Nogomet

Dinamo i s porazom u igri

Zoran Zdelar • srijeda, 03.12.2008.
Dinamo i s porazom u igri
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Modri večeras u Udinama moraju loviti pobjedu, no čak i u slučaju poraza ostaju sićušne šanse da bi mogli dohvatiti treću poziciju...

Dinamo je otputovao u Udine znajući da još uvijek postoji mala teoretska šansa da napravi ono što pokušava već gotovo četiri puna desetljeća, a radi se, naravno, o osiguravanju pozicije koja bi im omogućila nastupanje u Europi i na proljeće.

Šanse koje Dinamo ima su prilično malene, no Modri se mogu nadati prolazu još uvijek čak i ako u Udinama budu poraženi ili izbore tek bod, što su možda realniji ishodi s obzirom da Dinamo tijekom svoje povijesti nije blistao u utakmicama igranim u Italiji.

No, krenimo od onog najpovoljnijeg raspleta skupine po Dinamo u slučaju da večeras stignu do pobjede u Italiji. Dinamo ni s nova tri boda na svom kontu ne ovisi sam o sebi, ponajprije zbog uvjerljivog rezultatskog poraza u Londonu, a u slučaju bodovnog izjednačenja kao prvi kriterij se uzima ukupna gol razlika. Ona bi kod eventualne pobjede iznosila u najgorem slučaju -3, dok je glavni Dinamov konkurent Spartak već sad na pozitivnoj nuli, a za očekivati je da će poraziti danas nizozemski NEC na svom stadionu i tako otići u plus. Sigurni prolazak Dinamu omogućili bi tek remiji ili porazi Spartaka u posljednje dvije utakmice.

Ukoliko utakmica na Friuliju završi podjelom bodova , Spartak ne smije ni večeras ni 18. prosinca pobijediti, a za prolazak je potreban jedan poraz Moskovljana sa što većom gol razlikom.

Nedvojbeno najlošiji ishod po Dinamo bio bi poraz u Italiji, no čak i u tom slučaju nije sve gotovo, iako su tada šanse Dinama da završi na trećoj poziciji jednake onima da Grčka ponovno osvoji Europsko prvenstvo u bližoj budućnosti, pa možda čak i manje od toga.

Ipak, u tom slučaju postoji mogućnost da čak i NEC osvoji vrijednu treću poziciju, ali i to je ishod koji je prilično malo vjerojatan.

Modrima bi prolaz s porazom omogućila isključivo dva poraza Spartaka i to s gol razlikom koja bi bila veća od one Dinamove. Kad bi večeras i Dinamo i Spartak izgubili s 1:0, Tottenham i Udinese bi u posljednjem kolu morali slaviti s razlikom od najmanje pet golova kako bi Zagrepčani prošli dalje zahvaljujući ukupnoj gol razlici.

Očito je da potonji scenarij ima uvjerljivo najmanje šansi ugledati svjetlo dana, a sigurno je tek da će Dinamovi navijači, igrači i čelnici pratiti s ogromnim zanimanjem ishode Spartakovih utakmica, pogotovo one posljednje s Tottenhamom. Možda na kraju Luka Modrić (pod uvjetom da se njegov oporavak odvije po planu) sa svojim suigračima uspije napraviti ono što nije uspio u svojim maksimirskim danima – ostvariti veliki Dinamov san o nastupu u Europi na proljeće. Možda...

Mogući rasplet skupine:
Udinese - Dinamo 1:0
Spartak - NEC 0:1
NEC - Udinese 0:5
Tottenham - Spartak 5:0

Poz Klub Uk Pob Ner Por G+ G- GR Bod
1 Udinese 4 4 0 0 10 1 +9 12
2 Tottenham 4 3 0 1 10 2 +8 9
3 Dinamo 4 1 0 3 3 8
-5 3
4 Spartak Moskva
4 1 0 3 2 8 -6 3
5 NEC 4 1 0 3 3 9 -6 3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!