vrhu, Slaven kao predvodnik "gornjeg doma" koji završava sa Zagrebom (21 bod), te Inter, Rijeka, Croatia, Cibalia i Zadar - kojima je svaka pobjeda slamka spasa.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!