Košarka

"Dosta je Ciboninih besmislica"

Bernard Jurišić • četvrtak, 04.12.2008.
"Dosta je Ciboninih besmislica"
Foto: Bruno Karadža

Dugo je službeni Split CO ostao "tih" na priopćenja i objašnjenja koja su minulih dana stizala glede "slučaja Marshall". No, danas je trener Slobodan Subotić odlučio odgovoriti...

Bosna ASA BHT je prošlost, Partizan Igokea bliska budućnost, no još uvijek je na splitskim Gripama "sadašnjost i realnost" divljački nasrtaj Rawlea Marshalla na Sinišu Štembergera u derbiju prije gotovo dva tjedna. Trener "žutih" Slobodan Subotić današnje je druženje s novinarima uoči utakmice protiv Partizana iskoristio kako bi rekao neke stvari koje su mu "na duši".

Tvrdić: "Jamčim za Štembergera"

U nekim medijima se Marshallov ispad pokušavalo "relativizirati" navođenjem kako je Štemberger prljav igrač koji je isprovocirao Gvajanca. "Igrao sam sa Štembergerom, znam ga dugo vremena i mogu jamčiti da je odličan momak koji nikad u svojoj karijeri nije imao mrlju. Nitko ne priča o Homanu, koji je prvi došao do mjesta gdje je Marshall tukao Štembergera, ali umjesto da ih rastavi on je micao ostale igrače da se ne miješaju. Svašta sam vidio u dugoj karijeri, ali nikad nisam vidio da netko svog protivnika mlati u trenutku dok ovaj bespomoćno leži na podu", rekao je Subotićev pomoćnik Damir Tvrdić. Osvrnuo se Tvrdić i na priču iz Sarajeva, kad je Subotić izvrijeđao kamermana. "Tog kamermana smo nekoliko puta zamolili da nam ne gura kameru doslovno u lice, a on je nastavio baš provocirati. Pa nije ovo Big Brother da se sportašima kamere guraju u nos. Subotić ga je opsovao, ali bilo je to u žargonu, to je svima jasno. Ništa se posebno nije dogodilo."

"U mojoj sportskoj kulturi i odgoju nije da se javno prepirem s protivnicima, ali besmislice koje još od naše utakmice izlaze iz Cibone su me natjerale da kažem nekoliko rečenica. Vrijeđaju i naš klub i našeg igrača i mene osobno kako bi opravdali divljački zahvat kakvog ja u svojih 30 godina košarkaške karijere nisam vidio."

Subotić se naljutio zbog izjava iz Cibone kako je on 'sugerirao' Štembergeru da provocira Marshalla. "Ako se tako radi u Ciboni, ovdje se ne radi. Nikad u svojoj karijeri nisam rekao nekom igraču da namjerno provocira suparnika. A i da sam to htio, zar ne bi bilo logičnije da sam poslao nekog nevažnog igrača da to radi, a ne našeg prvog šutera?"

Ni Subotić, ni drugi predstavnici splitskog kluba ne mogu se načuditi činjenici da je cijeli svijet na snimci vidio jedno, a Cibona tumači nešto posve drugo. "Na snimci se jasno vidi da smo mi s klupe utrčali kako bismo smirivali situaciju, što nisam baš primjetio od Cibonine klupe. Jasno se vidi da Vrkić smiruje Štembergera i kakva je bila uloga svih nas u tom trenutku. Zašto u Ciboni ne razmišljaju o ulozi Homana koji je priječio ostale da ih razdvoje? Kakve su to priče da se to u Americi 'dozvoljava'? Ovo je Hrvatska, a ne Amerika. I gdje se to dozvoljava mlaćenje igrača dok leži na parketu?"

Cibonina tri priopćenja posebna su priča. U njima je, prema Splićanima, rečeno sve osim istine. Optužuju se svi, osim onoga koji se ponio divljački i napravio nešto što se u sportu jednostavno - ne tolerira. Zanimljiv je i detalj da suci nisu znali koga bi sve isključili, pa su odluku - prepustili trenerima. Rekli su im jednostavno "odaberite šestoricu koji će ostati".

"Iz Cibone su me prozvali da sam promijenio mišljenje i da sam na konferenciji za medije nakon utakmice govorio nešto drugo. Da, promijenio sam mišljenje nakon što sam pogledao snimku i vidio što je Marshall napravio. Zar to ne govori da sam i ja pokušao smiriti situaciju dok sam vjerovao da je bila riječ o nekakvom normalnom naguravanju? Ali snimka jasno pokazuje što se dogodilo i nevjerojatno je da to Cibona pokušava interpretirati na sve moguće načine osim - istinom."

Još je nešto Subotić htio dodati prije nego što se okrene suboti i Partizanu. "Ako nekome smeta to što se trudimo da ovaj veliki klub opet dignemo na noge, to je njegov problem. Ciboni čestitam na njihovim dobrim rezultatima ove sezone i ni najmanje mi ne smeta njihov uspjeh. Ne bi ni njima trebao smetati naš. Zar ih još boli što smo ih prošle godine izbacili u polufinalu doigravanja? Ovo je najtrofejniji hrvatski klub i nitko ga neće provlačiti kroz blato da bi sebe opravdavao. Želim posebno istaknuti činjenicu da je naša publika u tom trenutku reagirala vrhunski, jer se iz onog divljaštva Marshalla moglo izroditi svašta."

Ostalo je malo vremena i za riječ-dvije o Euroligašu Partizanu, koji u subotu u 16 sati dolazi na Gripe. "Riječ je o momčadi pobjedničkom mentaliteta, koja je godinama u istom sastavu, s istim trenerom. Nadam se da će moji igrači ovaj incident ostaviti iza sebe, jer ni njima nije bilo lijepo slušati neke priče po gradu kako su ispali kukavice jer nisu fizički branili svog suigrača. Imamo vrlo težak raspored u prosincu, Štemberger nam jako puno nedostaje, no nadam se da će ostali nadomjestiti njegov učinak u naredne dvije utakmice i da ćemo uspješno završiti ovu godinu."

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!