Košarka

Marshall nije Batman

Branimir Korać • četvrtak, 27.11.2008.
Marshall nije Batman
Foto: Bruno Karadža

Pet dana nakon teškog incidenta na Gripama u kojem su sudjelovali Rawle Marshall i Siniša Štemberger, strasti se ne smiruju. Direktor lige Josip Bilić izrekao je kazne koje možemo nazvati primjerenima...

Trebao je to biti derbi, dvoboj dvije naše trofejne momčadi koji je uvijek odisao korektnošću i bio praznik košarke. Nakon prvog poluvremena činilo se da će to biti tek atraktivan dvoboj do kraja koji ničim neće dati povoda medijima da danima o njemu pišu. Cibona je imala ogromnu prednost, igrala je odlično i trebalo je samo odraditi tih 20 minuta.

Međutim, da to ne bude puko odrađivanje posla pobrinuli su se prije svega Rawle Marshall i Siniša Štemberger. Okupljeni na Gripama nakon pet minuta drugog dijela dobili su pravi borilački spektakl iz kojeg je deblji kraj izvukao Štemberger, a Marshall navukao gnjev većeg dijela javnosti. Kako je sve počelo, kada i gdje, koliko god se mediji trudili optuživati ovog ili onog, to znaju samo Marshall, Štemberger i eventualno oni koji su bili na terenu. Što se događalo tijekom susreta, što je rečeno ili učinjeno do tog kobnog trenutka, nikada nećemo znati. No jasna je jedna stvar - iz cijele priče sve strane izlaze za svojim mrljama i nitko ne može reći da je nevin.

Marshallova krivica

O tome je suvišno i pisati kada je vidljivo iz aviona. Ako je i bio isprovociran, nije smio tako reagirati. Nije se smio uopće upustiti u fizički obračun, a da ne pričamo o premlaćivanju na tlu. Svatko tko se ikada bavio sportom zna kako su tijekom susreta tenzije uvijek povišene i adrenalin na vrhuncu, međutim, ono što razlikuje vrhunskog sportaša od amatera je i samokontrola. Marshall je pokazao da mu je tolerancija na nuli i ovim potezom više je naštetio ipak sebi nego klubu, Štembergeru ili bilo kome drugom. Ukoliko ga Cibona otpusti, s ovom reputacijom, bez obzira na svoje igračke kvalitete, klub neće tako lako pronaći.

Kako opravdati Marshalla i koje su mu olakotne okolnosti? Nikako, nema ih. Ono što je napravio je posve neprimjereno sportskim borilištima izuzev ako nije riječ o sportu kojim se bavi Mirko Filipović. Zamislite da ste na haklu i da doživite takvo što, što bi mislili o tom čovjeku? Da je bio isprovociran i da nije kriv? U redu, nije prvi put da su se igrači potukli, nije niti zadnji, ali ovakvo što brutalno ne viđa se svaki dan. Baš brutalno jer sjediti na prsima i razbijati nekog je stvarno "malo" previše".

Štembergerova krivica

S čim je Štemberger razbjesnio Marshalla, nećemo nikad saznati, međutim, priča kako nije bilo provokacija i kako se samo ispričavao Marshallu je nekako tanka. Ako je istinita, onda je Marshall slučaj za psihijatriju jer što drugo reći za čovjeka koji vas premlati pred nekoliko tisuća ljudi kada mu se ispričavate. No čini se kako je tu ipak bilo ranijih kontakata ili trash talka.

Štembergera isto tako ne opravdava potez kada se situacija smirila i kada je pokušao napasti Marshalla. Kada osjetiš krv i poniženost nakon teških batina, teško se suzdržati, no opet i za Štembergera vrijedi kao i za Marshalla, profesionalac se mora suzdržati. Što da tamo nije bilo Andrića na kojeg je Štemberger naletio umjesto na Marshalla? Tko zna što bi dalje bilo, bolje da nismo saznali.

Cibonina krivica broj 1

Bez obzira koliko je Marshall važan igrač za Cibonu i bez obzira na to što je ovo za Cibonu izuzetno važna sezona u kontekstu novog euroligaškog ugovora, zagrebački klub morao je osuditi napad Marshalla. Priopćenje broj 1 koje je izdano iz kluba nije išlo u tom pravcu već je bilo više usmjereno prema javnosti koja je provela "hajku" na Marshalla. Niti jednom riječju potez Marshalla nije osuđen već samo stoji kako se "ne opravdava" što su dvije različite stvari.

Normalno je da klub stane iza svog igrača, ali postoje određene granice, više moralne granice. Na Marshalla nije provedena hajka jer se "nije dobro ponašao" već zato što bi bila provedena hajka i na slučajnog prolaznika koji na prepunom Dolcu sjedi na nekom i "razvaljuje" ga. Bilo tko kada bi to vidio pomislio bi - vidi ovog luđaka. Tko bi rekao - ne opravdavam ga, ali ovaj ga je provocirao?

