Nogomet

Traži se izlaz iz krize

Zoran Zdelar • utorak, 25.11.2008.
Traži se izlaz iz krize
Foto: EPA

Nekoliko će momčadi večeras u Ligi prvaka tražiti izlaz iz krize u koju su upali u posljednje vrijeme. To se prije svega odnosi na madridski Real i londonski Arsenal...

Villarreal je u prvom kolu natjecanja po skupinama prilikom gostovanja na Old Traffordu iznenadio mnoge odigravši s Manchester Unitedom 0:0. Nekadašnje najugodnije iznenađenje u Ligi prvaka danas ima priliku zaokružiti senzaciju s novim pozitivnim rezultatom u dvoboju protiv aktualnog prvaka Europe. Manuel Pellegrini odbija svaku pomisao da bi njegova momčad mogla igrati na remi, iako bi taj rezultat odveo obje momčadi u daljnji dio natjecanja.

Za Manchester United ponovno bi mogao biti hendikep nenastupanje iskusnog vratara Edwina van der Sara, no Alex Ferguson vjeruje da će među vratnicama dovoljno dobra zamjena biti Tomasz Kuszczak. Neće ovog puta Fergusonu na raspolaganju biti ni branič Garry Neville te napadač Dimitar Berbatov.

Fiorentina ponovno u utakmicu ulazi s imperativom pobjede. Po tom pitanju sve ostaje po starom kao i u proteklom dvoboju, mijenja se samo protivnik, a to je ovog puta francuski Lyon. Fiorentina mora pobijediti ukoliko se želi i dalje nadati da može igrati u Ligi prvaka i na proljeće.

Talijanima će biti olakšan zadatak samim time što Lyon trenutno ima velikih problema s ozljedama. U pogonu trenutno nisu Clerc, Grenier, Bodmer, Mensah, Grosso, Delgado i Toulalan. No, francuska momčad je već u više navrata pokazala da može bez problema iznenaditi bez obzira ulaze li u utakmicu kao favorit ili autsajder.

U skupini G još nitko nije osigurao prolaz, pa se tako sve momčadi mogu nadati jednom od čelna dva mjesta, no u najboljoj je poziciji londonski Arsenal, koji nakon teškog prvenstvenog poraza na Emiratesu dočekuje kijevski Dynamo. U Arsenalu situacija nije najbolja što se tiče atmosfere. Gallasu je oduzeta kapetanska vrpca, a najbolji lijek za probleme bila bi upravo jedna europska pobjeda. "Da, idealno bi bilo kad bi protiv Dynama odigrali dobro kako bismo pokazali da momčad diše kao jedno i da imamo mogućnosti pobijediti", rekao je Wenger, koji na raspolaganju nema Rosickyja, Eduarda, Sagnu, Nasrija, Tourea i Walcotta.

Ruskom Zenitu u goste stiže talijanski Juventus, koji je u posljednjoj prvenstvenoj utakmici poražen u derbiju kola. Bolji od njih s minimalnih 1:0 bio je milanski Inter. Dick Advocaat je odlučio podignuti samopouzdanje svojim igračima izjavom da njegova momčad definitivno može stići do tri boda. "Ako odigramo utakmicu s Juventusom kao što smo to u Torinu, imamo se pravo nadati dobrom rezultatu", riječi su nizozemskog stratega.

Zdravstveno stanje u Juventusu se polako popravlja, no i dalje su tu brojni izostanci. Claudio Ranieri sigurno neće moći računati na usluge Buffona, Trezegueta, Zanettija i našeg Kneževića, dok su pod upitnikom nastupi Poulsena, Tiaga i Zebine. "Istina, nisam imao previše izbora kod sastavljanja liste putnika za Rusiju, no odabrao sam najbolje moguće na raspolaganju. Zenit je igrao vrlo dobro prvu utakmicu i neće nam biti lako", priznao je Ranieri.

Madridski Real još uvijek traži izlaz iz krize u koju su upali zbog rezultata u posljednjim kolima, što prvenstvenim, što europskim. Večeras mogu osigurati prolazak među 16 najboljih u Europi, no ne ovise sami o sebi. Real mora ubilježiti tri boda u dvoboju s BATE-om, dok Zenit ne smije pobijediti.

Brojni izostanci otežat će zadatak Nijemcu Berndu Schusteru, no nema sumnje da će njegovi navijači zahtijevati pobjedu i samo pobjedu na gostovanju kod bjeloruskog prvaka. "Protivnik će sigurno biti posebno motiviran u utakmici protiv Reala. Očekujem prilično tešku utakmicu i iz razloga jer su im na raspolaganju ponovno njihova dva najbolja napadača", smatra Schuster.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!