1. Hrvatska nogometna liga, 12. kolo, 19.11.2008, 20:30 h, Rijeka, Kantrida, gledatelja: 3.500
Suci: Vlado Svilokos (Sisak), Željko Grgec (Bistra), Siniša Premužaj (Varaždin)
Rijeka
Rijeka
Anas Sharbini 17'
1:0 Dinamo
Dinamo

Anas srušio Dinamo

Tomislav Pacak, Vedran Attias • srijeda, 19.11.2008.
Anas srušio Dinamo
Foto: FaH

U odgođenoj utakmici 12. kola Prve HNL Rijeka je pronašla izlaz iz krize i pobijedila Dinamo s 1:0, iskoristivši na najbolji mogući način ranu pogrešku Igora Bišćana koji je u 12. minuti ostavio suigrače na cjedilu...

Rijeka
Dinamo
1
Velimir Radman
2
Dario Dabac
5
(do 16')
14
(do 79')
Pričuvni igrači
6
Dario Bodrušić
74'
20
Ramon Fernandez
79'
Trener
Robert Rubčić
9
(do 46')
14
Mihael Mikić
21
Ivica Vrdoljak
Pričuvni igrači
Trener
Branko Ivanković

S obzirom na duljinu "predigre" koju su imali Rijeka i Dinamo u ovaj susret, možda ne treba čuditi što je sama utakmica razočarala. Podsjetimo, do odgode je došlo zbog zarazne bolesti unutar Dinamovih redova što je naišlo na negodovanje Bijelih, pa je puno "zle krvi" proliveno između dva kluba. K tome, obje momčadi u susret su ušle obojane negativnim tonovima - Rijeka zbog lošeg rezultatskog niza s trenerom Rubčićem, Dinamo zbog remija u Vinkovcima, loše atmosfere zbog neuvjerljivih igara i sve opipljivijeg pritiska Hajduka.

Na kraju je izlaz iz krize pronašla - Rijeka. Tomu je najviše kumovao Igor Bišćan, nakon čijeg isključenja Dinamo nije uspio pronaći igru kojom bi ugrozio Riječane kojima je pobjedu donio Anas Sharbini pogotkom u 17. minuti.

Početak utakmice svakako je bio obećavajući - krenulo se agresivno, dojam je bio da obje momčadi žele sva tri boda što je s obzirom na situaciju u oba kluba i shvatljivo. Dinamo je prvi opasno zaprijetio - u 10. minuti Mandžukić je iz auta pronašao Balabana koji iz teške situacije pokušava lobom matirati Radmana, no lopta odlazi tik pored desne vratnice.

Međutim, nada da bismo mogli gledati jedan gledljiv derbi nestala je dvije minute kasnije. Igor Bišćan početnički je "ispao" u jednom napadu Rijeke, a pogrešku je pokušao ispraviti rušenjem Matka kada je ovaj krenuo sam prema Butini. Svilokos nije imao izbora, poslao je plavokosog stopera u svlačionicu, a s njim i Ivankovićevu najavu da će ljubitelji Modrih gledati sjajan Dinamo.

Rijeka je Bišćanovu pogrešku umalo odmah i materijalizirala. Iz slobodnog udarca oštro je pucao Anas Sharbini, Butina taj pokušaj kratko odbija, a potom odmah dobro reagira na udarac Pamića koji je imao čistu situaciju za pogodak.

Ipak, Armada nije dugo morala čekati na veselje. Matko je probio desnu stranu i ubacio za mlađeg Sharbinija koji s 13-14 metara upućuje precizan, iako dosta slab udarac, no za Butinu - dovoljno jak. Rijeka je tako zasluženo stigla do rane prednosti u golovima, ali i broju igrača, pa je bilo jasno da Dinamovce čeka "Sizifov" posao žele li osvojiti bod na Kantridi.

Ostatak poluvremena igralo se dosta rastrgano, s previše prekršaja (čemu je kumovao i kriterij suca Svilokosa). Nakon povlačenja Vrdoljaka u obranu, Dinamu je redovito nedostajalo "kadrova" u sredini. Pokušavali su nešto Sammir, Mandžukić i Balaban, ali uz svakog od njih bila su po dvojica domaćih, a za to gosti nisu imali rješenja.

Dinamo je najbliže izjednačenju bio u 43. minuti kada je slobodan udarac s 20-ak metara izveo Drpić - snažno, nisko i ravno u Radmana.

U drugom poluvremenu zaigralo se otvorenije - Dinamo se raspao na dva dijela, obranu i napad, a Rijeka je koristila taj "zrakoprazni" prostor za opasne kontre. Dobro je igrom Rijeke dirigirao Štrok, puno je radio Landeka, rastrčani su bili Novaković i Matko, pa da je doprinos braće Sharbini bio veći (posebno Ahmad) možda bi Rijeka i ranije riješila susret.

Domaći su već početkom drugog dijela postigli pogodak, no veselje Dabca pokvario je pomoćni sudac koji je podigao zastavicu jer je Štrokov korner izašao izvan granica igrališta. Dinamo kroz igru nije uspijevao ugroziti Radmana, pa je to učinio - slučajno. U 56. minuti Mandžukićev centaršut ispao je opasan udarac, pa se Radman morao dobro potruditi da to izbije izvan gola.

U 69. minuti Mikić je dobro ubacio, Mandžukić je ostao nečuvan, no iz poluvoleja puca visoko iznad gola. Da to jednostavno nije njegov, a ni dan njegove momčadi, Ivanković je morao shvatiti u 72. minuti kada je zbog ozljede morao izvaditi Suareza kojeg je na poluvremenu ubacio u igru. Problema s ozljedama imao je i Rubčić, koji je ostao bez čak dva stopera - Turkaljova je ozljeda bila dovoljno ozbiljna za kola hitne pomoći.

Dinamovci su do kraja pokazali samo pomanjkanje živaca. Ružno je reagirao Sammir, a onda još ružnije Drpić koji je vjerojatno trebao dobiti crveni karton zbog lakta kojeg je uvalio Pamiću. Takvo ponašanje Rijeka je mogla dodatno kazniti u 89. minuti, no Anas Sharbini nije uspio u gol ubaciti ubacivanje Matka.

Rijeka je tako bez ozbiljnih problema kroz cijelu utakmicu sačuvala prednost i upisala zaslužena tri boda koja Rubčiću vraćaju mir. To je, pak, nešto čega Branko Ivanković neće imati dok priprema momčad za Zadar i posebice Spartak, jer Dinamo je bez obzira na isključenog igrača pružio bezličnu partiju, neadekvatnu ulozi koju ima u hrvatskom nogometu, ali i novcu uloženom u te igrače i tog trenera...

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

12. kolo

Šibenik1:1Inter-Zaprešić
Osijek4:2Sesvete
Slaven Belupo1:0Cibalia
Zadar1:0Hajduk
Zagreb0:3Varaždin
Rijeka1:0Dinamo
1Dinamo 3371:26+4574
2Hajduk 3359:25+3468
3Rijeka 3350:44+656
4Slaven Belupo 3346:39+755
5Zagreb 3338:39-147
6Šibenik 3344:35+946
7Osijek 3340:41-141
8Cibalia 3333:53-2038
9Inter-Zaprešić 3341:50-936
10Varaždin 3341:55-1435
11Zadar 3328:49-2129
12Sesvete (-1)3331:66-3525

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!