Košarka

S problemima u Tursku

Ivor Krapac • utorak, 25.11.2008.
S problemima u Tursku
Foto: Davor Sajko

Košarkaši Zagreba CO otputovali su u Istanbul, na prvu postaju ovosezonskog puta u skupini F Eurochallenge kupa. U prvom kolu ovog Fibinog natjecanja Mrave dočekuje turski Galatasaray Cafe Crown, a na teškom gostovanju dodatni problem predstavljaju ozljede koje su napale momčad Denisa Bajramovića...

Promijenio se trener, Željka Pavličevića nedavno je zamijenio Denis Bajramović, no sa smjenom na klupi nisu prestale poteškoće s ozljedama i(li) bolestima momčadi iz Trnskog. Mravi su u Tursku otišli bez Jakova Vladovića (kvadriceps) i Marija Dundovića (zadnja loža), umjesto kojih na put idu Ivan Papac i Darko Novosel.

Pored dvojca kojeg sigurno neće biti, upitno je koliko će moći pružiti Petar Babić, koji je u prošlom kolu NLB lige protiv Krke u razmaku od samo minute primio tri udarca i muči se s nagnječenjem rebra. Babić se za Galatasaray pripremao jedino upoznavajući se sa suparnikom i taktikom za utakmicu, dok ga na parketu nije bilo.

S obzirom na probleme s ozljedama, Bajramović je svjestan da njegovu momčad čeka težak posao u utakmici koja će započeti u srijedu u 16,45 sati po našem vremenu - Galatasaray je na papiru jak, s dvojicom Amerikanaca (Antonio Graves, Marshall Strickland), Srbima Dejanom Milojevićem i Milanom Gurovićem, nekadašnjim hrvatskim reprezentativcem Andrijom Žižićem i "svim najboljim Turcima koje nisu uzeli Efes Pilsen i Fenerbahce", kako je kazao Zagrebov trener. No, ni turski klub nije bez problema.

Prema vijestima iz Turske, trenutno trećeplasirana momčad tamošnjeg prvenstva (omjer 6-1) našla se u financijskim poteškoćama i nitko ne zna u kakvom će sastavu nastupiti u nastavku sezone, možda već i u sutrašnjem ogledu sa Zagrebom. Priča se o odlasku nekoliko igrača među kojima je i Žižić, u Europi dosad nije ostvareno ono čemu su se nadali s obzirom da su se u drugom pretkolu Ulebovog Eurokupa oprostili protiv podgoričke Budućnosti - i teško je zaključiti je li utjeha odlaska u Eurochallenge kup dovoljna za klupske ambicije.

"Dat ćemo sve od sebe da pružimo što dostojniji otpor, probat ćemo ući u egal, ostati 'živi' što duže i 'prevariti' ih na kraju ako se bude moglo", najavio je Bajramović: "Objektivno, trenutno smo u situaciji da idemo kao autsajderi, gostovat ćemo na vrućem terenu i trebat ćemo anulirati njihovog šestog igrača. Imaju gromoglasnu i fanatičnu publiku, igraju u maloj dvorani, a mislim da bismo kontroliranom igrom mogli umiriti grotlo s tribina po kojem su poznati."

"Gledam na Galatasaray kao na skupinu dobrih pojedinaca. Momčad im je na na drugom mjestu, duh, zajedništvo i kohezija su, mislim, tamo zatomljeni, što je možda i bolje za nas. Mi moramo djelovati na drugom principu, kvalitetan momčadski duh i motiv na svakoj utakmici uvijek u prvi plan izbace nekog drugog pojedinca", dodao je trener Mrava.

U skupini su, osim Galatasaraya, još i belgijska Dexia i ukrajinski Khimik, no o njima Bajramović zasad ne razmišlja: "Ne želim ulaziti u procjene kakav je tko, no ugrabit ćemo i iskoristiti bilo kakav tračak nade i šanse koja se ukaže. Nastojat ćemo otići što dalje u ovom natjecanju." Po tradiciji to ne izgleda loše, Zagrebov trener istaknuo je da je hrvatska košarka ipak ispred turske, belgijske i ukrajinske.

Filip Bašljan nada se da će Mravi nastaviti tamo gdje su stali u subotu u NLB ligi protiv Krke, koja je pala s 94:70: "Tako možemo i moramo dalje, ono što smo dosad prezentirali nije bila realna slika vrijednosti ove momčadi. Što se tiče Galatasaraya, na papiru su po imenima jači od nas, to je momčad s imenom i prezimenom u Europi, ali mislim da se već puno puta pokazalo da to nije odlučujuće za krajnji rezultat. Sigurno je da tamo ne idemo na izlet."

Gledajući na konkurenciju u ovoj skupini, Bašljan je bio podjednako "zakopčan" kao i trener: "Treba vidjeti kada prođe prvo kolo, zasad je prerano za prognoze. Uvjeren sam da nismo bez šansi, pogotovo što su momčadi s kojima ćemo se sresti imenima i proračunom možda i jače od nas, a mislim da smo dosad pokazali da protiv jačih nismo imali problema. Teže je bilo sa suparnicima koji su u rangu s nama, dok smo se dobro držali protiv Cibone i Partizana."

Eurochallenge, skupina F, prvo kolo:
Galatasaray Cafe Crown - Zagreb CO (srijeda, 16,45 h)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!