Krivica Ace Petrovića

Dok su brojni klubovi i djelatnici odbijali komentirati događaj jer se ne tiče njihovog kluba i nisu željeli dolijevati ulje na vatru, Aco Petrović morao je istupiti. Bez obzira da li je ono što je ispravno ili ne, kao neizravno zainteresirana strana bilo bi najpoštenije da se suzdržao od komentara. Otvaranje ringa od strane kluba i slične stvari koje je Aco izrekao, nisu bile potrebne. Njegova izjava o težini kazne za Marshalla izazvala je drugo Cibonino priopćenje koje je bilo apsolutno nepotrebno.

Cibonina krivica broj 2

Samo su dva igrača u povijesti košarke na ovim i susjednim prostorima udarali glavama. Petrović je udario nekadašnjeg direktora košarkaškog kluba Split, a današnjeg direktora NLB lige. Drugi košarkaš je udario glavom u konstrukciju što je tragično završilo. Smatramo da je potez Petrovića bio vrhunac primitivizma i huliganizma te da ni u kojem slučaju nije prozvan komentirati ovakve slučajeve. Što reći na ovo priopćenje velikog kluba kao Cibona. Spuštanje na ovako nisku razinu uništava teško stečeni ugled kluba i priopćenje se može proglasiti sramotnim.

Zbog čega se uopće išlo odgovarati Petroviću na njegove navode? Zar nije nekad pametnije prešutjeti i ostati dostojanstven? Zbog čega dolijevati ulje na vatru i spuštati se tako nisko?

Krivica lige

Da krivicu ne snose samo izravno umiješane strane također je točno. Za podizanje tenzija u javnosti i apsolutno nezadovoljstvo izrečenim kaznama krivicu snosi i vodstvo lige. Još uvijek se ne zaboravlja ono to se dogodilo u dvoboju Partizana i Hemofarma gdje se vodila još brutalnija tučnjava praktički kompletnih momčadi koja je završila s nanošenjem teških tjelesnih ozljeda. Kolika je kazna bila? Svega dvije utakmice.

Nema navijača Cibone koji se nije hvatao za taj argument tvrdivši kako Marshall treba dobiti svega nekoliko utakmica kazne. Svaka odluka koju je vodstvo lige trebalo donesti bila je kriva iz kuta Cibone ili iz kuta Splita. Od samog starta lige teški disciplinski prekršaji poput ovog morali su se i žestoko kazniti. Ako se prelomilo na Marshallu i ubuduće se budu izricale ovakve kazne za nasilnike na terenima, barem nešto dobro u svemu ovom. Sada treba ostati dosljedan i iskorijeniti nasilnike s terena.

Krivica navijača

Kako reče jedan moj kolega - sinoć se Krešo Ćosić okretao u grobu. Na rođendan velikana ne samo hrvatske već i svjetske košarke, pun Dom Dražena Petrovića ovacijama je pozdravljao Marshalla nakon njegovog čina u Splitu. To samo pokazuje svu licemjernost koje smo prepuni. Zgražamo se i osuđujemo nasilje na ulicama, premlaćivanja, a onda se standing ovation priredi Marshallu zato što je premlatio, ne potukao se s njim, već premlatio protivničkog igrača.

Siščani su se jučer probudili u gradu oblijepljenom plakatima koji pozivaju Batmana za pomoć u borbi protiv kriminala. Batman je junak, skandirajte njemu, Marshall to nije. Marshall nije premlatio kriminalca već sportaša koji ga je možda iznervirao govorom što mu nije izgovor.

Kazna

Tri mjeseca Marshallu, tri utakmice Štembergeru. Je li to primjereno? Recimo da jest. Iako dosadašnje kazne nisu bile ovako rigorozne, treba jednom prelomiti i "zalijepiti" težu kaznu. U Ciboni sigurno neće biti zadovoljni, izvlačit će se dosadašnji slučajevi i uspoređivat će se, dok pak neće biti zadovoljni ni u Splitu koji su očekivali još težu kaznu. No recimo da je liga našla kompromis na pola puta i odmjerila ispravnu kanu.

Što dalje?

Koji će potez Cibona sada povući? Vremenska kazna daje Ciboni manevarski prostor za otpuštanje igrača i traženje rezervne solucije jer držati Marshalla samo za Euroligu i skupo ga plaćati kada su došli na prag prolaza, nije baš dobar izbor. Isto tako priče kako će se bez Marshalla moći i ta tri mjeseca u NLB ligi nisu baš točne. Svaki krivi korak i u ovom natjecanju za Cibonu je preskup, a znači udaljavanje od euroligaškog ugovora. Sada se mogu riješiti Marshalla bez da im itko išta zamjeri, a na taj način i donekle skinuti bijes oponenata sa svojih leđa.

Istina da je na tržištu situacija u ovom trenutku prilično teška što se tiče igrača Marshallovog profila (ne psiho profila). U klubu su se već jednog igrača prelako riješili zbog kršenja discipline (Markota), slijedom tog incidenta, Marshall bi trebao biti bivši obzirom da je njegov prijestup daleko teži. No ipak, čini se kako će tržište diktirati odluku.

U svakom slučaju, Cibona će vjerojatno podnijeti žalbu na ovu kaznu i treba vidjeti kako će se sve rasplesti. Niti Marshallu, a niti Štembergeru kao niti Ciboni i svim spomenutim stranama, ovo zaista nije trebalo.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!