Košarka

Dalmatinci protiv vodećih

Branimir Korać • subota, 06.12.2008.
Dalmatinci protiv vodećih
Foto: Bruno Karadža

11. kolo NLB lige donosi težak posao za naše predstavnike iz dalmatinske regije. Zadrani će gostovati kod Crvene zvezde dok Split dočekuje Partizana. Puno lakše neće biti niti Zagrebu koji gostuje kod FMP-a dok problema ne bi trebala imati tek Cibona koja će ugostiti Bosnu...

Zadar i Crvena zvezda s različitim uspjesima nastupili su početkom tjedna u Eurokupu. Dok je Zadar odigrao lošu utakmicu u Rigi i izgubio, Crvena zvezda bila je bolja od Brose Basketsa. Ovaj susret bit će posve drugačiji od tih ispita obzirom da se obje momčadi sastaju s protivnicima posve različitih profila od tih s kojima su igrali u Eurokupu.

Zadrani u Beograd putuju s jasnim namjerama uzeti prvu pobjedu u posljednja četiri gostovanja u NLB ligi. Izuzev pobjede protiv Cibone na startu, Zadrani su loše igrali na gostovanjima i to će morati promijeniti ako žele do dobre pozicije uoči doigravanja. "Neće biti lako, oni igraju čvrstu obranu s jakim presingom na rubu prekršaja, ali idemo se tamo pokazati u najboljem svjetlu, odigrati muški i probati slaviti", govori uoči susreta Rok Stipčević.

Izuzetno težak posao očekuje i Splićane u njihovoj dvorani protiv vodećeg Partizana koji je dosad upisao tek jedan poraz. Splitu ne ide u prilog niti omjer s Partizanom u Regionalnoj ligi u kojoj ga nije dobio niti u jednom susretu. 11 godina čeka se pobjeda protiv srpskog euroligaša, a u Splitu vjeruju kako je uprav stiglo vrijeme za to unatoč nešto lošijim predstavama u zadnje vrijeme.

Ono što trener Subotić mora ispraviti uoči ovog susreta je svakako voljni moment u obrani, bez čvrste obrane ne može se do pobjede protiv ovakvih protivnika, a u posljednjim susretima Split je upravo u ovom segmentu igre imao najviše problema. "Obrana je ključ, moramo biti psihički na vrlo visokoj razini ako želimo slaviti. Oni se jako dobro poznaju, dugo su zajedno, ništa im ne znači i da gube s 20 poena na startu susreta, vrate se u većini slučajeva. Moramo cijeli susret biti izuzetno koncentrirani", kaže u najavi susreta trener Splićana Slobodan Subotić.

U dvoboju momčadi koje ove sezone igraju ispod očekivanja, Zagreb gostuje kod FMP-a. Obje momčadi imaju slab omjer, tek 2-8, i ovaj susret im je vrlo važan. Posebno domaćinu koji se osramotio u Zadru i upisao katastrofalan poraz. "Niti naša, a niti Zagrebova pozicija nije realna. Obje momčadi vrijede više od trenutnog plasmana i ovaj susret je i za jedne i za druge vrlo važan", priznaje uoči susreta Predrag Samardžiski, centar FMP-a.

Tko će za Zagreb nastupiti, kao i u svim susretima ove sezone, potpuno je neizvjesno. Sigurno je da će ovaj susret propustiti Jakov Vladović i Kruno Simon koji je dobio visoku temperaturu i nije otputovao s momčadi. Za upotpunjavanje liječničkog bltena pobrinuo se i sam trener Bajramović koji ima problema s leđima, ali on će ipak voditi momčad s klupe.

Najlakši posao trebala bi imati Cibona koja će ugostiti sarajevsku Bosnu. Gosti u Zagreb dolaze svjesni kako su im šanse male i vide ih tek u pristupu Cibone. "Cibona igra sjajno u Euroligi i naša šansa je možda tek njihov umor ili pristup 'lako ćemo'. Svladati Cibonu u Zagrebu u protivnom je vrlo težak, rekao bih i nemoguć posao", iskren je mladi Muhamed Pašalić.

Bosna u Zagreb putuje bez vrlo važnog igrača Ivana Ivanovića, a tek ostaje za vidjeti koliko će ga uspjeti nadoknaditi. Trener Cibone Velimir Perasović u ovom susretu sigurno će tražiti pošten i ispravan pristup kako se ne bi dogodile neugodnosti, a time bi priliku trebali dobiti i oni koji igraju nešto manje u onim najjačim utakmicama. Prije svih to se odnosi na Branimir Longian, Vedrana Princa i mladog Tomislava Zubčića.

NLB liga, 11. kolo:
Budućnost - Krka 19:00
FMP - Zagreb CO 18:00
Crvena zvezda - Zadar 19:00
Union Olimpija - Hemofarm 20:00
Vojvodina - Helios 20:15
Split CO - Partizan 16:00
Cibona - Bosna ASA BHT 18:00 (nedjelja)

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!