Nogomet

"Možda treba ukinuti Dinamo"

Tomislav Pacak, Vedran Attias • srijeda, 03.12.2008.
"Možda treba ukinuti Dinamo"
Foto: Davor Sajko

(Iz Udina za Sportnet.hr Tomislav Pacak, Vedran Attias i Davor Sajko). Damir Vrbanović i Mirko Barišić bili su iznimno razočarani, bolje rečeno ogorčeni ponašanjem navijača Dinama u Udinama; jasno je da su pred klubom teški dani...

Direktor Damir Vrbanović potištena je glasa progovorio pred novinarima: "Danas smo bili na rubu toga da budemo izbačeni iz Europe. Ovo što su danas napravili navijači je za mene potpuno neshvatljivo. Žalosno je da se mi moramo sramiti pred sportskom javnošću jer jednostavno nema obrazloženja za ovakvo nešto. U tom trenutku smo bili blizu boda, bili smo ravnopravni u igri, a upravo smo nakon prekida dobili drugi gol koji nas je nepovratno izbacio iz Europe."

Nema sumnje da Dinamo čeka velika kazna: "Očekujemo vrlo rigoroznu kaznu. Već sam zadnji puta rekao da smo dobili žuti karton i bojim se kazne iz Nyona. Najgore od svega što se moglo dogoditi je da je sudac stvarno prekinuo utakmicu jer bi bili nepovratno izbačeni iz Europe. U trenutku prekida, delegat je odlučio prekinuti utakmicu i tvrdio da ne želi nastaviti utakmicu. Molili smo ga da bez obzira na sve što se dogodilo pusti da utakmica još jednom počne, pa ako padne još koja baklja da se utakmica prekine. On je to prihvatio. Delegat je upozorio da je iz Uefe stiglo rigorozno upozorenje u vezi pirotehnike i više nema hoću-neću; jednostavno se utakmica prekida, a na njemu je da odluči hoće li to biti i konačan prekid. Takav je naputak Uefe."

Predsjednik kluba Mirko Barišić također je bio ogorčen zbog ponašanja navijača: "Bilo je teško pobijediti ovu utakmicu u kojoj smo imali više protivnika, a najveći su bili naši navijači. To je moje mišljenje, ali ja mislim da bi uspjeli osvojiti bod da su nas navijači pustili normalno igrati što bi nam vjerojatno donijelo proljeće u Europi."

Barišić je bio duboko razočaran: "Da se utakmica prekinula, mi bi pored svih naših napora bili izbačeni iz Europe i onda ne znam što bi se dogodilo, a mene to sablažnjava jer smo potpuno nemoćni. Ponavljam, mi nismo represivni organ. Naš današnji domaćin bio je gradonačelnik Udina koji je rekao da mu je jedina želja da ovaj dan što prije završi i da se ovi ljudi više nikad ne vrate. Mi jednostavno ne možemo normalno funkcionirati pod ovim uvjetima i ponašanjem naših 'najvjernijih' navijača."

Dinamov predsjednik smatra kako ovaj problem moraju rješavati neka druga tijela, Dinamo je u toj priči nemoćna žrtva: "Da je utakmica bila prekinuta, onda bi kazna bila drastična, a i ovako će biti žestoka. To je već odavno prošlo sferu sportskog problema u društveni problem koji se mora riješiti. Ako netko smatra da je Dinamo povod i uporište ovakvih nereda, onda netko treba donijet odluku da se Dinamo ukine. Mi smo potpuno nemoćni. Svatko se može prikazati kao naš navijač, doći ovdje i raditi što god ga je volja. Živimo u slobodnom svijetu, ne možemo raditi represivne metode, to je stvar drugih organa."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!