Ostali sportovi

Video: Favre primjerom predvodi Jetse

Mario Majdić Natrlin • ponedjeljak, 24.11.2008.
Video: Favre primjerom predvodi Jetse

Mnogi će reći da se trenutno najbolji football igra u New Yorku. Giantsi predvode ligu, ali Jetsi su u centru pažnje nakon sinoćnje pobjede protiv neporaženih Titansa i još jedne "favrtastične" predstave njihovog dodavača...

U New Yorku nema sredine. Ili si na podu s kojeg te ne pokušavaju podignuti, već te gaze ili te uzdižu u visine i proglašavanju "Gospodinom Savršenim", kao što se može pročitati na naslovnim stranicama novina u "Velikoj Jabuci".

A Brett Favre je zasigurno veoma visoko u očima suigrača, navijača i medija. Njegovi Jetsi su u rasponu od deset dana pobijedili vječne rivale Patriotse i najbolju momčad lige (ako sudimo po omjeru), Titanse. Nalaze se na prvom mjestu u veoma konkurentnoj diviziji, igraju odlično s obje strane lopte i sigurnim koracima kroče u doigravanje. U čemu je razlika s obzirom na sivilo prethodne sezone?

Sigurno ne samo u Favreu. Sinoć je 39-godišnji dodavač imao veliku pomoć od probijača Jonesa (96 yds) i Washingtona (dva polaganja) i čvrste obrane koja je napadu Titansa dopustila svega 19 minuta na terenu. Ali, magija Favrea je podigla ovaj klub iznad ljestvice prosječnosti.

"On je odličan igrač i pobijedio nas je danas", reći će DE Titansa, Vanden Bosch.

Brett Favre je bacio dva TD dodavanja i osvojio 224 yarde (25/32). Sigurno je jedan od njegovih zaštitnih znakova upravo njegova sposobnost improvizacije, riskiranja i bacanja lopte na način na koji vas ne uče u "školama" footballa. Često je opsovan zbog svojih nerezonskih dodavanja koja bi završila u rukama protivnika, ali je češće slavljen zbog dječačke razigranosti i pobjedničkog mentaliteta. Uz dodavača se često veže sintagma "upravljanje utakmicom".

Reći će Favre: "Mislim da je to pristojan način da ti kažu: nemoj izgubiti. Rekli su, hajdemo pobjeđivati utakmice... I upravljati njima usput."

Naizgled sitna razlika, ali nekada od neizrecive važnosti za krajnji ishod. Jetsi su se odvojili u trećoj četvrtini nakon dodavanja Favrea za hvatača Colesa od svega dva yarda. Na papiru to izgleda jednostavno, ali ne kada i pogledate samu akciju. Favre je Colesa našao u središtu endzone kroz malen prozor, okružen igračima u uniformi Titansa. Dodavanje je uputio nakon što je pregledao par ostalih mogućnosti, pokoji pump fake i strijela ravno u ruke Colesa.

"Kad sam je bacio, mislio sam, ovo će biti gusto. To je jedna od stvari koje mogu ponuditi i koje sam ponudio kroz svoju karijeru", objasnio je Favre kojeg je ranije u karijeri trenirao Mike Holmgren, kojeg bi Favre izluđivao svojim dodavanjima: "Ja to zovem "Sindromom Mikea Holmgrena" Joj, ne, ne, ne... Dobro je! Danas je bilo dobro", pojasnio je Favre.

Naglašava kako je njegovo vrijeme provedeno u Green Bayju bilo fantastično i da vjerojatno neće u New Yorku provesti 16 godina, ali da pokušava strpati 16 u jednu godinu pa će vidjeti što će od toga biti.

"Neću tvrditi kako smo se nametnuli kao najbolja momčad u footballu. Sve što kažem je da smo pobijedili najbolju momčad u ovom trenutku. Sigurno, ako pogledate omjer (10-1) i način na koji su igrali, bili su najbolja momčad", zaključio je.

Favre je imao i jednu presječenu loptu koja je završila u rukama Finnegana, ali je gotovo nitko ni ne spominje. Ne spominje se ni ostalih 12 presječenih dodavanja jer postaju nebitna kada vidite 20 TD dodavanja i 2.461 yardu uz prilog omjeru 8-3.

Sezona provedena u New Yorku nipošto nije bila bez posrtaja, ali igre Jetsa kao cjeline, puno obećavaju, a koliko će daleko otići ostaje nam vidjeti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!