Zimski sportovi

"Najdraža pobjeda u životu"

Antonija Pavlić • petak, 05.12.2008.
"Najdraža pobjeda u životu"
Foto: EPA

Šokirao je Aksel Lund Svindal ljubitelje skijanja i kolege skijaše izvrsnom i riskantnom, "pravom" spustaškom vožnjom u Beaver Creaku, na mjestu gdje je prošle godine teškim padom zapečatio sezonu. Uskoro 26-godišnjak, Norvežanin je prvo mjesto preuzeo od veterana Marca Buechela i to za malih šest desetinki sekunde...

"Još ne mogu vjerovati da sam pobijedio. Ovo je nevjerojatno. Srce mi je lupalo kao ludo i potrošio sam puno energije kako bi ostao potpuno fokusiran na utrku onako kako sam želio. Prvi sam put od početka sezone stazu uspio napasti kako znam i želim. Ovo je za mene bio zahtjevan tjedan. Prisjetio sam se svih uspomena s teškog pada od prije godinu dana... Bio sam zadovoljan kada sam odvozio prvi trening, a i dobio sam veliku pozornost medija. Ali ovo...", prve su bile impresije sjajnog Norvežanina.

"Staza je jako zahtjevna, bio sam nekoliko puta na rubu ispadanja ali sam se nastavio boriti do kraja. Ipak, ne smatram da sam ponovno na svojoj negdašnjoj razini, još uvijek mi nedostaje treninga... Unatoč tome, bolje mjesto za proslavu prve pobjede sezone nisam mogao ni poželjeti.", priznao je.

"Već sam u Lake Louiseu osjetio da stvari idu uobičajenim tokom. Zadovoljan sam utrkom, no više očekujem i od superveleslaloma, kako bi se moglo pričati o uspješnom povratku u brze discipline. Samopouzdanje sam dobio samim dolaskom ovdje, a očekivao sam tek nešto bodova. Pobjedu zasigurno ne."

"Prošle godine sam propustio veći dio Svjetskog kupa, pa je moj glavni cilj ove sezone bio vratiti se u formu. Ovako rana pobjeda mi je potpuno neočekivana, ali i prekrasna. Osjećam se nekako čudno i svjestan sam da će mi trebati neko vrijeme da shvatim što sam danas učinio. Ovo je moja deseta, ali sigurno najdraža pobjeda. Danas sam ispunio važan cilj, sada razmišljam o nečemu drugom - ukupnom poretku Svjetskog kupa."

Drugi najstariji aktivni skijaš nakon Patricka Jaerbyna, Marco Buechel, na prvi je pogled odvozio fenomenalnu vožnju, koju nitko osim nešto kasnije Svindala za malih 0.6 stotinki sekunde, nije uspio nadmašiti. "Ovo je sjajan rezultat za mene nakon nešto lošijih prošlih nastupa. U Lake Louiseu se nisam borio za postolje, nisam ni danas "planirao". Nisam razočaran zbog drugog mjesta, ovo je jedna od najzahtjevnijih staza u programu Svjetskog kupa. Aksel je priredio odličan povratak, nevjerojatan je skijaš."

"Ja pak nisam ni sanjao da bih mogao postići ovakav rezultat. Ujutro sam se probudio a da nisam osjećao baš ništa. Nisam bio pun samopouzdanja, pa mi je ovo veliko iznenađenje. Kao što sam i rekao, ovo drugo mjesto mi nije teško prihvatiti, pa čak ni stoga što je Aksel danas bio bolji za samo šest desetinki sekunde. Uskoro ću napuniti 38 godina i pokazao sam da je jedan od važnijih faktora u Svjetskom kupu zabava i samo zabava.", za kraj je dometnuo karizmatični lihtenštajnski skijaš.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!